Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Αλέξης και ο κόσμος: Η στρατηγική επιλογή Τσίπρα και ο “άσος” στο μανίκι

Ο Αλέξης και ο κόσμος: Η στρατηγική επιλογή Τσίπρα και ο “άσος” στο μανίκι
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Βίντεο, Κυριάκος Μητσοτάκης, Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ,

Η έξοδος από τα μνημόνια και η απαγκίστρωση από τη διαρκή διαπραγματευτική πρεμούρα των τριών τελευταίων ετών έχει δώσει νέα πνοή στο κυβερνητικό σχεδιασμό και τις δημόσιες και συχνές εμφανίσεις του Αλέξη Τσίπρα.

Ο Πρωθυπουργός δεν εμφανίζεται πλέον τόσο σε πόντιουμ διασταυρώνοντας λεκτικά και διπλωματικά τα ξίφη του για την πορεία της διαπραγμάτευσης και την απόκρουση μέτρων λιτότητας, όσο σε συναντήσεις του με πολίτες ανά την επικράτεια.

Η μονολιθική πολιτική της διαρκούς διαπραγμάτευσης έχει υποχωρήσει μαζί με τα μνημόνια, δίνοντας χώρο πλέον στη στροφή του Πρωθυπουργού στην κοινωνία, την κοινωνική του βάση. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει πλέον τη δυνατότητα να κάνει αυτό που ο ίδιος ξέρει καλά και που τον έφερε στη θέση του Πρωθυπουργού το 2015. Να ανακτήσει τη γείωσή του με την κοινωνία, με όρους αμεσότητας, αδιαμεσολάβητης επαφής και συζήτησης χωρίς ξύλινη γλώσσα.

Οι εικόνες πλήθους κόσμου από την Ιθάκη, όπου ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωνε την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια μετά από 8 χρόνια, όπως και αυτές της Σύρου, όπου τουρίστες, εργάτες από το Νεώριο και κάτοικοι έσπευσαν να τον χαιρετίσουν και να βγάλουν μία φωτογραφία μαζί του είναι ενδεικτικές μίας διαφορετικής κατάστασης από αυτήν που παρουσιάζουν τα δημοσκοπικά ευρήματα που τον θέλουν απομονωμένο, κλεισμένο στο Μέγαρο Μαξίμου και εξωστρακισμένο στην παγωνιά της κυβερνητικής εξουσίας.

Οι χθεσινές εικόνες από το Μάτι που ο κ. Τσίπρας επέλεξε να πάει παρουσία πλήθους κόσμου, ακόμη και θυμωμένου και όλων των Μέσων ενημέρωσης, και όχι σε ένα αποστειρωμένο περιβάλλον ή να “πέσει τυχαία πάνω σε μία κάμερα” φιλικού Μέσου όπως είχε κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον ΣΚΑΙ, είναι ενδεικτικές της στρατηγικής επιλογής που έχει κάνει μετά την έξοδο από τα μνημόνια και ενόψει του εκλογικού 2019.

Και όπως φάνηκε και από το χθεσινό “στοίχημα” στο Μάτι, όπου παρά την πικρία και το πένθος ο κόσμος κάθισε δυόμισι ώρες με τον Πρωθυπουργό και μίλησε σε πολύ καλό κλίμα, συζήτησε, ζήτησε και βρήκε λύσεις, η στρατηγική επιλογή αυτή του Τσίπρα αποδίδει.

Σήμερα, μόλις μία ημέρα μετά το Μάτι ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στα Χανιά, όπου εκ νέου έγινε αποδεκτός από πλήθος κόσμου και προανήγγειλε πως αρχής γενομένης από την Κρήτη, σκοπεύει να πραγματοποιήσει περιοδείες σε όλη την Ελλάδα, προκειμένου να παρακολουθήσει την πορεία υλοποίησης των δεσμεύσεων και των εξαγγελιών που έχουν γίνει στα 13 περιφερειακά συνέδρια ανά την επικράτεια.

Με λίγα λόγια, η κοινωνική εικόνα του Τσίπρα είναι διαμετρικά αντίθετη με τη δημοσκοπική που επιχειρεί να φιλοτεχνήσει ο αντιπολιτευόμενος Τύπος και αυτό είναι ένα βασικό μήνυμα που θέλει να περάσει ο Πρωθυπουργός και το οποίο έχει ήδη προκαλέσει έκδηλη αμηχανία στη ΝΔ.

Οι σφυγμομετρήσεις εξάλλου έχουν ήδη φροντίσει από τις ίδιες τις εταιρίες τους να απαξιωθούν στα μάτια του κόσμου, δεδομένης της πολιτικής στόχευσης που έχει επιβεβαιωθεί σε όλες τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις. Όταν έδιναν νίκη της ΝΔ το Γενάρη, όταν έδιναν ντέρμπι το Σεπτέμβρη του 2015 και κέρδισε ο Τσίπρας με 7 μονάδες και φυσικά στο δημοψήφισμα και το δυσθεώρητο χάσμα 20 μονάδων που κατάφεραν να “εξαφανίσουν” πριν τις κάλπες για να μείνουν ανεπανόρθωτα εκτεθειμένες.

Η αμηχανία της αντιπολίτευσης φαίνεται και από τις αιχμές για “κλακαδόρους” που αφήνονται από εφημερίδες προσκείμενες στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τα ευφάνταστα σενάρια για… μισθωμένα πούλμαν, μάλλον δεν αγγίζουν κανέναν, δεδομένου ότι άπαντες γνωρίζουν πως ο κομματικός ΣΥΡΙΖΑ έχει αποτύχει να αντιστοιχηθεί με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα το κόμμα σε επίπεδο οργανώσεων να παραμένει το “ατροφικό σώμα” του Αλέξη Τσίπρα που σε πολλές περιπτώσεις δε μπορεί να ανταποκριθεί, όπως θα έκανε σε παρελθόντα έτη το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου.

Όπως και να έχει, τα δίπολα πρόοδος και κοινωνικό κράτος έναντι συντήρησης και εργασιακού Μεσαίωνα, δημοκρατική παράταξη ή δεξιά και οι επικείμενες εξαγγελίες της ΔΕΘ – μεταξύ των οποίων και η μη περικοπή των συντάξεων – που θα αφορούν άμεσα τις τσέπες τόσο χαμηλότερων στρωμάτων όσο και των λεγόμενων μικρομεσαίων, αναμένεται μαζί με τις περιοδείες του Αλέξη Τσίπρα σε όλη την Ελλάδα και την υλοποίηση των δεσμεύσεών του ανά περιφέρεια να αποτελέσουν την αιχμή του δόρατός του στην τελική αντεπίθεση για τη μάχη της κάλπης του 2019.

Σχετικά άρθρα