Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Παράθυρο» για μη περικοπή συντάξεων αφήνουν οι Βρυξέλλες – «Εντός στόχων η Ελλάδα»

«Παράθυρο» για μη περικοπή συντάξεων αφήνουν οι Βρυξέλλες – «Εντός στόχων η Ελλάδα»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΑΕΠ - Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν, Βρυξέλλες, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Πρωτογενές Πλεόνασμα, Συντάξεις,

«Παράθυρο» για μη περικοπή συντάξεων αφήνουν οι Βρυξέλλες, δια στόματος αξιωματούχου της Κομισιόν.

Οι Θεσμοί θα περιμένουν να δουν τι έχουν να πουν οι ελληνικές αρχές για το προνομοθετημένο μέτρο περικοπής των συντάξεων από 1ης Ιανουαρίου του 2019, όπως δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο εν λόγω αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι θα ληφθεί υπόψη η συνολική εικόνα του συνταξιοδοτικού και όλες οι διαρθρωτικές αλλαγές που συμφωνήθηκαν την περίοδο 2015-2016, με την ταυτόχρονη επισήμανση εκ μέρους του ότι η χώρα μας είναι εντός δημοσιονομικών στόχων.

Άλλωστε, ο προϋπολογισμός του 2019, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος των συντάξεων, θα συζητηθεί κατά την πρώτη αποστολή των Θεσμών μετά τη μνημονιακή εποχή, μια αποστολή η οποία θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 10 και 14 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα.

Η αποστολή αυτή λαμβάνει χώρα ένα μήνα πριν την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού στην Επιτροπή στις 15 Οκτωβρίου, επίσης στην αποστολή θα συμμετέχουν όλοι οι θεσμοί, συμπεριλαμβανομένου και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ο ίδιος αξιωματούχος τόνιζε ότι η Ελλάδα βρίσκεται εντός δημοσιονομικών στόχων και ότι μάλιστα σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις των Θεσμών (Επιτροπής και ΕΚΤ), το 2019 το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται στο 3,8% του ΑΕΠ, κάτι το οποίο σημαίνει ότι υπάρχει ένα δημοσιονομικό περιθώριο της τάξεως των 600 εκ. ευρώ.

Ο ίδιος αξιωματούχος υπογράμμιζε, επίσης, ότι οι υπουργοί του Eurogroup θα θέλουν να δουν «την πλήρη δημοσιονομική εικόνα» πριν λάβουν μια απόφαση, καθώς, όπως είπε, «οι τελευταίες συζητήσεις έγιναν το 2017, υπό τελείως διαφορετικές δημοσιονομικές συνθήκες».

Ο αξιωματούχος της Επιτροπής ανέφερε, εξάλλου, ότι αυτή η αποστολή δεν έχει σκοπό τη «διαπραγμάτευση», όπως γινόταν κατά τη διάρκεια των μνημονίων, αλλά τη «διαβούλευση» και τη «συζήτηση» για το σχεδιασμό της πολιτικής που θα ακολουθηθεί το επόμενο έτος.

Σχολίασε, δε, ότι οι ελληνικές αρχές θα μπορούσαν να εξετάσουν αν οι συζητήσεις με τους εκπροσώπους των Θεσμών θα συνεχιστούν στο Hilton ή αν θα επιστρέψουν στα υπουργεία.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, ο σκοπός αυτής της επίσκεψης των θεσμών, στο οποίο υπάγεται πλέον η Ελλάδα, είναι τετραπλός.

Πρώτον, οι θεσμοί θέλουν να δουν τη μακροοικονομική και δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας. Δεν θα υπάρξει κάποια τελική αποτίμηση, προέβλεψε ο αξιωματούχος, σημειώνοντας ότι η Επιτροπή θα δώσει στη δημοσιότητα τις εκτιμήσεις της στις αρχές Νοεμβρίου.

Δεύτερον, κατά την αποστολή τους στην Αθήνα, οι θεσμοί και οι ελληνικές αρχές θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν νωρίς κάποιες προκαταρκτικές συζητήσεις όσον αφορά τον προϋπολογισμό του 2019, συμπεριλαμβανομένου και του ζητήματος των συντάξεων.

Τρίτον, θα εξεταστεί το θέμα των μεταρρυθμίσεων, π.χ. ιδιωτικοποιήσεις, προσλήψεις στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλαγές στο δικαστικό σύστημα κ.λ.π.

Τέταρτον, οι θεσμοί θα ζητήσουν από τις ελληνικές αρχές την επικαιροποίηση της στρατηγικής της ανάπτυξης της Ελλάδας.

Τέλος, ο κοινοτικός αξιωματούχος σημείωσε ότι η πρώτη έκθεση για την Ελλάδα θα δημοσιοποιηθεί τον Νοέμβριο και θα συμπέσει με τη δημοσιοποίηση της αξιολόγησης της Επιτροπής για τους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών της Ευρωζώνης.

Η δεύτερη έκθεση θα δημοσιοποιηθεί στα τέλη Φεβρουαρίου και η τρίτη στα τέλη Μαϊου, όταν η Επιτροπή θα δώσει στη δημοσιότητα τις συστάσεις της για τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Σχετικά άρθρα