Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Τουρκία διαμαρτύρεται για τη νέα άδεια στον Κουφοντίνα – Η «17Ν» είχε εκτελέσει δύο Τούρκους διπλωμάτες

Η Τουρκία διαμαρτύρεται για τη νέα άδεια στον Κουφοντίνα – Η «17Ν» είχε εκτελέσει δύο Τούρκους διπλωμάτες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Δημήτρης Κουφοντίνας, Διπλωματικό Σώμα, Τουρκία, Τρομοκρατία, Τρομοκρατική Οργάνωση 17 Νοέμβρη,

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εκμεταλλεύτηκε τη νέα άδεια στον Δημήτρη Κουφοντίνα για να κατηγορήσει τη χώρα μας ότι δείχνει «επιείκεια» σε έναν τρομοκράτη.

Η τουρκική ανακοίνωση είναι σαφές ότι αποσκοπεί να εμφανίσει την Τουρκία «ευθυγραμμισμένη» στο ζήτημα Κουφοντίνα με το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο πρώτο και για μια ακόμη φορά διαμαρτυρήθηκε για τη νέα έξοδο στο μέλος της 17 Νοέμβρη.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ, σύμφωνα με ανακοίνωσή του, καταδίκασε έντονα την άδεια που παραχώρησαν για τέταρτη φορά οι ελληνικές Αρχές στο μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «η επιείκεια που επιδεικνύεται σε έναν τρομοκράτη που πήρε τη ζωή διπλωματών μας αποτελεί ασέβεια στη μνήμη τους αλλά και στις πονεμένες οικογένειες».

«Το να επωφελείται ένας αδίστακτος τρομοκράτης από τέτοιες ρυθμίσεις αποτελεί αποδυνάμωση του αγώνα κατά της τρομοκρατίας», καταλήγει η τουρκική ανακοίνωση.

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας κατηγορήθηκε ότι εμπλέκεται στις εκτελέσεις των Τούρκων διπλωματών Τσετίν Γιοργκού (1991) και Ομέρ Σιπαχίογλου (1994).

Τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 1991 δολοφονήθηκε στο αυτοκίνητό του στο Παγκράτι με πιστόλι ο 28χρονος ακόλουθος Τύπου της τουρκικής πρεσβείας Τσετίν Γκιοργκιού.

Με προκήρυξή της στις 7 Οκτωβρίου 1991 η οργάνωση ισχυρίστηκε ότι ο Γκιοργκιού επιλέχτηκε ως στόχος επειδή χρησιμοποιούσε τη θέση του για να προωθήσει τα συμφέροντα του τουρκικού επεκτατισμού και τη διαιώνιση της κατοχής της Βόρειας Κύπρου.

Τη Δευτέρα 4 Ιουλίου 1994, στις 06.50, ο δεύτερος σύμβουλος της τουρκικής πρεσβείας (διπλωμάτης) Ομέρ Χαλούκ Σιπαχίογλου δολοφονήθηκε σε ενέδρα έξω από το σπίτι του στο Παλαιό Φάληρο, στην παραλιακή λεωφόρο, καθώς έμπαινε στο αυτοκίνητό του για να πάει στην πρεσβεία.

Η τριμελής ομάδα κρούσης εκτέλεσε τον Σιπαχίογλου με έξι σφαίρες (στον θώρακα και στην κοιλιά) από το γνωστό 45άρι και διέφυγε ανενόχλητη μέσα στην πυκνή πρωινή κίνηση.

Σύμφωνα με τις καταθέσεις των αυτοπτών μαρτύρων, έφτασαν στον τόπο της επίθεσης μια ώρα πριν και στάθμευσαν το κλεμμένο αυτοκίνητο μάρκας Suzuki, χρώματος ασημί-γκρι, πάνω στο οποίο είχαν τοποθετήσει πλαστές πινακίδες, στη διασταύρωση των οδών Θησέως και Ποσειδώνος στο Π. Φάληρο, σε απόσταση 30 μέτρων από την οικία του Τούρκου διπλωμάτη.

Οι ειδικοί του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, που μελέτησαν την προκήρυξη της «17Ν», διατύπωσαν απόψεις περί διάβρωσης της οργάνωσης από σκοτεινούς κύκλους:

«Η οργάνωση εξυπηρετεί ουσιαστικά συμφέροντα της τουρκικής διπλωματίας που ισχυρίζεται ότι στην Ελλάδα εκπαιδεύονται Κούρδοι τρομοκράτες».

Σε μια τετρασέλιδη προκήρυξη (4.7.1994) και με την υπογραφή «17 Νοέμβρη – Κομάντο Θεόφιλος Γεωργιάδης», η οργάνωση προσπαθούσε να δικαιολογήσει την πράξη της επικαλούμενη τον τουρκικό επεκτατισμό και μιλιταρισμό καθώς και τη δολοφονία του Κύπριου Θεόφιλου Γεωργιάδη από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες.

Επιτέθηκε στην κυβέρνηση Τσιλέρ για άσκηση εθνοκάθαρσης σε βάρος των Κούρδων και της ελληνοκυπριακής κοινότητας στη Βόρεια Κύπρο και άσκησε σφοδρότατη επίθεση κατά του Ανδρέα Παπανδρέου, κατηγορώντας τον για ελαστική πολιτική απέναντι στην Τουρκία:

«Η Κυβέρνηση σε συνεργασία με τους νονούς των ελληνικών μέσων ενημέρωσης προετοιμάζουν ένα νέο Νταβός» έγραφε χαρακτηριστικά στην προκήρυξη η 17Ν.

Σχετικά άρθρα