Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ανασχηματισμός: Ο Τσίπρας έβαλε το δίλημμα: Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα – Τα τέσσερα μηνύματα

Ανασχηματισμός: Ο Τσίπρας έβαλε το δίλημμα: Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα – Τα τέσσερα μηνύματα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Αλέξης Χαρίτσης, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Κίνημα Αλλαγής, Κυβερνητικός Ανασχηματισμός, Κυριάκος Μητσοτάκης, Λευτέρης Κρέτσος, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Μέγαρο Μαξίμου, Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ, Φώφη Γεννηματά,

Με τέσσερα βασικά μηνύματα τόσο προς το εξωτερικό όσο κυρίως προς το εσωτερικό προχωρά ο Αλέξης Τσίπρας με το νέο κυβερνητικό σχήμα στο δρόμο για τη «μητέρα των μαχών» που δεν είναι άλλη από τις κάλπες του 2019.

Το πρώτο είναι ότι η παραμονή των κορυφαίων υπουργών που άπτονται των διαπραγματεύσεων τόσο καιρό στο επίπεδο της οικονομίας αλλά και της εξωτερικής πολιτικής στα χαρτοφυλάκιά τους αποτελεί τόσο ψήφο εμπιστοσύνης για τα πεπραγμένα τους, όσο και σαφές σινιάλο σταθερότητας στη διεθνή κοινότητα.

Πέραν τούτων ωστόσο, οι σαρωτικές αλλαγές στο ευρύτερο κυβερνητικό σχήμα με 13 νέους υπουργούς και έξι επιπλέον γυναίκες στο κυβερνητικό σχήμα ενέχουν τα στοιχεία εκείνα που θέλει να προτάξει ο Πρωθυπουργός ενόψει της τελικής μάχης με τη ΝΔ το ερχόμενο έτος.

Το διά γυμνού οφθαλμού στρίψιμο του τιμονιού στον αμιγώς σοσιαλιστικό χώρο, με την υπουργοποίηση των Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Μυρσίνη Ζορμπά και δευτερευόντως με τους πασοκογενείς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ολυμπία Τελιγιορίδου και Μάρκου Μπόλαρη είναι ενδεικτικό του ζωτικού χώρου που θέλει να πάρει ο Αλέξης Τσίπρας από το Κίνημα Αλλαγής, το οποίο όπως σχολίαζε κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης πρόσφατα «δεν μπορεί να ξεπεράσει την άνοια του νεοφιλελευθερισμού».

Ο Αλέξης Τσίπρας άκουσε με προσοχή τον Μάρτιν Σουλτς να δηλώνει (μετά την έξοδο από το Μνημόνιο) ότι οι ευρωπαίοι σοσιαλδημοκρατές είναι κοντά με το ΠΑΣΟΚ, ωστόσο δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στον Αλέξη Τσίπρα.

Τούτων δοθέντων, η απόφαση αυτή του Μεγάρου Μαξίμου αποτελεί ένα δεύτερο βήμα σε έναν συνολικότερο σχεδιασμό για καλλιέργεια του διλήμματος πρόοδρος ή συντήρηση, αριστερά ή δεξιά, σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα με άλλα λόγια, που μέχρι τις κάλπες αναμένεται να συνθλίψει πολιτικά και εκλογικά το Κίνημα Αλλαγής, δεδομένων και των αντίστοιχων αναμενόμενων πιέσεων από την πλευρά της ΝΔ στο εκσυγχρονιστικό μπλοκ της Χαριλάου Τρικούπη.

Το πρώτο βήμα εξάλλου είχε εξαγγελθεί από το βήμα των κομματικών οργάνων, όταν ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών ευρύτερες προοδευτικές συνεργασίες με τα υγιή πρόσωπα της εν Ελλάδι σοσιαλδημοκρατίας, δίνοντας το στίγμα με το «χρίσμα» στον Γιάννη Μπουτάρη, πρωτοβουλία η οποία θα έχει συνέχεια και σε άλλους δήμους και περιφέρειες της χώρας προκειμένου να διευρυνθεί το κοινωνικό πέλμα του ΣΥΡΙΖΑ και παράλληλα να «βραχυκυκλώσει» το Κίνημα Αλλαγής, πιεζόμενο από τις συνθήκες που θα διαμορφωθούν σε βλέμματα προς τα αριστερά.

Το βραχυκύκλωμα αυτό δε θα έχει ενταθεί ήδη και από τις πολιτικές πρωτοβουλίες με ισχυρό κοινωνικό και φιλεργατικό πρόσημο, για τις οποίες θα κληθούν να πάρουν θέση όλες οι πολιτικές δυνάμεις.

Αύξηση του κατώτατου μισθού, κατάργηση του υποκατώτατου για τους νέους μέχρι 25 ετών, επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, στοχευμένες φοροελαφρύνσεις 1 δισ. ευρώ υπέρ των χαμηλότερων κοινωνικών και εισοδηματικών στρωμάτων και ό,τι άλλο εμπεριέχεται στη δέσμη μέτρων που θα ανακοινωθούν στη ΔΕΘ, θα αναγκάσουν τόσο τη ΝΔ να επιβεβαιώσει για ακόμη μία φορά το ακραίο νεοφιλελεύθερο προφίλ της υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και το Κίνημα Αλλαγής να πάρει εκ νέου θέση για το με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει, τόσο πολιτικά όσο και κοινωνικά.

Επιπλέον, τηρώντας τις απαιτούμενες ισορροπίες για τους κομματικούς συσχετισμούς αλλά και το εσωτερικό της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας με τις επιλογές του Μιχάλη Καλογήρου για το υπουργείο Δικαιοσύνης και του Αλέξη Χαρίτση για το πρώτο τη τάξει υπουργείο, αυτό των Εσωτερικών που θα διενεργήσει και τις εκλογές το ερχόμενο έτος, κατάφερε αφενός να βάλει στο προσκήνιο τη φρεσκάδα της νεολαίας, οι οποίοι πλαισιώνονται και από την Κατερίνα Νοτοπούλου, Λευτέρη Κρέτσου και Στάθη Γιαννακίδη, αλλά να έχει και σε θέσεις κλειδιά ανθρώπους της απολύτου εμπιστοσύνης του.

Αυτές οι κινήσεις ήρθαν να προστεθούν σε εκείνες που είχε κάνει τον Νοέμβριο του 2016 (Δημήτρης Τζανακόπουλος, Έφη Αχτσιόγλου, Αλέξης Χαρίτσης, Γιώργος Βασιλειάδης, Δημήτρης Λιάκος) και με τις οποίες έδειξε την εμπιστοσύνη του στη καινούργια “φουρνιά” πολιτικών.

Τέλος, η σύγκλιση του πολιτικού φορέα της Κατερίνας Παπακώστα με τους Ανεξάρτητους Έλληνες και η είσοδός της στο κυβερνητικό σχήμα πέραν του αυτονόητου ανοίγματος στο χώρο της υπό δίωξη από τη ΝΔ καραμανλικής δεξιάς, διευρύνει εκ νέου το κοινοβουλευτικό πέλμα της κυβέρνησης στους 153 βουλευτές, θέτοντας νέα δεδομένα και για τους συσχετισμούς όταν έρθει η ώρα για κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή, όπως αυτή του ονοματολογικού της πΓΔΜ.

Σχετικά άρθρα