Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Εισαγγελική έρευνα για την αποφυλάκιση Φλώρου με παραγγελία Κοντονή

Εισαγγελική έρευνα για την αποφυλάκιση Φλώρου με παραγγελία Κοντονή
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ENERGA, Άρης Φλώρος, Δικαιοσύνη, Ενέργεια, Παύλος Πολάκης, Σταύρος Κοντονής, Υπουργείο Δικαιοσύνης, Υπουργείο Υγείας,

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Σταύρος Κοντονής παρήγγειλε, κατα το άρθρο 30 παρ. 1 ΚΠΔ, στον αρμόδιο Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για τη διερεύνηση τυχόν αξιόποινων πράξεων των οργάνων που πιστοποίησαν την αναπηρία του αποφυλακισθέντος Αριστείδη Φλώρου, που κρατείτο για την υπόθεση «Energa-Hellas Power».

Σύμφωνα με πληροφορίες χθες Δευτέρα, με απόφαση του Προϊσταμένου της Εισαγγελίας Χαλκίδας, διατάχθηκε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για να διαπιστωθεί αν έχει τελεστεί μια σειρά αδικημάτων σχετικά με την αποφυλάκιση του Αρ. Φλώρου με βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου Χαλκίδας.

Πέραν της διερεύνησης διάπραξης σειράς αδικημάτων σε βαθμό κακουργήματος, διατάσσεται επίσης η διενέργεια πραγματογνωμοσύνης για να διαπιστωθεί αν πράγματι ο κατηγορούμενος πάσχει με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%, όπως αναφέρει η βεβαίωση του ΚΕΠΑ.

Η συγκεκριμένη έρευνα διατάχθηκε μετά απο την ανάρτηση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη με την οποία χαρακτήριζε την βεβαίωση του ΚΕΠΑ «κατά παραγγελία»: «Πρωτοετής Φοιτητής της Ιατρικής καταλαβαίνει πως αυτά είναι γνωμάτευση κατά παραγγελία προφανώς με αντάλλαγμα ΚΑΙ ΠΑΙΡΝΩ ΠΛΗΡΩΣ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΛΕΩ !!!» έγραψε ο υπουργός.

Η ανάρτηση αυτή, επί της ουσίας αποδέσμευσε την εισαγγελική αρχή να προχωρήσει σε διερεύνηση, καθώς ως γνωστόν με βάση τις τροποποιήσεις του άρθρου 110Α του ΠΚ, η βεβαίωση του ΚΕΠΑ γίνεται υποχρεωτικά δεκτή (είναι δηλαδή ουσιαστικά ανέλεγκτη) από τους δικαστές.

Η αμφισβήτηση εκ μέρους του αναπληρωτή υγείας έδωσε το δικαίωμα στον εισαγγελέα να διατάξει έρευνα.

Στην παραγγελία του, σύμφωνα με πληροφορίες, ο προϊστάμενος της εισαγγελίας ζητεί να διερευνηθεί αν στην συγκεκριμένη περίπτωση έχουν τελεστεί τα αδικήματα της «έκδοσης ψευδούς ιατρικού πιστοποιητικού», «ηθικής αυτουργίας σε έκδοση ψευδούς ιατρικού πιστοποιητικού», «ψευδούς αναφοράς στην αρχή» (δικαστικό συμβούλιο Χαλκίδας), «ενεργητική δωροδοκία σε βαθμό κακουργήματος» σε βάρος του Αρη Φλώρου και για «παθητική δωροδοκία σε βαθμό κακουργήματος» σε βάρος των γιατρών του ΚΕΠΑ.

Παράλληλα παραγγέλλει ειδική πραγματογνωμοσύνη από ανεξάρτητο ειδικό πραγματογνώμονα στον Φλώρο για να πιστοποιήσει την ύπαρξη ή μη αναπηρίας και σε ποιο ποσοστό φτάνει αυτή.

Σημειώνεται ότι και η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου έχει δώσει εντολή στη Διοίκηση του ΕΦΚΑ να διενεργήσει άμεσα όλες τις απαραίτητες διοικητικές διαδικασίες, προκειμένου να ελεγχθεί η απόφαση του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) που προσδιόρισε το ποσοστό αναπηρίας καταδικασθέντος για την υπόθεση της Energa, o οποίος αποφυλακίστηκε με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Χαλκίδας.

«Η ορθότητα της συγκεκριμένης απόφασης για τον προσδιορισμό του ποσοστού αναπηρίας θα ελεγχθεί εξονυχιστικά από τον ΕΦΚΑ και τα αρμόδια όργανά του.

»Σε περίπτωση που η απόφαση δεν πληροί όλες τις προϋποθέσεις νομιμότητας και επιστημονικής τεκμηρίωσης, το Υπουργείο Εργασίας θα εξαντλήσει την αυστηρότητά του και όλα τα μέσα για την αναθεώρησή της», ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου.

Σχετικά άρθρα