Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Λούκα Κατσέλη δήλωσε «παρούσα» στη συγκρότηση πλατιάς προοδευτικής συμμαχίας

Η Λούκα Κατσέλη δήλωσε «παρούσα» στη συγκρότηση πλατιάς προοδευτικής συμμαχίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Δημοκρατική Παράταξη, Κοινωνική Συμφωνία, Λούκα Κατσέλη,

«Οι προοδευτικές δυνάμεις χρειάζεται να συνεργαστούν. Απαιτείται άλλη διακυβέρνηση και σε αυτή την προσπάθεια θα είμαι παρούσα«, δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην εκπομπή GPS με τους Θάνο Σιαφάκα και Γιώργο Νερούτσο η σοσιαλπατριώτισσα πρώην υπουργός Λούκα Κατσέλη, προαναγγέλλοντας έτσι την απόφασή της να συνταχθεί με τις δυνάμεις της ανασυγκρότησης της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης.

Η κα. Κατσέλη μίλησε για λάθη που συνέβησαν την περίοδο διακυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου, τονίζοντας πως «θα έπρεπε να διαπραγματευτούμε καλύτερα το πρώτο μνημόνιο».

«Σήμερα είναι μέρα περισυλλογής και αυτοκριτικής, οι κοκορομαχίες δεν έχουν τόπο», συμπλήρωσε.

Βασικά Σημεία Συνέντευξης με τον Θάνο Σιαφάκα (21 Αυγούστου)

«Η σημερινή μέρα είναι ημέρα ορόσημο» είπε η Κα Κατσέλη.

«Είναι μια μέρα λύτρωσης όπως είπε ο Πρωθυπουργός, αν και παραμένει ενισχυμένο το καθεστώς επιτήρησης και πολλά ακόμα περισσότερο ή λιγότερο επώδυνα μέτρα τα οποία πρέπει να υλοποιηθούν.

»Είναι όμως κυρίως μια μέρα περισυλλογής και κριτικής αξιολόγησης των αποφάσεων που ελήφθησαν από την ΤΡΟΙΚΑ και από διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις.

»Για να βγάλουμε αξιόπιστα συμπεράσματα για το μέλλον, πρέπει να αντλήσουμε τα σωστά συμπεράσματα από το παρελθόν.

»Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να απαντηθούν τρία βασικά ερωτηματικά:

1) Ήταν αναγκαία η προσφυγή της χώρας στον Μηχανισμό Στήριξης;

»Απαντώ ναι, γιατί το 2010 δεν υπήρχε εναλλακτική. Οι διεθνείς αγορές είχαν κλείσει.

»Η χώρα είχε αφεθεί να γίνει ευάλωτη στις κερδοσκοπικές κινήσεις των αδυσώπητων διεθνών αγορών και είχε συρθεί στη χρεοκοπία.

»Επομένως ποτέ πλέον δεν πρέπει να υπάρξει κρίση υπερδανεισμού και σώρευση χρεών που δεν μπορούν να αποπληρωθούν.

2) Ήταν επιβεβλημένη η πολιτική ακραίας δημοσιονομικής προσαρμογής και λιτότητας;

»Απαντώ ότι ούτε ήταν επιβεβλημένη ούτε ορθολογική. Ήταν ένα τοξικό φάρμακο.

»Ένα φάρμακο οι παρενέργειες του οποίου ήταν χειρότερες από την ασθένεια.

»Το ΔΝΤ στην τελευταία έκθεση το τεκμηριώνει πλήρως.

»Αυτή η πολιτική είναι όχι μόνο καταστροφική για μεγάλες κοινωνικές ομάδες αλλά και αποσταθεροποιητική τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά .

3) Γιατί επιβλήθηκε τότε;

»Γιατί εξυπηρέτησε την βραχυπρόθεσμη οικονομική και πολιτική στόχευση των πιστωτών: να αποπληρωθούν τα δάνεια που είχαν αφειδώς χορηγήσει οι Ευρωπαϊκές Τράπεζες με το πιο μικρό πολιτικό και οικονομικό κόστος για τις ίδιες, τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τους θεσμούς της Ευρωζώνης.

»Ο πιο ισχυρός επιβάλλει τη θέληση του σύμφωνα με τις βραχυπρόθεσμες επιδιώξεις του και ο ανίσχυρος αναγκάζεται να τις αποδεχθεί.

»Κοιτάζοντας προς το μέλλον και αντλώντας τα σωστά συμπεράσματα από το παρελθόν, δεν πρέπει ποτέ πλέον να αφήσουμε την χώρα ευάλωτη στις αγορές και σε πιστωτές.

»Για να γίνει αυτό, απαιτείται να ανακτήσουμε την οικονομική μας κυριαρχία με ουσιαστική παραγωγική αναδιάρθρωση, αποτελεσματική θεσμική θωράκιση και διακυβέρνηση και εμπέδωση μιας κουλτούρας συνεργασίας και συναίνεσης, μακριά από τις κακές συνήθειες του παρελθόντος.

»Στις πολιτικές ανακατατάξεις που νομοτελειακά θα γίνουν τα επόμενα χρόνια, και στον αγώνα για τη συγκρότηση μιας πλατειάς προοδευτικής συμμαχίας προσδοκώ να είμαι παρούσα».

Σχετικά άρθρα