Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ταξιδιωτικά έγγραφα και με τη «βούλα» του ΣτΕ στον πρώτο Τούρκο αξιωματικό

Ταξιδιωτικά έγγραφα και με τη «βούλα» του ΣτΕ στον πρώτο Τούρκο αξιωματικό
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Πραξικόπημα, Πραξικόπημα Τουρκία, Συμβούλιο της Επικρατείας, Τουρκία, Τούρκοι,

Δημοσιεύτηκε η ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικράτειας με την οποία χορηγείται άσυλο στον στον Τούρκο πιλότο Σουλεϊμάν Οζκαϊνακτσι. Πλέον αναμένεται να του χορηγηθούν τα ταξιδιωτικά του έγγραφα.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με την απόφαση της απέρριψε το αίτημα του υπουργού μεταναστευτικής πολιτικής που ζητούσε να ακυρωθεί το άσυλο που είχε χορηγηθεί στον Τούρκο πιλότο.

Σημειώνεται πως οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί βρίσκονται σε σε καθεστώς «φυλασσόμενης» ελευθερίας , ενώ ήδη σε 3 από αυτούς έχει αναγνωριστεί η ιδιότητα του πρόσφυγα. Ο Οζκαϊνάκτσι όμως είναι ο πρώτος η υπόθεση του οποίου τελεσιδίκησε σε πιλοτική δίκη στο Συμβούλιο Επικρατείας και συνεπώς είναι ο πρώτος που θα πρέπει να λάβει ταξιδιωτικά έγγραφα , όταν όμως το αποφασίσει η Ελληνική Πολιτεία.

Ωστόσο ακόμα κι αν του χορηγηθούν, για να φύγει από τη χώρα θα πρέπει να γίνει δεκτός από άλλη χώρα, πράγμα όχι απολύτως βέβαιο. Το γεγονός αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προσπάθεια διακρατικής συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και ενός κράτους που θα δεχτεί να τον φιλοξενήσει ως πολιτικό πρόσφυγα.

Η απόφαση αυτή (1694/18) λύνει πιλοτικά όλα τα νομικά θέματα της υπόθεσης των Τουρκων αξιωματικών ωστόσο δεν σημαίνει πως οδηγεί αυτόματα στη «δικαίωση» και τους υπολοίπους 7 αφού πρόκειται για εξατομικευμένη κρίση με βαση τα πραγματικά περιστατικά που εξετάστηκαν για το προσωπο του Οζκαϊνάκτσι.

Το σκεπτικό της απόφασης

Σύμφωνα με το σκεπτικό της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου δεν αποδείχτηκε ότι ο εν λόγω αξιωματικός συμμετείχε στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 , καθώς επίσης και ότι ανήκε στο κίνημα των Γκιουλενιστών.

Μάλιστα γινεται αναφορά στους ισχυρισμούς του ότι διέπεται απο τις αρχές του Δυτικού Πολιτισμού και οτι ανήκει στο κόμμα των Κεμαλιστών. Γίνεται δεκτός δηλαδή ο ισχυρισμός του πως δεν ανήκε στο κόμμα του Γκιουλεν «γιατί και αυτό (σ.σ εκτός απο τον Ερντογάν) αποσκοπεί στην ισλαμοποίηση της Τουρκίας».

Μεταξύ άλλων η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επικαλείται τη συνθήκη της Γενεύης σύμφωνα με την οποία για να υπάρχει δικαιολογημένος φόβος οτι θα διωχθεί ο αιτών άσυλο για τις πολιτικές του πεποιθήσεις δεν χρειάζεται να της εκδηλώνει εκείνος ρητά αλλά αρκεί να του τις καταλογίζει ρητά ο φορέας της δίωξης.

«Η απόφαση της επιτροπής ασύλου είναι επαρκώς αιτιολογημένη καθώς υφίσταται ο απαραιτητος αιτιώδης σύνδεσμος μεταξύ του δικαιολογημένου φόβου διώξεως του παρεμβαίνοντος (σ.σ τουρκου πιλοτου) στην χώρα καταγωγής του και των αποδιδόμενων σε αυτόν από το τουρικό Κράτος πολιτικών πεποιθήσεων» επισημαίνει το ΣτΕ.

Παράλληλα στο σκεπτικό της απόφασης τονίζεται πως «απο κανένα αξιόπιστο αποδεικτικό στοιχείο δεν προέκυψε ότι ο Τουρκος αξιωματικός υπήρξε μέλος της Φετουλαχιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης στην οποία η Τουρκική κυβέρνηση αποδίδει τον σχεδιασμό και την διάπραξη του πραξικοπήματος ή εν πάσει περιπτώσει εγνωριζε την οργάνωσή του».

Αξίζει να σημειωθεί πως η συνεδριαση για την δημοσιευση της αποφασης αφιερωθηκε απο την Ολομελεια του ΣτΕ στη μνημη του καθηγητη Στ. Τσακυρακη ο οποιος ηταν ενας απο τους νομικους παραστατες του αξιωματικου στην υποθεση.

Μετά τη γνωστοποίηση της δημοσίευσης της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας 11 πρώην πρόεδροι δικηγορικών συλλόγων της χώρας με κοινή τους δήλωση τονίζουν πως η εν λόγω απόφαση για τη χορήγηση ασύλου στον Τούρκο αξιωματικό είναι απαραβίαστη από κάθε Κυβέρνηση που σέβεται τον εαυτό της.

Συγκεκριμένα τη δήλωση υπογράφουν οι Δημήτρης Παξινός και Γιάννης Αδαμόπουλος, τέως προεδροι του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Γαρούφας και Γιάννης Παπαδόπουλος, τέως πρόεδροι του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Στέλιος Μανουσάκης, τέως πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιώς, Απόστολος Λιόσης, τέως πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας,

Γεώργιος Κυμπαρίδης, τέως πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Κομοτηνής,

Θεόδωρος Καζάς, τέως πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Ναυπλίου,

Κωνσταντίνος Σαρρής, τέως πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου,

Δημήτριος Κοντογιάννης, τέως πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Τρικάλων και

Δημήτριος Κωστογιάννης, τέως πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Τριπόλεως.

Συγκεκριμένα οι τέως πρόεδροι των δικηγορικών συλλόγων αναφέρουν : «Οι διεθνείς νομικοί και νομολογιακοί κανόνες είναι τυπολατρικά απαραβίαστοι από κάθε κυβέρνηση που θέλει να σέβεται τον εαυτό της και τους πολίτες της.Οι ίδιοι διεθνείς κανόνες δεν επιδέχονται κοντόφθαλμες, αψυχολόγητες, ευκαιριακές και υποσχετικές πολιτικές.

Η ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου τηΕπικρατείας που επικύρωσε στην ουσία την απόφαση της 3ης Ανεξάρτητης Δευτεροβάθμια Επιτροπής Ασύλου με την οποία παραχωρήθηκε άσυλο στον Τούρκο συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου OZKAYNAKCI SULEYMAN, ο οποίος μαζί με άλλους επτά στρατιωτικούς κατέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2017 στην γείτονα χώρα, πρέπει να είναι απόλυτα σεβαστή από την οποιαδήποτε Ελληνική Κυβέρνηση.

Πολύ περισσότερο μάλιστα πρέπει να είναι σεβαστή από την παρούσα Κυβέρνηση, καθώς δια μέσου του καθ΄ ύλην αρμοδίου υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, προσδιορίστηκαν τα πρόσωπα τα οποία θα συγκροτούν τις Δευτεροβάθμιες Επιτροπές Ασύλου, που απαρτίζονται πλέον από δύο εν ενεργεία Διοικητικούς δικαστές και έναν εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστεία του ΟΗΕ.

Δηλαδή τα καθ΄ ύλην αρμόδια πρόσωπα.Η Ολομέλεια του ΣτΕ, επικαλούμενη διεθνείς και άλλες συμβάσεις, θεμελιώνει απόλυτα τους λόγους για τους οποίους χορηγήθηκε άσυλο στον Τούρκο στρατιωτικό, ενώ παράλληλα περιγράφει με λεπτομερειακή σαφήνεια το καθεστώς που επικρατεί σήμερα στην γείτονα χώρα και τους «δικαιολογημένους φόβους» που διατρέχει ο Τούρκος στρατιωτικός εάν επιστρέψει στην πατρίδα του.

Το γεγονός ότι «λογικά» θα ακολουθήσουν επτά ανάλογες αποφάσεις από την Δευτεροβάθμια Επιτροπή Ασύλου για τους υπόλοιπους συνεπιβαίνοντες στο επίμαχο ελικόπτερο, έχει δημιουργήσει ανεξέλεγκτες αντιδράσεις στην Κυβέρνηση που την εκθέτει ανεπανόρθωτα σε διεθνές και Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η αρχή της δίκαιης δίκης πρέπει να είναι όχι μόνο σεβαστή αλλά και απαραβίαστη, καθώς μάλιστα ο χρόνος δεν σταματά και τα πρόσωπα και καταστάσεις μεταβάλλονται.

Οι οποίες κυβερνητικές βεβιασμένες δικαστικές ενέργειες και περισσότερο μάλιστα όταν γίνονται μέσω Αστυνομικών Τμημάτων, δεν τιμούν την Κυβέρνηση. Ανάλογες ενέργειες καταδεικνύουν απερίφραστα το έλλειμμα εμπείρων και ευφυών πολιτικών και νομικών κυβερνητικών προσώπων».

Σχετικά άρθρα