Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τι λέει γερμανική εφημερίδα για την «χειρονομία καλής θέλησης» για την απελευθέρωση των στρατιωτικών

Τι λέει γερμανική εφημερίδα για την «χειρονομία καλής θέλησης» για την απελευθέρωση των στρατιωτικών
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Süddeutsche Zeitung, Άγγελος Μητρετώδης, Δημήτρης Κουκλατζής, Ελληνικός Στρατός, Τουρκία, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας,

«Xειρονομία καλής θέλησης» εκ μέρους της Άγκυρας χαρακτηρίζει η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung την απελευθέρωση των δύο Eλλήνων στρατιωτικών από την Τουρκία, σε ανταπόκρισή της από την Κωνσταντινούπολη.

«Ξαφνικά όλα προχώρησαν ταχύτατα», σχολιάζει η Γερμανίδα αρθρογράφος για την αποφυλάκιση του Άγγελου Μητρετώδη και του Δημήτρη Κούκλατζη από τις φυλακές στην Αδριανούπολη, οι οποίοι, όπως επισημαίνεται, «πέρασαν 167 ημέρες εκεί σε μια φυλακή υψίστης ασφαλείας».

Η αρθρογράφος επιχειρεί να ανιχνεύσει ενδεχόμενη σχέση της απελευθέρωσης των δύο στρατιωτικών με την οξυνόμενη κρίση στις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας.

«Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι επίσης νατοϊκοί εταίροι, η μοίρα των στρατιωτικών επιβάρυνε σημαντικά τη σχέση των δύο κρατών. Η υπόθεση αυτή έχει παραλληλίες με την μακροχρόνια κράτηση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον στην Τουρκία.

»Ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ είχε απαιτήσει εν είδη τελεσιγράφου την απελευθέρωση του πάστορα, προκαλώντας έτσι τη νέα σοβαρή κρίση μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Αθήνα, Αμερικανοί διπλωμάτες φέρονται να διατύπωσαν στις συνομιλίες τους με την Άγκυρα και ανησυχίες για τους δύο Έλληνες (στρατιωτικούς)» σημειώνει.

Όπως γράφει η SZ, «η αποφυλάκισή τους ερμηνεύθηκε ως χειρονομία καλής θέλησης, ιδιαίτερα επειδή επήλθε τώρα με απροσδόκητο τρόπο».

Η αρθρογράφος επισημαίνει ότι η τουρκική δικαιοσύνη επρόκειτο να επανεξετάσει την περίπτωσή της κράτησής τους στις 25 Αυγούστου.

«Το γιατί τα πράγματα προχώρησαν τώρα ταχύτερα, έμεινε σε πρώτη φάση ανοιχτό», παρατηρεί η SZ και προσθέτει:

«Η Άγκυρα αποσκοπούσε προφανώς και σε αυτήν την υπόθεση σε ένα είδος ανταλλάγματος: την έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που είχαν διαφύγει στην Ελλάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος πριν από δύο χρόνια.

»Από τις ΗΠΑ η Άγκυρα ζητεί την έκδοση του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο θεωρεί υπαίτιο για την απόπειρα πραξικοπήματος», αναφέρει η εφημερίδα του Μονάχου.

Σχετικά άρθρα