Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Έντουαρντ Τζόσεφ: Γιατί πρότεινα να δοθεί το Νόμπελ Ειρήνης σε Τσίπρα-Ζάεφ

Έντουαρντ Τζόσεφ: Γιατί πρότεινα να δοθεί το Νόμπελ Ειρήνης σε Τσίπρα-Ζάεφ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Ζόραν Ζάεφ, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Νόμπελ Ειρήνης, Πανεπιστημιακοί Καθηγητές, Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, Σκόπια,

Tους λόγους για τους οποίους πρότεινε να δοθεί το Νόμπελ Ειρήνης στους πρωθυπουργούς, Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, για την επίλυση του ονοματολογικού εξηγεί ο καθηγητής Διαχείρισης Συγκρούσεων (conflict management) στο Johns Hopkins University, Έντουαρντ Τζόσεφ.

«Η φιλοδοξία της Ελλάδας να αναλάβει τον ρόλο της ηγέτιδας δύναμης στη περιοχή δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί όσο παραμένει ανοιχτό το ζήτημα του ονοματολογικού», επισημαίνει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής του Johns Hopkins University και τονίζει:

«Η επίλυση αυτού του προβλήματος ανυψώνει την Ελλάδα σε ένα βάθρο θαυμασμού και σεβασμού τόσο μέσα στο ΝΑΤΟ, όσο και στην ΕΕ, τον ΟΗΕ, αλλά και τα μάτια της διεθνούς κοινότητας γενικότερα.

»Είναι μια ένδειξη ωριμότητας και διορατικότητας της ελληνικής ηγεσίας και του ελληνικού λαού και πιστεύω ότι αυτό έγινε με έναν τρόπο που σέβεται και διασφαλίζει την ιστορική και πολιτισμική κληρονομία της ελληνιστικής Μακεδονίας αλλά και της αξιοπρέπειας και της ταυτότητας του κάθε λαού αντιστοίχως».

Παράλληλα εξηγεί γιατί πιστεύει πως η συμφωνία διασφαλίζει τα ελληνικά συμφέροντα:

«Χρειάζεται διορατικότητα και ένα ανοιχτό μυαλό για να δει κάποιος τη μεγάλη εικόνα και πως αυτή εξυπηρετεί καλύτερα το στρατηγικό συμφέρον της Ελλάδας.

»Γιατί το συμφέρον της Ελλάδας είναι να έχει έναν σταθερό γείτονα σε μια σταθερή γειτονιά, κάτι που δυστυχώς αυτή τη στιγμή δεν συμβαίνει» αναφέρει και συνεχίζει:

«Υπάρχουν επιπλέον περιφερειακά προβλήματα που μπορεί να επηρεάσουν και την Ελλάδα όπως είναι το Κόσοβο και η Βοσνία.

»Η Ελλάδα έχει την φιλοδοξία να διαδραματίσει το ρόλο της περιφερειακής δύναμης στα Βαλκάνια. Πριν από σχεδόν 10 χρόνια είχαμε τη γνωστή σύνοδο στη Θεσσαλονίκη που έθεσε τον φιλόδοξο στόχο να εντάξει όλες της χώρες της ευρύτερης περιοχής στην ΕΕ.».

Σχετικά άρθρα