Ισλαμικό ΚράτοςΟυκρανία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αβραμόπουλος: Ο εθνικισμός και τα κλειστά σύνορα οδηγούν σε πολέμους

Αβραμόπουλος: Ο εθνικισμός και τα κλειστά σύνορα οδηγούν σε πολέμους
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Frontex, Handelsblatt, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Λαθρομετανάστες, Μετανάστες, Πρόσφυγες, Συνθήκη Σένγκεν,

«Όποιος στο σημερινό κόσμο θέλει αμιγώς εθνικές λύσεις, θα πρέπει να ξέρει ότι το αποτέλεσμα θα είναι η απομόνωση. Κι αυτό δεν αντιστοιχεί στη βούληση των πολιτών στην Ευρώπη», τονίζει σε συνέντευξή του στη γερμανική Handelsblatt ο Επίτροπος για θέματα μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμοπουλος.

«Ναι, πρέπει να προστατεύουμε καλύτερα τα σύνορά μας. Όμως είναι πολύ απλό να ασκήσει κανείς μία λαϊκιστική πολιτική φόβου. Η πολιτική μας θα πρέπει να αποτυπώνει τις αξίες μας, όχι τους φόβους μας.

Γνωρίζουμε από το παρελθόν ότι ο εθνικισμός και τα σκληρά, κλειστά σύνορα μπορούν να προκαλέσουν διενέξεις ή ακόμη και πολέμους.

Οι λαϊκιστικές αφηγήσεις του σήμερα θα μπορούσαν να γίνουν ένα μαύρο σύννεφο πάνω από το κοινό μας μέλλον», υπογραμμίζει ο Δ. Αβραμόπουλος στη συνέντευξή του, την οποία η γερμανική εφημερίδα τιτλοφορεί, «Η πολιτική μας θα πρέπει να αποτυπώνει τις αξίες, όχι τους φόβους μας».

Τα σημαντικότερα σημεία της συνέντευξης του κ. Αβραμόπουλου:

«Πριν από μερικούς μήνες ταξίδεψα στο Μαρόκο για να συνομιλήσω με την κυβέρνηση σχετικά με το τι μπορούμε να κάνουμε για τους αυξανόμενους αριθμούς μεταναστών (στην Ισπανία). Οι συνομιλητές μου έδιναν την εντύπωση ότι είναι πολύ συνεργάσιμοι, όμως χρειάζονται μεγαλύτερη υποστήριξη.

Εξετάζουμε τώρα το αίτημα για επιπλέον βοήθεια (στην Ισπανία) και διαθέσαμε την Πέμπτη τρία επιπλέον εκατομμύρια ευρώ για να πληρωθεί επιπλέον προσωπικό στα σύνορα. Η Ισπανία μπορεί να βασίζεται στην Επιτροπή.

Κατά τη (σημερινή) επίσκεψή μου στη Μαδρίτη θα απευθύνω συγκεκριμένες δεσμεύσεις για παροχή βοήθειας. Αυτές συνδέονται με περισσότερα χρήματα από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. και περισσότερους Ευρωπαίους συνοριοφύλακες.

Όμως η Επιτροπή είναι διατεθειμένη να στηρίξει περισσότερο απ’ ότι μέχρι στιγμής και το Μαρόκο.

Το Μαρόκο έχει ήδη λάβει περί τα 100 εκατομμύρια ευρώ από την Ε.Ε. Γνωρίζουμε φυσικά ότι οι ανάγκες είναι ακόμη μεγαλύτερες. Όμως τα κονδύλια του Ταμείου δεν είναι απεριόριστα. Για αυτό και καλούμε όλα τα κράτη- μέλη να πληρώσουν περισσότερο … Το Μαρόκο βρίσκεται υπό τεράστια πίεση.

Η ακτογραμμή του είναι πολύ μεγάλη, χρειάζονται πάρα πολύ προσωπικό κι εξοπλισμό για να την ελέγξουν. Αυτά μπορούν να χρηματοδοτηθούν από την Ε.Ε.

Μπορούμε να διαδραματίσουμε ένα συντονιστικό ρόλο μεταξύ των κρατών που είναι διατεθειμένα να μοιραστούν το βάρος. Προσπαθούμε να πείσουμε τους πάντες να συμμετέχουν στην ανάληψη προσφύγων. Μέχρι στιγμής κάποιοι δεν είναι διατεθειμένοι να το κάνουν. Όμως τώρα η επίδειξη αλληλεγγύης είναι κρίσιμος παράγων .

Η Γερμανία έδωσε στην προσφυγική κρίση του 2015 το παράδειγμα για το τι σημαίνει αλληλεγγύη. Η Καγκελάριος Merkel δέχτηκε δριμεία κριτική για την πολιτική της, όμως υπερασπίστηκε τις ευρωπαϊκές αξίες.

Και η Γαλλία ή η Ολλανδία βοήθησαν ήδη από νωρίς. Θα προσπαθήσω όμως να πείσω όλα τα κράτη – μέλη να κάνουν το ίδιο. Μία δίκαιη κατανομή των βαρών είναι πολύ σημαντική και η αλληλεγγύη είναι μία κεντρική αξία της Ε.Ε.».

Ερωτηθείς για τα ελεγχόμενα κέντρα υποδοχής προσφύγων στην Ευρώπη, ο Επίτροπος απαντά: «Θα μπορούσαν να αποτελούν μέρος της απάντησης (στο πρόβλημα).

Είδαμε εικόνες προσφύγων που έφτασαν στις ισπανικές ακτές και μετά αμέσως εξαφανίστηκαν. Με ελεγχόμενα κέντρα θα μπορούσαμε να παρεμποδίσουμε κάτι τέτοιο κι επίσης με τη βοήθεια συνοριοφυλάκων και ειδικών της Ε.Ε. σε θέματα ασύλου θα μπορούσαμε ταχέως να ξεκαθαρίζουμε ποιος έχει δικαίωμα να τύχει προστασίας στην Ευρώπη και ποιος πρέπει να γυρίσει πίσω. Δε μιλάμε όμως για κέντρα κράτησης.

Να προχωρήσουμε σε συμφωνίες με τις χώρες προέλευσης

Θέλουμε από κοινού με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και τη Διεθνή Οργάνωση για τη Μετανάστευση να επεξεργαστούμε λύσεις που θα ταιριάζουν σε κάθε κράτος χωριστά .

Θέλουμε να εξεύρουμε κοινές λύσεις με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης, καθώς αντιμετωπίζουμε παρόμοιες προκλήσεις μέσω της άτακτης μετανάστευσης.

Δε μας ενδιαφέρει να μετατοπίσουμε το πρόβλημα. Δεν πρόκειται να υποχρεώσουμε σε κάτι τους εταίρους μας ούτε βεβαίως θα ακολουθήσουμε νεοαποικιακή πολιτική. Όμως έχουμε τα μέσα και τους μοχλούς που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στις διαπραγματεύσεις.

Θα πρέπει να εξεύρουμε με τους γείτονές μας ένα modus operandi, δεν γίνεται αλλιώς. Μέχρι τώρα η συνεργασία δε λειτουργεί με όλους το ίδιο καλά, επ’ αυτού συνομιλούμε με τους εταίρους μας.

Τα κράτη θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους ότι η Ε.Ε. είναι κι ένας μεγάλος δωρητής αναπτυξιακής βοήθειας.

Ενίσχυση της Frontex

Η Frontex υποστηρίζει σήμερα τα κράτη – μέλη με 1.400 συνοριοφύλακες, ενώ έχουμε άλλους 1.500 επιχειρησιακά έτοιμους να αναλάβουν δράση.

Όμως χρειαζόμαστε περισσότερους. Στόχος είναι να δημιουργήσουμε μέχρι το 2020 μία πραγματική ευρωπαϊκή συνοριακή αστυνομία με προσωπικό 10.000 άτομα, που θα μπορεί να αποστέλλει δικούς της υπαλλήλους.

Δε θέλουμε να θίξουμε την εθνική κυριαρχία. Οι υπάλληλοι της Frontex θα υποστηρίζουν τις αρχές των κρατών μελών, όταν εκείνες το ζητούν, όμως με πολύ περισσότερο προσωπικό και εξοπλισμό απ’ ότι σήμερα .

Διακυβεύεται το μέλλον της Σένγκεν

Συνεχίζοντας ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είπε τα εξής: Χρειαζόμαστε ένα ανθεκτικό σύστημα στην Ε.Ε. που δε θα θέτει το βάρος μόνο στους ώμους λίγων κρατών – μελών … Αυτή η μεταρρύθμιση είναι πολύ σημαντική και πρέπει να γίνει.

Αυτό αποφάσισαν επίσης οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων ομόφωνα κατά την τελευταία Σύνοδο.

Οι προτάσεις μας για τη μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου θα βοηθούσαν να παραμεριστούν πολλοί από τους λόγους που ωθούν τους πρόσφυγες να εγκαταλείψουν την πρώτη χώρα (μέσω της οποίας εισέρχονται στην Ε.Ε.).

Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό να ψηφιστούν επιτέλους. Διακυβεύεται το μέλλον της ζώνης Schengen και κατά συνέπεια της Ευρώπης, όπως τη γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Γιατί διαφορετικά θα έχουμε και πάλι μόνιμους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα της Ε.Ε. …

Οι κυβερνήσεις δεν μένουν για πάντα στην εξουσία

Παλαιότερα μιλούσα για μεμονωμένα κράτη – μέλη που δεν επιθυμούν να συμμετέχουν (στην κατανομή των βαρών της προσφυγικής κρίσης). Σήμερα προτιμώ να μιλάω για μεμονωμένες κυβερνήσεις.

Και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να ξέρουν ότι δε θα είναι για πάντα στην εξουσία. Εξ ου και δε θα πρέπει να διακινδυνεύουν όσα οι χώρες τους κατάφεραν», σημειώνει κλείνοντας ο Δ. Αβραμόπουλος.

Σχετικά άρθρα