Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σταθάκης: Έρχεται λίστα με τα πρώτα 100 αυθαίρετα για κατεδάφιση στην Αττική

Σταθάκης: Έρχεται λίστα με τα πρώτα 100 αυθαίρετα για κατεδάφιση στην Αττική
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αττική, Αυθαίρετα, Γιώργος Σταθάκης, Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Φωτιά Μάτι Αττικής - Όλο το ρεπορτάζ της φονικής πυρκαγιάς,

Για «προτεραιοποίηση των αυθαιρέτων που θα κατεδαφιστούν με αντικειμενικά κριτήρια» και άμεση ανακοίνωση της λίστας των πρώτων 100 αυθαιρέτων που θα γκρεμιστούν στην Αττική μίλησε σήμερα Πέμπτη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), Γιώργος Σταθάκης.

​Αναφερόμενος στην τροπολογία του ΥΠΕΝ η οποία εισάγει επείγουσες ρυθμίσεις για την κατεδάφιση αυθαίρετων κτισμάτων σε αιγιαλό και δασικές εκτάσεις και υπερψηφίστηκε χθες από την Ολομέλεια της Βουλής, ο κ. Σταθάκης επισήμανε -μέσω του «Realfm 97,8»- ότι «είναι πολύ θετικό ότι η τροπολογία έτυχε ευρείας συναίνεσης στη Βουλή.

»Ψήφισαν όλα τα κόμματα να προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση, πλην ΚΚΕ και Χρυσής Αυγής για άλλους λόγους το κάθε κόμμα, συνεπώς είναι μια πολιτική απόφαση επιβεβλημένη. Δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε βήμα πίσω.

»Θα προχωρήσουμε προκειμένου να αντιμετωπίσουμε μία από τις κακοδαιμονίες της ελληνικής κοινωνίας, η οποία πλέον έχει περιοριστεί, καθώς οι 9 στους 10 Έλληνες χτίζουν νόμιμα» σημείωσε.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει ήδη προχωρήσει η κυβέρνηση στη χωροταξία, λέγοντας ότι με νόμο για το δομημένο περιβάλλον και τις χρήσεις γης «οριστικά και αμετάκλητα δεν πρόκειται να αναγνωριστούν αυθαίρετα σε δάση και αιγιαλούς».

Οι κατεδαφίσεις στην περιοχή του Σχινιά, είπε ο κ. Σταθάκης, ήταν μια μεγάλη παρέμβαση που ξεκίνησε η κυβέρνηση γι’ αυτές τις πολύ ευαίσθητες οικολογικά περιοχές.

Με τη χθεσινή τροπολογία, οι διαδικασίες παρεμβάσεων επιταχύνονται για τις περιοχές που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες λόγω πυρκαγιάς, ετοιμόρροπα κτίρια, αυθαίρετες περιφράξεις που βρίσκονται σε απόσταση 500μ από τον αιγιαλό και σε ρέματα, ανέφερε.

«Η αποκεντρωμένη διοίκηση έφθανε στο σημείο μιας τελεσίδικης απόφασης για κτίσματα εξόφθαλμα αυθαίρετα σε δάσος ή παραλία σε 15 χρόνια. Αυτή τη διαδικασία αλλάξαμε με τον νόμο για το δομημένο περιβάλλον.

»Μεταβατικά και μέχρι την πλήρη ενεργοποίηση του νέου θεσμού των Παρατηρητηρίων Δόμησης, το ΥΠΕΝ μπορεί να προχωρά στην έκδοση πράξης κατεδάφισης, χωρίς να αφαιρείται η αρμοδιότητα από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

»Οι δυνατότητές της ενισχύονται, για παράδειγμα αποκτά το δικαίωμα για απευθείας ανάθεση μέχρι το πόσο των 135.000 ευρώ, και περιορίζουν πολύ τον χρόνο που χρειάζεται για να προχωρήσουν οι κατεδαφίσεις. Αυτό που έπαιρνε διαδικασία έξι μηνών, σήμερα μπορεί να γίνει σε τρεις εβδομάδες» τόνισε ο υπουργός.

Ερωτηθείς για την κατεδάφιση παράνομης περίφραξης στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, ο κ. Σταθάκης είπε ότι «η τροπολογία υπενθυμίζει προς πάσα κατεύθυνση ότι ισχύει ο νόμος Τρίτση, σύμφωνα με τον οποίο απαγορεύονται μαντρότοιχοι σε απόσταση 500μ από την παραλία».

Σχετικά άρθρα