Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για πυρκαγιές και αποκατάσταση – Παρών και ο Ρουμπάτης της ΕΥΠ

Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για πυρκαγιές και αποκατάσταση – Παρών και ο Ρουμπάτης της ΕΥΠ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Αττική, Βίντεο, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ΕΥΠ - Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, Μέγαρο Μαξίμου, Πυρκαγιά, Πυροσβεστική Υπηρεσία, Φωτιά, Φωτιά Μάτι Αττικής - Όλο το ρεπορτάζ της φονικής πυρκαγιάς,

Σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού έχει θέσει ο Πρωθυπουργος το σύνολο του υπουργικού συμβουλίου παράλληλα με τον κρατικό μηχανισμό.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου στις 14.00 το μεσημέρι, για την εξέλιξη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών, την περίθαλψη των πληγέντων, τη λήψη αναγκαίων μέτρων για τη φύλαξη των σπιτιών στις πληγείσες περιοχές και την αποκατάσταση των ζημιών.

Στη σύσκεψη θα μετέχουν οι Πάνος Σκουρλέτης, Πάνος Καμμένος, Νίκος Τόσκας, Παύλος Πολάκης, Σωκράτης Φάμελλος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Χρήστος Σπίρτζης, Ρένα Δούρου, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης και ο επικεφαλής της ΕΥΠ, Γ. Ρουμπάτης.

Η συμμετοχή του επικεφαλής της ΕΥΠ έρχεται την ώρα που τόσο ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος όσο και ο Νίκος Τόσκας έχουν σημειώσει εμφατικά τον προβληματισμό τους για την ταυτόχρονη εμφάνιση πολλαπλών εστίων πυρκαγιών σε διαφορετικά σημεία του λεκανοπεδίου.

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, είχε το πρωί τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Κατά τη συνομιλία τους ο κ. Γιούνκερ εξέφρασε την αλληλεγγύη της Επιτροπής στην Ελλάδα και τόνισε την πρόθεσή της για διάθεση των αναγκαίων μέσων και πόρων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έκτακτη κατάσταση από τις πυρκαγιές.

Σε εξέλιξη σχέδιο έκτακτης ανάγκης – Στους 50 οι νεκροί

Η κατάσταση εξακολουθεί να είναι κρίσιμη» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε ότι είναι σε πλήρη εξέλιξη σχέδιο έκτακτης ανάγκης, με κινητοποίηση του υπουργείου Εσωτερικών και της Αστυνομίας, αλλά και των υπουργείων Υγείας, Μεταφορών, Άμυνας, Ναυτιλίας και Περιβάλλοντος, καθώς και της Περιφέρειας Αττικής. Ανακοίνωσε ότι κυβερνητικά κλιμάκια ξεκίνησαν ήδη αυτοψία στον χώρο των πυρκαγιών και θα ακολουθήσει ευρεία σύσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό. Επισήμανε, ακόμα, ότι η πυρκαγιά στην ανατολική Αττική είχε αστραπιαία εξέλιξη με 14 ταυτόχρονες εστίες και τρία παράλληλα μέτωπα, ενώ η ταχύτητα του ανέμου έφτανε σε ένταση ακόμα και τα 9 μποφόρ, με αποτέλεσμα να δημιουργήσει εξαιρετικά δύσκολες επιχειρησιακές συνθήκες για τις εναέριες και επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

Ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι συνεχίζεται μια μεγάλη προσπάθεια από το σύνολο του κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις χθεσινές καταστροφικές πυρκαγιές. Ανακοίνωσε, επίσης, ότι ο αριθμός των νεκρών μέχρι στιγμής έφτασε τους 50, ενώ η Πυροσβεστική σε συνεργασίας με την Αστυνομία συνεχίζουν το δύσκολο έργο της καταγραφής. Οι τραυματίες που έχουν διακομιστεί σε νοσοκομεία της Αττικής είναι συνολικά 156 ενήλικες, από τους οποίους οι 11 είναι διασωληνωμένοι, αλλά και 16 παιδιά των οποίων η ζωή δεν διατρέχει κίνδυνο.

«Από χθες μέχρι αυτή την ώρα έχουν κινητοποιηθεί όλες οι διαθέσιμες μονάδες του υπουργείου Υγείας στο λεκανοπέδιο Αττικής και ειδικότερα βρίσκονταν διαρκώς διαθέσιμα 38 ασθενοφόρα, 4 κινητές μονάδες και 2 ειδικές μονάδες αντιμετώπισης καταστροφών» δήλωσε και συμπλήρωσε: «Σκάφη του Λιμενικού και Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών χτενίζουν τις ακτές για εύρεση τυχόν εγκλωβισμένων, ενώ έχουν απεγκλωβίσει συνολικά τουλάχιστον 715 άτομα, κυρίως από την περιοχή Μάτι».

Ειδικότερα, κινητοποιήθηκε το σύνολο των σκαφών του Λιμενικού, 12 τον αριθμό, αλλά και 30 ιδιωτικά σκάφη που συνέδραμαν στις επιχειρήσεις έρευνας, διάσωσης και απεγκλωβισμού. Επίσης, το Λιμενικό σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και υπουργείου Υποδομών μερίμνησε για τη μεταφορά και τη διανυκτέρευσή τους. Όπως ανέφερε ο κ. Τζανακόπουλος στις επιχειρήσεις αυτές συνέδραμε και το Πολεμικό Ναυτικό με μια φρεγάτα, δύο αρματαγωγά, τρία ελικόπτερα και τρία σκάφη ανορθόδοξου πολέμου. Επίσης, οι ειδικές δυνάμεις του Στρατού Ξηράς με 19 λέμβους και δυνάμεις του στρατού με μπουλντόζες, πυροσβεστικά και υδροφόρες, αλλά και η Πολιτική Αεροπορία με πυροσβεστικά αεροσκάφη, εναέρια μέσα έρευνας και διάσωσης και μεταφορικά, συνέδραμαν στο συνολικό έργο αντιμετώπισης της κρίσης.

Σε ετοιμότητα βρίσκονται, επίσης, τα στρατιωτικά νοσοκομεία της Αττικής και υπάρχει ετοιμότητα διάθεσης κλινών σε στρατιωτικές μονάδες της Αττικής.

Σημειώνεται ότι υπάρχει ετοιμότητα διάθεσης προσωπικού από τα Γενικά Επιτελεία σε εφαρμογή του σχεδίου «Δευκαλίων» της Πολιτικής Προστασίας, ενώ ταυτόχρονα, ξεκινάει η επιχείρηση μικτών περιπολιών, αστυνομίας, πυροσβεστικής και στρατού, για την αστυνόμευση των πληγεισών περιοχών.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, αυτή τη στιγμή κλιμάκια της κυβέρνησης έχουν κινητοποιηθεί για αυτοψία και εκτίμηση της κατάστασης. Ειδικότερα, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης μεταβαίνει στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» όπου έχουν μεταφερθεί οι περισσότεροι από τους τραυματίες. Ο υπουργός Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, με τον αν. υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, και τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος θα μεταβούν στη Ραφήνα, το Μάτι και τον Μαραθώνα, όπου αυτή τη στιγμή εντοπίζεται το κύριο πρόβλημα στην Αττική, μαζί με κλιμάκιο 150 μηχανικών που θα εγκατασταθεί στο δημαρχείο Ραφήνας για να εκκινήσει το έργο της καταγραφής των ζημιών.

Τέλος, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο και τον υπαρχηγό επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής μεταβαίνουν στην περιοχή της Κινέτας.

Μετά την αυτοψία στους τόπους των πυρκαγιών θα ακολουθήσει σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων υπουργών και τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, για την αξιολόγηση της κατάστασης και τη λήψη περαιτέρω πρωτοβουλιών.

Ο κ. Τζανακόπουλος ανακοίνωσε, ακόμα, ότι πριν από λίγη ώρα ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της ΕΕ Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος εξέφρασε την αλληλεγγύη της Κομισιόν στην Ελλάδα και την πρόθεσή της να βοηθήσει. Τέλος, ο πρωθυπουργός είχε συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Αναστασιάδη και τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας κ. Μπορίσοφ, ενώ αναμένεται αργότερα να έχει επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν.

Πλάνα από τα παράλληλα μέτωπα

Πλάνα από την αυτοψία που πραγματοποίησαν νωρίτερα στις πληγείσες περιοχές και στα πολλαπλά παράλληλα μέτωπα έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Φώτη Κουβέλη, και τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας Αντιπτέραρχο Χρήστο Χριστοδούλου.

Σχετικά άρθρα