Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Εσπευσμένα από τη Βοσνία στο Κέντρο Επιχειρήσεων ο Τσίπρας – Διαρκής σύσκεψη για τις ύποπτες πυρκαγιές

Εσπευσμένα από τη Βοσνία στο Κέντρο Επιχειρήσεων ο Τσίπρας – Διαρκής σύσκεψη για τις ύποπτες πυρκαγιές
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Νίκος Τόσκας, Πάνος Σκουρλέτης, Πυρκαγιά, Πυροσβεστική Υπηρεσία, Φωτιά Μάτι Αττικής - Όλο το ρεπορτάζ της φονικής πυρκαγιάς,

Απευθείας στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδι μεταβαίνει ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έφυγε εσπευσμένα από το Μόσταρ της Βοσνίας πριν την τελετή που είχε προγραμματιστεί, ενώ την ίδια ώρα η Περιφερειάρχης Αττικής έχει κηρύξει την Αττική σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Αμέσως μετά την προσγείωσή του ο Αλέξης Τσίπρας μετέβη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι, όπου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από νωρίς το απόγευμα διαρκής σύσκεψη για την κατάσβεση των πυρκαγιών και την αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων.

Συγκεκριμένα, στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής βρίσκεται σε εξέλιξη διαρκής σύσκεψη και συντονίζουν το έργο της κατάσβεσης οι Πάνος Σκουρλέτης και Νίκος Τόσκας, καθώς και οι Παύλος Πολάκης, Σωκράτης Φάμελλος και Χρήστος Σπίρτζης μαζί με την Περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου και τον γγ Πολιτικής Προστασίας, Γ. Καπάκη.

Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη σύσκεψη σε επίπεδο γραμματέων των αντίστοιχων υπουργείων.

Μεγάλες διαστάσεις έχει λάβει, λόγω των δυνατών ανέμων, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα στην Καλλιτεχνούπολη Αττικής.

Η πυρκαγιά έχει προκαλέσει ζημιές σε αρκετά σπίτια στις περιοχές Νταού Πεντέλης, Μάτι και Νέος Βουτζάς, ενώ νωρίτερα απομακρύνθηκαν παιδιά από κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα.

Σύμφωνα με το ρεπορταζ της ΕΡΤ πέντε άτομα έχουν διακομιστεί σε νοσοκομεία με εγκαύματα, ενώ μία 54χρονη γυναίκα νοσηλεύεται διασωληνωμένη.

Παράλληλα, πολλοί κάτοικοι των περιοχών απομακρύνθηκαν, με δική τους πρωτοβουλία.

Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων δυσχεραίνουν οι δυνατοί άνεμοι, ενώ η πυρκαγιά έχει πολλά μέτωπα. Σε λίγο πρόκειται να αποσυρθούν τα εναέρια μέσα, ενώ αυτή την ώρα επιχειρούν στην ευρύτερη περιοχή του Νέου Βουτζά 55 πυροσβέστες με 20 οχήματα και ομάδες εθελοντών με δικά τους οχήματα.

Τρία άτομα με εγκαύματα από τη φωτιά μετέβησαν στο Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης προκειμένου να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Τον «προβληματισμό» του για τις ταυτόχρονες πυρκαγιές στην Αττική είχε εκφράσει νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας στη σύντομη δήλωσή του από τη Βοσνία.

Άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι οι φωτιές είναι αποτέλεσμα εμπρησμού.

«Πληροφορήθηκα μόλις προσγειώθηκα ότι βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη μια πολύ δύσκολη κατάσταση στην Αττική με τρια παράλληλα πύρινα μέτωπα, είμαι σε ανοιχτή επικοινωνία με τους αρμόδιους υπουργούς. Όλες οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις επιχειρούν.

»Θέλω να πιστεύω πως παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες θα καταφέρουμε να κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να τεθεί υπό έλεγχο το μέτωπο της φωτιάς παρά το γεγονός ότι με προβληματίζουν οι παράλληλες εστίες τόσο ανατολικά όσο και δυτικά της Αττικής» δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Το ίδιο είχε υπονοήσει νωρίτερα και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, μιλώντας από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος στο Χαλάνδρι.

«Δεν είναι και τόσο αθώες αυτές οι πυρκαγιές», υπογράμμισε ο κ. Τόσκας και συνέχισε: «Χθες το βράδυ και πάλι στα Γεράνεια, στην ίδια περίπου περιοχή που εκδηλώθηκε η σήμερα η πυρκαγιά, είχαμε άλλες δύο πυρκαγιές, οι οποίες όμως τέθηκαν γρήγορα υπό έλεγχο. Σήμερα το απόγευμα και ενώ η φωτιά στην Κινέτα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, εκδηλώθηκε και άλλη πυρκαγιά πάνω από τα διυλιστήρια Ασπροπύργου. Και αυτή αντιμετωπίστηκε γρήγορα, όμως όλα αυτά δεν μπορεί να μην μας βάζουν σε σκέψεις».

Σε ό,τι αφορά την κινητοποίηση του μηχανισμού, ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε:

Η Πυροσβεστική ειδοποιήθηκε για την πυρκαγιά στις 12.03΄το μεσημέρι και υπήρξε άμεση κινητοποίηση όλων των δυνάμεων και συγκεκριμένα του Πυροσβεστικού Σώματος, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Περιφέρειας και των δήμων Μεγαρέων Βάρης, Βούλας Βουλιαγμένης και άλλων δυνάμεων που έσπευσαν με υδροφόρες και άλλα μέσα, για συνδράμουν το έργο των πυροσβεστών.

«Το σημαντικό είναι ότι ο συντονισμός και η οργάνωση λειτούργησε άψογα και τα μέσα που διαθέτουμε, παρά το γεγονός ότι είναι παμπάλαια, έχουν συντηρηθεί καλά, όπως τα αεροπλάνα που ανακατασκευάστηκαν οι κινητήρες τους στην Αμερική και η χρησιμοποίηση τους είναι εφέτος πιο αξιόπιστη» είπε ο κ. Τόσκας και συμπλήρωσε:

«Δυστυχώς οι καιρικές συνθήκες είναι ακραίες, την ώρα που ξέσπασε η πυρκαγιά φυσούσαν άνεμοι 7 μποφόρ και σε συνδυασμό με το πυκνό και ακαθάριστο δάσος και τα σπίτια, η αντιμετώπιση της είναι εξαιρετικά δύσκολη. Το πρόβλημα εντοπίζεται στην περιοχή πάνω από την εθνική οδό και το βόρειο τμήμα της Κινέτας, ενώ δύο γλώσσες φωτιάς που πέρασαν την εθνική προς την παραλία, ελπίζουμε ότι θα τις ελέγξουμε. Δεν έχουμε ακριβή εικόνα αλλά σίγουρα έχουν γίνει ζημιές. Το σημαντικό είναι να μην υπάρξουν ανθρώπινα θύματα, γι’ αυτό πρέπει να προσέξουν και οι ίδιοι οι πολίτες».

Σημειώνεται ότι από την Πυροσβεστική έγινε έκκληση να απομακρυνθούν οι κάτοικοι από τους οικισμούς Άγιο Νικόλαο, Γαλήνη και Πανόραμα 1 και 2, ενώ κάποιοι απομακρύνθηκαν με πυροσβεστικά οχήματα.

Γιάννης Καπάκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: H κατάσταση είναι κρίσιμη στην Αττική

H κατάσταση είναι κρίσιμη στην Αττική καθώς έχουμε σε εξέλιξη τρεις μεγάλες πυρκαγιές, μία στην Κινέτα, μία στους Αγίους Θεοδώρους και μία στην Πεντέλη, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης.

Όλος ο δασοπυροσβεστικός μηχανισμός στην Αττική είναι σε κατάσταση πλήρους συναγερμού για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, οι οποίες ενισχύονται συνεχώς από θυελλώδεις ανέμους, τόνισε ο κ. Καπάκης.

Πύρινα μέτωπα στην Κινέτα, την Καλλιτεχνούπολη και τον Νέο Βουτζά

Η μεγάλη πυρκαγιά που μαίνεται, από νωρίς το μεσημέρι, στην ευρύτερη περιοχή της Κινέτας Αττικής και η οποία ξεκίνησε από πευκόφυτη έκταση στα Γεράνεια Ορη, έχει φτάσει σε σπίτια, ορισμένα από τα οποία έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, ενώ έχουν εκκενωθεί τρεις οικισμοί, της Γαλήνης και του Πανοράματος 1 και 2.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που δίνουν σκληρή μάχη κόντρα στις φλόγες και τους δυνατούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή, ενισχύονται συνεχώς.

Αυτή την ώρα επιχειρούν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή της Κινέτας 110 πυροσβέστες με 47 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 40 ατόμων, 5 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα.

Σημειώνεται, επίσης, ότι λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς, είναι κλειστές η νέα και η παλαιά εθνική οδός Αθηνών – Κορίνθου και στα δύο ρεύματα, από το 39-ο έως το 57-ο χλμ, ενώ οι πυκνοί καπνοί έχουν καλύψει πολλές περιοχές της Αττικής.

Παράλληλα, διακοπές ρεύματος σημειώνονται στην ευρύτερη περιοχή που πλήττει η πυρκαγιά στην Κινέτα, η οποία έχει προκαλέσει σοβαρές ζημιές και στο δίκτυο ηλεκτροδότησης μέσης τάσης. Ωστόσο, η πρόσβαση των τεχνικών του ΔΕΔΔΗΕ στα σημεία του δικτύου που έχουν υποστεί βλάβες ή έχουν καταστραφεί είναι αδύνατη λόγω της φωτιάς. Επιπλέον ο Διαχειριστής διακόπτει ανά περιοχές την ηλεκτροδότηση και ύστερα από εντολή της Πυροσβεστικής, για λόγους ασφαλείας. Αρμόδια στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ επισημαίνουν ότι η αποτίμηση και αποκατάσταση των ζημιών θα γίνει όταν ελεγχθεί το πύρινο μέτωπο και επιτραπεί η πρόσβαση στην περιοχή.

Μαίνεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα στην Καλλιτεχνούπολη Αττικής, ενώ οι φλόγες βρίσκονται τώρα μεταξύ της Πεντέλης και του Νέου Βουτζά. Σύμφωνα με πηγές της Πυροσβεστικής, ορισμένα σπίτια έχουν υποστεί ζημιές, ενώ, πριν από λίγο, απομακρύνθηκαν, για προληπτικούς λόγους, παιδιά από κατασκηνώσεις στον Άγιο Ανδρέα.

Η φωτιά κατευθύνεται τώρα προς την περιοχή του Νέου Βουτζά, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις κάνουν ό,τι είναι εφικτό για να την περιορίσουν. Το έργο τους δυσχεραίνουν οι δυνατοί άνεμοι.

Στο σημείο επιχειρούν αυτή την ώρα, 50 πυροσβέστες με 20 οχήματα, 20 εθελοντές, 3 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Κινέτα

Νέα ενίσχυση πριν από λίγο των πυροσβεστικών δυνάμεων που επιχειρούν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, η οποία εκδηλώθηκε το μεσημέρι σε πευκόφυτη περιοχή στα Γεράνεια Όρη, στην Κινέτα Αττικής.

Λόγω των δυνατών ανέμων που πνέουν στην περιοχή οι φλόγες πλησιάζουν πλέον στην κατοικημένη περιοχή Μαρούλα βόρεια της Κινέτας, ενώ το έργο των εναέριων μέσων δυσχεραίνουν οι πυκνοί καπνοί που έχουν φτάσει ακόμη και σε πολλές περιοχές της Αττικής.

Αυτή την ώρα επιχειρούν 70 πυροσβέστες με τριάντα οχήματα, δύο πεζοπόρα τμήματα, πέντε αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα.

Η συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Κινέτα Αττικής

Επτά εναέρια μέσα πυρόσβεσης (4 αεροσκάφη CL-415, 1 αεροσκάφος CL-215, και 2 ελικόπτερα CH47-D με κάδο), τρεις προωθητές γαιών, υδροφόρα οχήματα και ένα αεροσκάφος C-27 για μεταφορά πυροσβεστών από Θεσσαλονίκη έχουν διαθέσει οι Ένοπλες Δυνάμεις στον κρατικό μηχανισμό για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Κινέτα Αττικής, όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ίδια εντολή του υπουργού Εθνικής ‘Αμυνας, διατηρείται ετοιμότητα διάθεσης περαιτέρω μέσων και επίγειων μηχανημάτων ανάλογα με τι θα ζητήσουν οι αρμόδιες αρχές.

Η Περιφέρεια Ατικής σε ετοιμότητα συνδράμει στο έργο της πυρόσβεσης

Με τρία ερπυστριοφόρα οχήματα για τις χωματουργικές εργασίες και επτά υδροφόρες συνδράμει η Περιφέρεια Αττικής στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Κινέτα, ανταποκρινόμενη άμεσα στο σχετικό αίτημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Σημειώνεται σε ανακοίνωσή της ότι τον συντονισμό του έργου κατάσβεσης όταν η πυρκαγιά περιορίζεται εντός των ορίων ενός δήμου, όπως η συγκεκριμένη στον δήμο Μεγάρων, έχει ο δήμος. «Ωστόσο η Περιφέρεια βρίσκεται σε ετοιμότητα με το ανθρώπινο και μηχανικό δυναμικό της να συνδράμει την Πυροσβεστική σε ό,τι της αιτηθεί» δηλώνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στελέχη της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, μη κρύβοντας επίσης την ανησυχία τους για τη νέα πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίς το απόγευμα στον οικισμό Νταού Πεντέλης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μας μετέδωσε, κατευθυνόμενος προς την περιοχή, ο αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα Αθηνών Γιώργος Καραμέρος, «η πυρκαγιά βρίσκεται εντός του οικισμού κατακαίοντας ήδη σπίτια και περιουσίες…».

Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας προσέτρεξαν στην περιοχή, όπως και η υπεύθυνη Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Γιάννα Τσούπρα. Η τελευταία εξέφρασε την ανησυχία της για την ένταση και την κατεύθυνση της πυρκαγιάς, με ενδεχόμενη επέκταση της προς την περιοχή του Διονύσου.

Εκκενώνονται τα ΚΑΑΥ του Στρατού Ξηράς στον Άγιο Ανδρέα και της Πολεμικής Αεροπορίας στο Ζούμπερι

Μετά από εντολή της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και για προληπτικούς λόγους αναφορικά με την πυρκαγιά στην Πεντέλη, εκκενώνονται τα Κέντρα Αποκατάσταης Απωλειών Υγείας του Στρατού Ξηράς στον ‘Αγιο Ανδρέα και της Πολεμικής Αεροπορίας στο Ζούμπερι.

Εκκενώνονται τα θερινά θέρετρα και οι κατασκηνώσεις σε Αγιο Ανδρέα και Ζούμπερι – Επεκτείνεται η φωτιά που ξέσπασε στην Καλλιτεχνούπολη

Εκκενώνονται τα θερινά θέρετρα της Πολεμικής Αεροπορίας στο Ζούμπερι και του Στρατού Ξηράς στον Αγιο Ανδρέα, όπως επίσης και οι παιδικές κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα. Η εκκένωση γίνεται για προληπτικούς λόγους, λόγω της πυρκαγιάς που μαίνεται στην περιοχή.

Σε πλήρη εξέλιξη μαίνεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα στην Καλλιτεχνούπολη, μεταξύ της Πεντέλης και του Νέου Βουτζά, Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, σπίτια έχουν υποστεί ζημιές και άλλα απειλούνται.

Στην περιοχή επιχειρούν, 50 πυροσβέστες με 20 οχήματα, 20 εθελοντές, 3 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Ο δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου Βαγγέλης Μπουρνούς δήλωσε νωρίτερα ότι το μέτωπο της φωτιάς εκτείνεται σε μήκος 3-4 χιλιόμετρων. Οπως είπε, η πυρκαγιά ξέσπασε νωρίς το απόγευμα 1 χιλιόμετρο από τον οικισμό της Καλλιτεχνούπολης.

Λίγο μετά τις έξι το απόγευμα, άρχισε να εκκενώνεται η περιοχή του Νέου Βουτζά στο βόρειο κομμάτι του οικισμού.

Λίγο πριν τις επτά, η φωτιά πέρασε τη λεωφόρο Μαραθώνος και εισήλθε στο Μάτι, όπου έκαψε αυτοκίνητα και μπήκε στις αυλές κάποιων σπιτιών.

Πυρκαγιά στον Κάλαμο Αττικής

Στη θέση Πανόραμα, στον Κάλαμο Αττικής, εκδηλώθηκε το απόγευμα πυρκαγιά σε περιοχή με πυκνή βλάστηση.

Στο σημείο επιχειρούν τώρα για την κατάσβεση της πυρκαγιάς 16 πυροσβέστες με 8 οχήματα, ενώ σημειώνεται ότι στην περιοχή πνέουν δυνατοί άνεμοι.

Σχετικά άρθρα