Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το ΥΠΕΞ επαινεί τον μητροπολίτη Νικηφόρο: «Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας για την αγάπη του στη μητέρα πατρίδα»

Το ΥΠΕΞ επαινεί τον μητροπολίτη Νικηφόρο: «Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας για την αγάπη του στη μητέρα πατρίδα»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αρχιεπισκοπή Κύπρου, Διπλωματικό Σώμα, Ελληνική Πρεσβεία Λευκωσία, Κύπρος, Μητροπολίτης Κύκκου Νικηφόρος, Νίκος Κοτζιάς, Ορθόδοξη Εκκλησία, Υπουργείο Εξωτερικών,

«Η Ελλάδα εκφράζει την ευγνωμοσύνη της προς τον Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας, Νικηφόρο, ο οποίος, ανεξαρτήτως δικαστικών διαδικασιών και με γνώμονα την αγάπη για τη μητέρα πατρίδα, αποφάσισε να προβεί στην διαδικασία εκ νέου παραχώρησης του οικοπέδου έναντι του Μετοχιού για την ανέγερση Πρεσβείας και Πρεσβευτικής κατοικίας της Ελλάδος», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το μεσημέρι της Δευτέρας το υπουργείο Εξωτερικών.

«Το εν λόγω οικόπεδο είχε ενταχθεί το 2012 στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) προκειμένου να εκποιηθεί, κατά παράβαση της σχετικής ρήτρας σύμφωνα με την οποία η Μονή είχε αρχικά παραχωρήσει το οικόπεδο για τον συγκεκριμένο σκοπό.

»Περαιτέρω, χαιρετίζουμε την απόφαση της Ιεράς Μονής να σταθεί αρωγός στην υλοποίηση του σημαντικού αυτού έργου, συνεισφέροντας ένα σημαντικότατο χρηματικό ποσό.

»Η αγάπη και η προσήλωση του Πανιερώτατου Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας, Νικηφόρου, και της Ιεράς Μονής της οποίας ηγείται, προς την μητέρα πατρίδα συνιστούν ένδειξη πατριωτισμού και μέριμνας για τα συμφέροντα και την ευημερία του Ελληνισμού απανταχού», καταλήγει το υπουργείο Εξωτερικών.

Σαμαράς και Βενιζέλος έβαλαν το οικόπεδο στον ΤΑΙΠΕΔ

Έναν ακόμα απαράδεκτο χειρισμό των «προηγουμένων», ο οποίος πλήγωνε τις σχέσεις της Ελλάδας με την Κύπρο, τακτοποίησε επιτυχώς το υπουργείο Εξωτερικών, γράφει σε δημοσίευμα της η κυριακάτικη εφημερίδα «Νέα Σελίδα».

Αφορά το οικόπεδο που είχε παραχωρήσει στο ελληνικό Δημόσιο προ εικοσαετίας η Μονή Κύκκου, υπό τον όρο οικοδόμησης Ελληνικής Πρεσβείας και Πρεσβευτικής Κατοικίας στη Λευκωσία.

Ωστόσο, η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου το 2012, από μνημονιακή κεκτημένη ταχύτητα και προφανέστατο έλλειμμα εθνικής ευαισθησίας, το ενέταξε στον ΤΑΙΠΕΔ για να το πωλήσει.

Αποτέλεσμα ήταν να αντιδράσει σφόδρα η Μονή, να προκληθεί πρωτοφανές «σκάνδαλο» στη Μεγαλόνησο και να βρεθούν αντιμέτωπες στα δικαστήρια Ελληνική Πολιτεία και Μονή Κύκκου.

Όλη αυτή η «εκτροπή» αποκαταστάθηκε την περασμένη Πέμπτη, όταν σε κατ’ ιδίαν συνάντηση του με εκπρόσωπο του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, ο μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας, Νικηφόρος, γνωστοποίησε στην ελληνική κυβέρνηση ότι ασχέτως δικαστικών διαδικασιών παραχωρεί το οικόπεδο την Ελλάδα.

Ο μητροπολίτης Νικηφόρος, σε συνομιλία του με τη «Νέα Σελίδα» επανέλαβε την αμετάκλητη απόφασή του η Μονή Κύκκου να παραχωρήσει το οικόπεδο έναντι του Μετοχίου προς ανέγερση της πρεσβείας της Ελλάδος, τονίζοντας και την πρόθεση «εάν δεν προσκρούομε στις ευαισθησίες της μητρός-πατρίδος, η Ιερά Μονή Κύκκου να έρθει αρωγός στο όλο έργο με το χρηματικό ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ».

Ο μητροπολίτης Νικηφόρος εξέφρασε στην ίδια κυριακάτικη εφημερίδα και «τη βαθύτατή του» ικανοποίηση «γιατί τελεσφόρησαν όλες οι προσπάθειές μου να δω, εύχομαι πριν κλείσω τα μάτια μου, την ελληνική σημαία να κυματίζει απέναντι από το Μετόχι.

»Είμαι ικανοποιημένος γιατί η απόφασή μας αυτή συνάδει με την ιστορία της Μονής Κύκκου που συμμετείχε σε όλους τους αγώνες του έθνους με έμψυχο και άψυχο υλικό».

Το ιστορικό

Το 1998 η Μονή συμφώνησε και πούλησε στην Ελλάδα έναντι του ποσού των 500.000 λιρών Κύπρου το οικόπεδό της με τον απαράβατο όρο ότι θα ανεγερθούν εκεί η Ελληνική Πρεσβεία και η Πρεσβευτική Κατοικία.

Εάν παραβιαζόταν αυτός ο όρος, το οικόπεδο θα επιστρεφόταν στη Μονή, η οποία από την πλευρά της θα επέστρεφε τα χρήματα εντόκως.

Το 2012 η συγκυβέρνηση ΝΔ–ΠΑΣΟΚ, ενέταξε το οικόπεδο στον ΤΑΙΠΕΔ για να πουληθεί.

Η μητρόπολη Κύκκου κατέφυγε στα κυπριακά Δικαστήρια, με το σκεπτικό ότι το ελληνικό Δημόσιο δεν μπορούσε να εκποιήσει το οικόπεδο λόγω της ρήτρας και, άρα, θα έπρεπε να επιστραφεί στην κυριότητα της.

Τον Φεβρουάριο του 2017, το Δικαστήριο απεφάνθη ότι η Ελλάδα υποχρεούται «άμεσα» να επιστρέψει το ακίνητο, προσδιορίζοντας το «άμεσα» στη χρονική στιγμή, κατά την οποία θα καταβληθεί από τη Μονή το αντίτιμο των 500.000 λιρών Κύπρου (854.300 ευρώ), πλέον τόκους προς 9% από τον Μάιο του 1999 (συνολικά περί τα 2,5 εκ. ευρώ).

Η Αθήνα, ωστόσο, δεν προχώρησε στην ανάληψη του παραπάνω ποσού, δεδομένου ότι η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών επέμενε στην απόφασή της να κατασκευαστεί στο συγκεκριμένο οικόπεδο το κτίριο της ελληνικής πρεσβείας στην Κύπρο.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών ήδη είχε βρει κονδύλιο της τάξης των 4,5 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να οικοδομηθεί εκεί η πρεσβεία.

Έτσι, λίγο μετά την απόφαση, σε μία από τις επισκέψεις του στην Κύπρο, ο Νίκος Κοτζιάς, συζήτησε το θέμα με τον μητροπολίτη Νικηφόρο.

Εκεί, συμφωνήθηκε ότι το οικόπεδο θα παραμείνει στο ελληνικό Δημόσιο για την ανέγερση του κτιρίου της Πρεσβείας.

Η ελλαδική πλευρά δεσμεύθηκε να προχωρήσει με τα σχέδια.

Δύο περίπου εβδομάδες αργότερα, τεχνικοί από την Ελλάδα μετέβησαν στην Κύπρο, είχαν συνάντηση με εκπροσώπους της Μονής και προχώρησαν στα αρχιτεκτονικά σχέδια.

Ωστόσο, τον Σεπτέμβριο του 2017 δημοσιεύματα έκαναν γνωστό ότι η Μονή πούλησε το οικόπεδο σε ρωσικό fund. Σύμφωνα με έντονη φημολογία έναντι 10 εκ. ευρώ.

Δικηγόροι της Μονής ισχυρίζονταν ότι το ελληνικό Δημόσιο έχει ήδη πουλήσει το οικόπεδο, αφού το ενέταξε στο ΤΑΙΠΕΔ, κάτι που ουδέποτε έγινε αφού εξακολουθεί να διατηρεί ως ιδιοκτησία του το οικόπεδο.

Τον περασμένο Μάιο ο Νίκος Κοτζιάς, στο περιθώριο της τριμερούς Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ στη Λευκωσία, εμφανίστηκε σε κυπριακό Δικαστήριο όπου και κατακεραύνωσε τον δικηγόρο της Μονής, Κώστα Βελάρη, κατηγορώντας τον ότι συστηματικά εμπόδιζε τον ηγούμενο να έρθει σε συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση και ότι επιδίωκε να σπάσει τη συμφωνία, αποσκοπώντας προφανώς να πωληθεί το οικόπεδο στους Ρώσους.

Σχετικά άρθρα