Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τι είπε η Σβίγκου για τη στάση της ΝΔ στο θέμα της απέλασης των Ρώσων διπλωματών

Τι είπε η Σβίγκου για τη στάση της ΝΔ στο θέμα της απέλασης των Ρώσων διπλωματών
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Διπλωματικό Σώμα, Κατασκοπεία, Μυστικές Υπηρεσίες Πληροφοριών, Πράκτορες, Ράνια Σβίγκου, Ρωσία, Ρωσική Πρεσβεία, Σκόπια, ΣΥΡΙΖΑ,

«Δεν πρόκειται για ένα ζήτημα, το οποίο επιδέχεται οποιασδήποτε μικροπολιτικής και μικροκομματικής αντιπαράθεσης» δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης επί των πρόσφατων εξελίξεων στις ελληνορωσικές σχέσεις.

«Πρόκειται για ένα θέμα αρκετά ευαίσθητο και λεπτό, χρειάζονται και σοβαρότητα και χαμηλοί τόνοι στην αντιμετώπισή του» είπε η κ.Σβίγκου, προσθέτοντας «αυτό οφείλει να το αντιληφθεί η ΝΔ, η οποία έχει υπάρξει κυβέρνηση για πολλά χρόνια και πρέπει να αντιληφθεί και να στηρίξει το υπουργείο Εξωτερικών και την ελληνική κυβέρνηση».

Κληθείσα να σχολιάσει τη θέση, την οποία διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «η εποχή που θεωρούταν διπλωματία το να κάνεις την κότα πέρασε», η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ παρατήρησε πως «από το 2015 η κυβέρνηση ακολούθησε μία ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, επιδιώκοντας σχέσεις συνεργασίας και φιλίας με όλα τα κράτη και βέβαια με τη Ρωσία, με την οποία συνδέουν τους δύο λαούς πολύχρονοι δεσμοί φιλίας και συνεργασίας».

«Ταυτόχρονα όμως», συνέχισε, «η Ελλάδα καθιστά ξεκάθαρο προς όλες τις πλευρές -και αυτό ο υπουργός Εξωτερικών δεν το απευθύνει μόνο προς τη Ρωσία στη συνέντευξή του- ότι όποτε τίθεται ζήτημα εθνικής κυριαρχίας και δεν γίνονται σεβαστές οι αρχές του διεθνούς δικαίου, η Ελλάδα θα απαντά αποφασιστικά».

«Στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού πρέπει να τίθενται οι σχέσεις μας με όλα τα κράτη, η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την επαναπροσέγγιση των σχέσεων της Ρωσίας με την Ευρώπη και θα συνεχίσει να προωθεί τις σχέσεις με τη Ρωσία, τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο, όπως έκανε και την προηγούμενη περίοδο, ταυτόχρονα όμως θα υπάρχει απάντηση αποφασιστική οποτεδήποτε δεν γίνονται σεβαστές οι αρχές του διεθνούς δικαίου», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία των Πρεσπών και την προοπτική να έλθει στη Βουλή η κύρωσή της, αλλά και την διαφοροποίηση των ΑΝΕΛ η κ. Σβίγκου σημείωσε:

«Ήδη, το Ποτάμι έχει εκφραστεί θετικά, θεωρώ όμως ότι, εκτός από το κόμμα του κ. Θεοδωράκη, θα υπάρξουν βουλευτές και από άλλα κόμματα, οι οποίοι θα αντιληφθούν και αντιλαμβάνονται ήδη ότι πρόκειται για μια εθνικά συμφέρουσα λύση σε ένα εκκρεμές εδώ και χρόνια ζήτημα.

»Οι θέσεις των ΑΝΕΛ για το ονοματολογικό είναι γνωστές, έχουν κατατεθεί δημόσια στον ελληνικό λαό, ταυτόχρονα όμως ακριβώς επειδή πρόκειται για μια εθνικά συμφέρουσα λύση τα υπόλοιπα κόμματα και βουλευτές και ιδιαίτερα όσοι έχουν στηρίξει στο παρελθόν τη λύση της σύνθετης ονομασίας και καταλαβαίνουν ότι δεν υπήρχε μια εθνικά πιο συμφέρουσα λύση, την οποία μπορούσε να φέρει οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση, θα υπερψηφίσουν και θα στηρίξουν αυτή τη συμφωνία».

Αναφερόμενη, εξάλλου, στην ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής επισήμανε:

«Το μνημόνιο τελειώνει στις 21 Αυγούστου και μαζί τελειώνουν οι δύσκολες συνθήκες της επιτροπείας και της επιτήρησης, που υπήρξε τα προηγούμενα χρόνια.

»Πλέον η εκάστοτε κυβέρνηση ανακτά βαθμούς ελευθερίας και μπορεί η ίδια να επιλέξει τα μέσα, με τα οποία θα εκπληρώνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι του 3,5%, που θα υπάρχουν για τα επόμενα 5 χρόνια. Εμείς θα προσπαθήσουμε να διορθώσουμε τις αδικίες των προηγούμενων χρόνων».

«Στα εργασιακά», διευκρίνισε, «είναι ήδη ψηφισμένο ότι θα επαναφέρουμε τις συλλογικές συμβάσεις μετά τη λήξη του προγράμματος, κάτι το οποίο ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει χάσει ευκαιρία να το αποκαλέσει ιδεοληψία, κάτι όμως που οι εργαζόμενοι κατανοούν πως είναι προς το συμφέρον τους και ενισχύει τη διαπραγματευτική τους δύναμη, όπως επίσης μπαίνει στην τροχιά και η σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού».

Σχετικά άρθρα