Ισλαμικό ΚράτοςΟυκρανία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πέφτει η κυβέρνηση – Βενιζέλος καρφώνει Σαμαρά: Πληρώνω τις επιλογές του

Πέφτει η κυβέρνηση – Βενιζέλος καρφώνει Σαμαρά: Πληρώνω τις επιλογές του
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αντώνης Σαμαράς, Ελένη Θεοχάρους, Ευάγγελος Βενιζέλος, Κύπρος, Φαήλος Κρανιδιώτης,

Σε πρωτοφανείς ρυθμούς διάλυσης η κυβέρνηση αφού στην σκληρή ανακοίνωση που έβγαλε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τον σάλο από το διπλωματικό επεισόδιο που προκάλεσε ο ίδιος ως υπουργός Εξωτερικών με αφορμή της δηλώσεις της ευρωβουλευτού του ΔΗΣΥ, καρφώνει τον Αντώνη Σαμαρά.

Η σκληρή ανακοίνωση του Ευάγγελου Βενιζέλου έγινε στον απόηχο της επίθεσης που του εξαπέλυσε νωρίς το πρωί της Κυριακής ο Φαήλος Κρανιδιώτης, ο οποίος έγραψε για τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης:

Πρόεδρε της Άφρας, θα σου χρειάζονταν γύρω στις τρεις (3) ζωές για να φτάσεις το ηθικό ανάστημα της κ. Θεοχάρους και πάλι δεν θα το κατάφερνες, λόγω αυτών που στο Στρατό ονομάζαμε «ελαττώματα χαρακτήρος». Πες ρε τι απάντησες στους Τούρκους. Εκεί έστειλες ρηματική διακοίνωση;

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος όμως έκανε ένα μέγιστο πολιτικό λάθος, αν δεν το έκανε σκόπιμα.

Πιεσμένος από τις αντιδράσεις, αφού αυτός προκάλεσε για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας διπλωματικό επεισόδιο με την Κύπρο, έφτασε στο σημείο να γράψει στην δημόσια ανακοίνωση του ότι έπραξε ό,τι αποφάσισε ο… Πρωθυπουργός!

Μάλιστα  προχωρά ακόμη ένα βήμα παρακάτω λέγοντας ότι δέχεται επιθέσεις και επωμίζεται ευθύνες που αφορούν επιλογές του Πρωθυπουργού, στις οποίες δεν απαντά επειδή δεν θέλει να κάνει κακό στην χώρα.

Η ανακοίνωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών έχει ως εξής:

«Είναι λυπηρό το ότι οι ίδιοι πάντα δήθεν “πατριωτικοί” κύκλοι, που προσπαθούν να εμπορευτούν πολιτικά ή δημοσιογραφικά τις εθνικές ευαισθησίες, κάνουν πώς δεν καταλαβαίνουν ότι δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου.

Αντιθέτως τα Υπουργεία Εξωτερικών της Ελλάδας και της Κύπρου, πάντα σε στενή συνεργασία και πλήρη ταύτιση, αναγκάστηκαν να αποκαταστήσουν την αλήθεια και την τάξη λόγω της ανευθυνότητας με την οποία μια ευρωβουλευτής επιχείρησε να αλλοιώσει την πραγματικότητα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, την στιγμή που η απερχόμενη ελληνική προεδρία παρουσίαζε τον απολογισμό της δια του Πρωθυπουργού.

Σχετικά κείμενα έχουν δοθεί στη δημοσιότητα και είναι ευανάγνωστα και απολύτως σαφή. Η αντίδραση των δύο υπουργείων ήταν αναγκαία όχι μόνο για λόγους εθνικού συμφέροντος, όχι μόνο γιατί ανταποκρίνεται στην αλήθεια, αλλά και γιατί έπρεπε να προστατευθεί η εξαιρετική δουλειά των στελεχών των διπλωματικών υπηρεσιών Ελλάδας και Κύπρου σε Βρυξέλλες, Αθήνα και Λευκωσία.

Όλα τα άλλα είναι ανεύθυνες μικροκομματικές ή προσωπικές δημαγωγίες για μια στιγμή δημοσιότητας εν ου παικτοίς.

Το χειρότερο είναι ότι η ευτέλεια των προθέσεων των παραπάνω κύκλων αποκαλύπτεται διότι βασικό μοτίβο των παρεμβάσεων τους είναι η δήθεν απόκλιση μεταξύ του Πρωθυπουργού και του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών στην προσέγγιση και διαχείριση επιμέρους θεμάτων εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας.

Ας καταλάβουν ότι υπάρχει πλήρης ταύτιση μεταξύ του Πρωθυπουργού και του Αντιπροέδρου και επιπλέον επιδίωξη να διαφυλαχθεί στα θέματα αυτά ο μεγαλύτερος δυνατός βαθμός ενότητας των πολιτικών δυνάμεων και πέραν της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Το γεγονός ότι, ως Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, αποφεύγω συστηματικά να συνδέω τα εθνικά θέματα με ευτελείς όψεις της εσωτερικής πολιτικής πραγματικότητας και το γεγονός ότι ως εκ τούτου ανέχομαι συχνά -για λόγους προστασίας της διεθνούς εικόνας της χώρας- να εκφέρονται ως δήθεν στρεφόμενες εναντίον μου και εναντίον του κόμματος που ηγούμαι αντιδράσεις που αφορούν κυβερνητικές πολιτικές συμφωνημένες, φυσικά με τον Πρωθυπουργό, θα ήταν λάθος να εκληφθεί από οποιονδήποτε ως άδεια να φλερτάρει με τους παραπάνω κύκλους, να ασχημονεί ή πολύ περισσότερο να παίζει προσωπικά παιχνίδια με εθνικά θέματα».

Σχετικά άρθρα