Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το θέμα της ρωσικής ανάμιξης στην Ελλάδα στη συνάντηση Τραμπ-Πούτιν τη Δευτέρα

Το θέμα της ρωσικής ανάμιξης στην Ελλάδα στη συνάντηση Τραμπ-Πούτιν τη Δευτέρα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βαλκάνια, Βλάντιμιρ Πούτιν, Γουές Μίτσελ, Διπλωματικό Σώμα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Κατασκοπεία, Μακεδονία, Μυστικές Υπηρεσίες Πληροφοριών, Ντόναλντ Τραμπ, Πράκτορες, Ρωσία, Ρωσική Πρεσβεία, Σκόπια, Στέιτ Ντιπάρτμεντ,

Στην ατζέντα της συνάντησης που θα έχουν τη Δευτέρα στο Ελσίνκι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν, δεν αποκλείεται να συμπεριλαμβάνονται και οι ρωσικές παρεμβάσεις σε χώρες της Βαλκανικής, με αιχμή τα Σκόπια και την Ελλάδα.

Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα πιθανή, ιδίως μετά το διπλωματικό «μπρα ντε φερ» Ελλάδας–Ρωσίας και τις καταγγελίες της Αθήνας για προσπάθειες από μέρους Ρώσων διπλωματών, με βοήθεια επιχειρηματία και εκκλησιαστικών παραγόντων, για εξαγορά πολιτικών, με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης, ακύρωση της συμφωνίας Ελλάδας–Σκοπίων και παρεμπόδιση της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, στην οποία αντιτίθεται έντονα η Μόσχα.

Στην πιθανότητα συμπερίληψης του θέματος στις συνομιλίες Τραμπ–Πούτιν είχε αναφερθεί και ο αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Γουές Μίτσελ, καταθέτοντας στις 26 Ιουνίου ενώπιον επιτροπής της Γερουσίας.

Σε σχέση με το ζήτημα της ρωσική ανάμειξη, ο κ. Μίτσελ είχε δηλώσει ότι βρίσκεται στην πρώτη γραμμή όλων των διυπουργικών συζητήσεων με τη Ρωσία κι είναι μία βασική πραγματικότητα στην οποία οι ΗΠΑ εστιάζονται.

Στο πλαίσιο αυτό, απάντησε θετικά στο ερώτημα της κ. Σιαχίν, αν στην περίπτωση που λάμβανε χώρα συνάντηση κορυφής Τραμπ–Πούτιν, ο κ. Μίτσελ θα συμβούλευε τον Αμερικανό πρόεδρο να εγείρει στον Ρώσο ομόλογό του θέματα αναμόχλευσης από τη Ρωσία στις εξελίξεις στην Ελλάδα, στα Σκόπια και γενικά στα Βαλκάνια.

Σχολιάζοντας επισήμανση της γερουσιαστή Τζι Σαχίν, ότι είναι ανήσυχη για πιθανή ρωσική ανάμειξη, ιδίως στην πλευρά των Σκοπίων, αλλά και ερώτημά της αν ανησυχεί μήπως οι διαδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα και στις δύο χώρες αποτρέψουν την επίλυση του προβλήματος, ο Γοουές Μίτσελ είπε:

«Η επίτευξη προόδου στη διαφορά για την ονομασία ένα σημαντικό σημείο στο οποίο εστιάστηκε η ομάδα μας.

»Για να απαντήσω άμεσα στην ερώτησή σας, θα έλεγα ναι, με ανησυχεί.

»Είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος για το ενδεχόμενο ρωσικής ανάμιξης.

»Το είδαμε με το Μαυροβούνιο. Οι εκπρόσωποι της Ρωσίας κάνουν πολύ απειλητικές δηλώσεις.

»Και νομίζω ότι υπάρχει μεγάλη δυνατότητα, ιδιαίτερα από την πλευρά της πΓΔΜ, να προσπαθήσουν οι Ρώσοι να παρέμβουν σε αυτό.

»Ξεκαθαρίσαμε στους Ρώσους ότι το παρακολουθούμε στενά και δεν είναι στην περίμετρο της Μόσχας να αποφασίσει για το μέλλον της «Μακεδονίας».

»Συνεργαζόμαστε για την ενίσχυση των «μακεδονικών» θεσμών. Έχουμε εξαιρετική συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας με τους «Μακεδόνες». Και είμαι σε συχνή επαφή με την εκεί ανώτερη ηγεσία».

Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών είπε πως οι ΗΠΑ γνωρίζουν τις ρωσικές μεθόδους, ενώ αναφέρθηκε στα επόμενα βήματα για την υλοποίηση των όρων της συμφωνίας των Σκοπίων με την Ελλάδα.

Πράκτορες και εισπράκτορες

Κυριακάτικα δημοσιεύματα του ελληνικού τύπου (Documento και Real News) αναφέρονται σε απόπειρα δωροδοκίας στην Αλεξανδρούπολη από τους απελαθέντες Ρώσους διπλωμάτες.

Η απόπειρα δωροδοκίας αφορούσε τρεις βουλευτές των ΑΝΕΛ με στόχο την αποτροπή της κύρωσης της συμφωνίας Ελλάδας–Σκοπίων από τη Βουλή.

Αναφορές υπάρχουν και για χρηματοδότηση συλλαλητηρίων από ρωσικά κονδύλια.

Σύμφωνα με το Documento, η μια από τις απόπειρες απέτυχε όταν Έλληνας αξιωματούχος ανέφερε το περιστατικό στους ανωτέρους του.

Η εφημερίδα γράφει ότι οι Ρώσοι διπλωμάτες πιστεύεται ότι πλήρωσαν ακροδεξιές οργανώσεις δια μέσου ενός Έλληνα επιχειρηματία, ενώ στην υπόθεση αναφέρει ότι εμπλέκονται μητροπολίτες και ισχυρή μονή του Αγίου Όρους.

Τόσο το Documento όσο και η Real News μιλούν για το ρόλο που έχει διαδραματίσει στην υπόθεση συνταξιούχος Ρώσος πρόξενος που διαμένει στη Θεσσαλονίκη.

Στην Αλεξανδρούπολη έλαβε χώρα σύμφωνα με τους Financial Times η απόπειρα δωροδοκίας από τους Ρώσους διπλωμάτες που απελάθηκαν από την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα επιχείρησαν να κάνουν τις παρεμβάσεις τους στην πόλη στην οποία ήταν γνωστοί και στην οποία διαμένει μια μικρή κοινότητα Ρώσων με ελληνικές διασυνδέσεις.

Οι FT επισημαίνουν ότι οι Ρώσοι διπλωμάτες κατηγορήθηκαν για συνεργασία με επιχειρηματίες προκειμένου να δωροδοκήσουν τοπικούς κρατικούς αξιωματούχους, Ορθόδοξους μητροπολίτες, μέλη πολιτιστικών ενώσεων και ακροδεξιών οργανώσεων στη βόρεια Ελλάδα προκειμένου να αντιταχθούν στη συμφωνία των Πρεσπών για το Σκοπιανό.

«Οι Ρώσοι ήθελαν να διαλύσουν τις διαπραγματεύσεις και γι’ αυτό αναβάθμισαν τη συνηθισμένη ανάμειξή τους στη Μακεδονία και τη Θράκη» δηλώνει ανώτερος Έλληνας διπλωμάτης στην εφημερίδα.

Οι Ρώσοι διπλωμάτες πιστεύεται ότι πλήρωσαν ακροδεξιές οργανώσεις δια μέσου ενός Έλληνα επιχειρηματία.

«Μπορείς να εξαγοράσεις μεγάλη στήριξη με 20-30.000 ευρώ στην Αλεξανδρούπολη όπου η ανεργία είναι υψηλή και οι νέοι άνθρωποι είναι εξοργισμένοι με τα υπάρχοντα πολιτικά κόμματα» δήλωσε στους FT διπλωμάτης δυτικής χώρας.

«Είναι μια εκλεπτυσμένη επιχείρηση που έγινε με το προπέτασμα των μακροχρόνιων πολιτιστικών δεσμών ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσία και την κοινή θρησκευτική κληρονομιά», πρόσθεσε.

Αποστόλης Ζουπανιώτης στο ομογενειακό GreekNewsOnLine

Σχετικά άρθρα