Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Δημιουργία Δικαστικής Αστυνομίας ανακοίνωσε ο Κοντονής

Δημιουργία Δικαστικής Αστυνομίας ανακοίνωσε ο Κοντονής
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αστυνομία, Δικαιοσύνη, Σταύρος Κοντονής, Υπουργείο Δικαιοσύνης,

Σειρά νομοθετημάτων που αφορούν ευρύ φάσμα θεμάτων στο χώρο της Δικαιοσύνης, από την ίδρυση Δικαστικής Αστυνομίας ως την θεσμοθέτηση για πρώτη φορά από την ίδρυση του ελληνικού κράτους, Κώδικα που θα ρυθμίζει τη λειτουργία του Ελεγκτικού Συνεδρίου, εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής.

Όσον αφορά τα νομοσχέδια που εξήγγειλε ο υπουργός Δικαοσύνης, μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναρτάται σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την ίδρυση Δικαστικής Αστυνομίας.

Σύμφωνα με τον κ. Κοντονή, αρχικά αστυνομικοί θα συνδράμουν για τη στελέχωση της Δικαστικής Αστυνομίας και στη συνέχεια θα υλοποιηθούν προσλήψεις προσωπικού, χωρίς ωστόσο να μπορεί να προσδιοριστεί σε αυτό το στάδιο ο ακριβής αριθμός. Θα στελεχωθεί και με εξειδικευμένο προσωπικό, πραγματογνώμονες, κ.λπ. και θα είναι υπό την εποπτεία των εισαγγελικών αρχών.

Πρώτος στόχος της Δικαστικής Αστυνομίας είναι η εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων που παραμένουν ανεκτέλεστες προκειμένου να εκκαθαριστούν και να εισπραχθούν έσοδα στα δημόσια ταμεία. Σε πρώτο στάδιο η Δικαστική Αστυνομία θα αναλάβει δράση σε Αθήνα και Πειραιά.

Το δεύτερο νομοθετικό έργα τα οποίο εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης είναι ο Δικονομικός Κώδικας του Ελεγκτικού Συνεδρίου που θα ρυθμίζει τη λειτουργία του ανώτατου δημοσιονομικού δικαστηρίου της χώρας. Όπως είπε ο κ. Κοντονής με τον Δικονομικό Κώδικα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, καλύπτεται το απαράδεκτο κενό που υπήρχε.

Παράλληλα, ο κ. Κοντονής εξήγγειλε και άλλα νομοσχέδια τα οποία σύντομα θα πάρουν το δρόμο προς τη Βουλή, όπως είναι για τον ευρωπαίο εισαγγελέα και για τα προσωπικά δεδομένα μετά τον πρόσφατο ευρωπαϊκό κανονισμό που τέθηκε σε εφαρμογή.

Επίσης, μέσα σε αυτά τα νέα νομοσχέδια θα περιληφθούν διατάξεις για την τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου Αθηνών, την παράδοση δύο δικαστικών αιθουσών στο κτίριο Κεράνης του Πειραιά, προκειμένου να επισπευτεί η εκδίκαση μεγάλων δικών, μεταξύ των οποίων και αυτή της Χρυσής Αυγής, τη στελέχωση με προσωπικό των φυλακών Δράμας, κ.λπ.

Ακόμη, ο κ. Κοντονής, ανέφερε ότι η ηλεκτρονική Δικαιοσύνη καλύπτει πλέον όλα τα Διοικητικά Δικαστήρια της χώρας, ενώ σχολίασε ότι οι δικηγόροι δεν συνδράμουν στην ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων και σε περίπτωση που θα συνεχιστεί η μη ανταπόκριση των δικηγόρων, θα προχωρήσει σε νομοθέτηση που θα καθιστά υποχρεωτική την κατάθεση δικογράφων, κ.λπ. μόνο με ηλεκτρονικό τρόπ

Σχετικά άρθρα