Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τσίπρας απο ΣΒΒΕ: Φοροελαφρύνσεις 750 εκατ. ευρώ για το 2019 – Επίθεση στον ΣΕΒ

Τσίπρας απο ΣΒΒΕ: Φοροελαφρύνσεις 750 εκατ. ευρώ για το 2019 – Επίθεση στον ΣΕΒ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Θεσσαλονίκη,

Στοχευμένες φοροελαφρύνεις 750 εκατ. ευρώ για το 2019 εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στην ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας (ΣΒΕΕ), στη Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα, ανέφερε ότι προβλέπεται δημοσιονομικός χώρος 1,5 δισ. ευρώ για το 2020 και 3 δισ. για το 2022.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα τα τελευταία χρόνια υπήρξε μεγάλη φορολογική συμπίεση που επηρέασε όχι μόνον τους αδυνάμους αλλά και τη λεγόμενη μεσαία τάξη, αλλά και τις επιχειρήσεις.

Κατά την ομιλία του ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως τώρα μετά τη συμφωνία του eurogroup και η Ελλάδα βγαίνει από τα μνημόνια πρέπει να συστρατευτούν οι κοινωνικοί εταίροι.

«Καταφέραμε από μία χώρα παράδειγμα προς αποφυγή να έχουμε για τρίτη συνεχή φορά πλεονάσματα και να είμαστε χώρα παράδειγμα προς μίμηση», ανέφερε.

Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως «κάναμε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και παρεμβάσεις που κανείς κοινωνικός εταίρος δεν πίστευε ότι θα γίνουν».

«Χρειαζόμαστε αλλαγή παραγωγικού μοντέλου», πρόσθεσε ο υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι «τώρα που διαμορφώνεται ένα καινούργιο σχέδιο-μοντέλο ανάπτυξης, ο καθένας πρέπει να συμβάλει».

«Πρώτη προτεραιότητά είναι να ενώσουμε δυνάμεις για να ξανασταθεί η χώρα στα πόδια της», επεσήμανε και πρόσθεσε ότι «η συμφωνία του eurogroup δεν αφορά την εκλεγμένη κυβέρνηση, αλλά τον κάθε ένα και θα αφορά και τις επόμενες κυβερνήσεις».

«Για αυτή την απόφαση (σ.σ. απόφαση eurogroup) εργαζόμασταν αδιάκοπα τα τελευταία τρία χρόνια», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός», συμπληρώνοντας ότι «προετοιμάσαμε με σκληρή δουλειά την έξοδο από τα μνημόνια».

Αναφερόμενος για τα συμφωνηθέντα σχετικά με το ελληνικό χρέος ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι πλέον «δίνονται οι απαραίτητες εγγυήσεις για την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του».

«Η τροχιά απομείωσης του χρέους καθίσταται προβλέψιμη», σημείωσε και πρόσθεσε ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα δημιούργησαν έναν καθαρό διάδρομο για τα επόμενα 15 χρόνια.

«Και αυτός ο καθαρός διάδρομος δίνει το δημοσιονομικό χώρο για ανάπτυξη», υπογράμμισε.

Μιλώντας για τις φοροελαφρύνσεις ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι προβλέπεται δημοσιονομικός χώρος ύψους 860 εκ. ευρώ το 2019 και από αυτά – όπως είπε – θα διατεθούν για στοχευμένες φοροελαφρύνσεις γύρω στα 750 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, ανοίγει ο δρόμος για τις αγορές χρήματος «γιατί οι ξένοι επενδυτές αναγνωρίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους».

«Το βλέπουν ήδη οι ξένοι επενδυτές όπως φαίνεται και από τις αναβαθμίσεις από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης», δήλωσε.

Επίθεση στον ΣΕΒ

Να μην εκτίθεται, κάλεσε ο Αλ. Τσίπρας την ηγεσία του ΣΕΒ ασκώντας κριτική στη στάση του, την οποία αντιδιαστέλλει με την στάση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.

Ειδικότερα, είπε ότι ακούει με μεγάλη προσοχή και ενδιαφέρον τις θέσεις, τις προτάσεις αλλά και τις ανησυχίες που διατυπώνει ο επιχειρηματικός κόσμος της Βόρειας Ελλάδας και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος. «Γνωρίζω ότι όλοι εσείς εδώ, είστε άνθρωποι που έχετε καθημερινή τριβή με την αγορά και έχετε ιδία γνώση για το τι πρέπει να αλλάξει και έχετε αποδείξει ότι πίσω από τις δημόσιες τοποθετήσεις σας, δεν κρύβονται άλλα κίνητρα», είπε.

Ωστόσο, σημείωσε, ότι δεν μπορεί να πω ότι το ίδιο ισχύει πάντα σε ό,τι αφορά την ηγεσία του ΣΕΒ. «Η οποία ενώ είναι εξαιρετικά αμφίβολο ποιες ακριβώς παραγωγικές δυνάμεις εκπροσωπεί, είναι βέβαιο ότι τα κίνητρά της πάρα πολλές φορές είναι αμιγώς πολιτικά και δεν έχουν καμία σχέση με τις ειλικρινείς αγωνίες τόσο του επιχειρηματικού κόσμου όσο και της ελληνικής κοινωνίας», σημείωσε. Σχολίασε ότι «αυτό αποδείχθηκε και από την πρόσφατη έκθεσή του, στην οποία ουσιαστικά επιχειρεί να παρέμβει στη δημόσια συζήτηση για τα περιβόητα μέτρα του 19 και του 20 δίνοντας σήμα αναγκαιότητας εφαρμογής τους, ανεξάρτητα από το αν πιάνουμε τους στόχους ή όχι που έχουμε συμφωνήσει με τους εταίρους μας».

Σχολίασε επίσης ότι είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον το γεγονός, ότι «ο ΣΕΒ έρχεται σχεδόν πάντα να υπερθεματίσει για κάθε αντικοινωνικό και αντιαναπτυξιακό μέτρο, εν προκειμένω για μια ακόμη περικοπή συντάξεων». «Σπεύδοντας μάλιστα τούτη τη φορά», πρόσθεσε, «να υπερασπιστεί και τη θέση που δημόσια διατύπωσε η αξιωματική αντιπολίτευση, επιπλήττοντας μάλιστα στη Γερουσία της Βουλής και τον Επίτροπο Μοσκοβισί που μίλησε για μη ανελαστικές υποχρεώσεις που μπορούμε να επανεξετάσουμε όταν έρθει η ώρα».

Τόνισε ότι επειδή είναι μια πρακτική που δε συμβαίνει για πρώτη φορά, αλλά το έκανε, όπως θύμισε, και την περίοδο της διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά, «θα συμβούλευα λοιπόν, την ηγεσία του ΣΕΒ, να μην εκτίθεται και να πάρει παράδειγμα από τη δική σας στάση».

«Υπουργείο Βιομηχανίας;»

Σε ό,τι αφορά την ελληνική βιομηχανία ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως «επιδιώκουμε να πρωταγωνιστήσει στον εξαγωγικό αναπροσανατολισμό της ελληνικής οικονομίας και στόχος μας είναι η συμμετοχή της στο ποσοστό του ΑΕΠ να ανέλθει στο 12% σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα».

Σχετικά με την πρόταση που κατέθεσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος για τη δημιουργία διακριτού υπουργείου για τη βιομηχανία, ο Πρωθυπουργός είπε ότι «την εξετάζουμε με προσοχή, καθώς και δική μας επιδίωξη, είναι η προώθηση στοχευμένων πολιτικών και η άμεση επίλυση των γραφειοκρατικών κωλυμάτων, που θα συμβάλουν στον μέγιστο βαθμό στην ανάπτυξη του βιομηχανικού κλάδου».

Σκοπιανό

Μιλώντας για τη συμφωνία των Πρεσπών, σχετικά με το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, ο κ. Τσίπρας έδωσε συγχαρητήρια στον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος για την υπεύθυνη -όπως είπε- στάση που δημόσια κράτησε σχετικά με τη συμφωνία και των προοπτικών που αυτή ανοίγει.

«Αναγνωρίζω και σέβομαι τις ευαισθησίες των πολιτών, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ», είπε ο πρωθυπουργός, για να τονίσει: «Αλλά δεν μπορώ να επιτρέψω πάνω σε αυτές τις ευαισθησίες, να γίνονται σκόπιμες παραποιήσεις και μια άθλια πολιτική προπαγάνδα πολιτικής και μικροκομματικής σκοπιμότητας που σε τελική ανάλυση υπονομεύει το εθνικό συμφέρον».

«Με τη συμφωνία αυτή, και χωρίς να παρεκκλίνουμε από την εθνική γραμμή, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί εδώ και παραπάνω από δυο δεκαετίες, αδράξαμε την ιστορική ευκαιρία να επιλύσουμε ένα ζήτημα που δυσχέραινε τις σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών σε πολλά επίπεδα», επεσήμανε.

Τουρκία

Η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται για να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας και συνεργασίας με την Τουρκία, αλλά, δεν πρόκειται να ανεχτεί προκλήσεις και παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τόνισε ότι «σε μια περίοδο που η Τουρκία κρατά φυλακισμένους δύο Έλληνες αξιωματικούς και μάλιστα χωρίς καμία αιτία και χωρίς καμία κατηγορία τέσσερις μήνες τώρα είναι απαράδεκτο ηγετικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης να παρίστανται στην ορκωμοσία του Τούρκου Προέδρου και μάλιστα χωρίς καμία συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση».

Σημείωσε ότι «η επίλυση των διαφορών μας με την Τουρκία, δεν χρειάζεται κανέναν αυτόκλητο καλοθελητή, ούτε συμβάλλει σε τίποτα η παρουσία Ελλήνων πολιτικών σε φιέστες στην ‘Αγκυρα».

Ο Αλ. Τσίπρας διαβεβαίωσε «ότι η χώρα έχει εθνική ηγεσία για να αντιμετωπίσει την τουρκική προκλητικότητα με όρους ισότιμου συνομιλητή και όχι με όρους επαίτη. Με στόχο φυσικά όχι την ένταση, αλλά την εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες».

Σχετικά άρθρα