Της συμφωνίας του Eurogroup υπεραμύνθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος υπογραμμίζοντας ότι εξασφαλίζει «καθαρό διάδρομο για το χρέος τουλάχιστον 15 χρόνια και την έξοδο της χώρας στις αγορές.
Κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την Οικονομία στη Βουλή κατηγόρησε δε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για διχαστικό λόγο και αδυναμία αναγνώρισης των όσων επιτεύχθηκαν.
«Ο κ. Μητσοτάκης είπε συνολκά 44 φορές τις λέξεις ψέματα, ψεύτης, απατεώνες, αλλά δεν είπε ούτε μία φορά τη λέξη χρέος» είπε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε ότι ήδη από την πρώτη στιγμή ο ίδιος είχε πει ότι την επιτυχία της συμφωνίας θα κρίνουν δύο κριτήρια: τι θα γράψει την επομένη ο διεθνής Τύπος και εάν έχουμε καθαρό διάδρομο για το χρέος.
«Στο PSI του 2012 οι Financial Times είχαν γράψει ότι οι Ευρωπαίοι μεταθέτουν το πρόβλημα για το μέλλον.
»Σήμερα λένε ότι ανοίγει προοπτική» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε πως όσον αφορά στο χρέος «με τα μέτρα που πήραμε όλοι λένε ότι έχουμε καθαρό διάδρομο μεσοπρόθεσμα, δηλαδή για τουλάχιστον 15 χρόνια».
Αυτόν τον διάδρομο, σημείωσε θα πρέπει να τον εκμεταλλευθούμε προκειμένου να διασφαλίσουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Παραδέχθηκε πάντως ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τον γαλλικό μηχανισμό σύνδεσης της αποπληρωμής του χρέους με τους ρυθμούς ανάπτυξης.
«Δεν τα πήραμε όλα. Αλλά πήραμε την υπόσχεση ότι θα κοιτάξουμε και πάλι το χρέος το 2032 με επιστημονικό τρόπο, με βάση την ανάλυση βιωσιμότητας και όχι με βάση τη διάθεση των Ευρωπαίων υπουργών» σημείωσε, προσθέτοντας ότι είναι μία συγκεκριμένη δέσμευση που εξασφαλίζει την έξοδο στις αγορές.
Ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε επίσης ότι το 2014 η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί υπό την πίεση του ΔΝΤ σε πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και σε πολύ υψηλά πλεονάσματα.
Τότε, όπως είπε, κρίθηκε πως το χρέος είναι βιώσιμο και δεν χρειάζονται άλλα μέτρα ελάφρυνσης.
«Έτσι δεν πήραμε τίποτα για το χρέος και δεν είχαμε μαξιλάρι. Είχατε βγει μόλις μία φορά στην αγορά και δεν θα μπορούσατε να ξαναβγείτε» τόνισε.
Αναφερόμενος στην πρόταση της Ν.Δ. για προληπτική γραμμή στήριξης επανέλαβε ότι αυτή θα ισοδυναμούσε με νέο μνημόνιο, ενώ άσκησε οξεία κριτική στο οικονομκό πρόγραμμα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο, όπως είπε, στηρίζεται στην υπόθεση για καλή σχέσεις με τον ιδιωτικό τομέα, ενώ στην πραγματικότητα «είναι καλές σχέσεις με συγκεκριμένα συμφέροντα μόνο».
«Η Ν.Δ. λέει ότι θα μειώσει τους φόρους και δεν θα έχει πρόβλημα με συντάξεις και με το κοινωνικό κράτος, γιατί θα έχουμε ανάπτυξη. Και αυτό το στηρίζει στην καλή σχέση με τον ιδιωτικό τομέα. Αλλά έχετε καλή σχέση μόνο με κάποια συμφέροντα» είπε.
Η μεγάλη διαφορά της κυβέρνησης, όπως είπε, είναι ότι χτίζει την πολιτική της σε πραγματικές τάσεις στην οικονομία.