Την πόρτα της εξόδου από το Δημόσιο κινδυνεύουν να αντικρίσουν 49.000 υπάλληλοι που ελέγχονται λόγω διορισμού με πλαστά δικαιολογητικά ή με άλλες παράτυπες διαδικασίες.
Στις βασικές δεξαμενές προς αποχώρηση εξακολουθούν να παραμένουν όσοι έχουν παραπεμφθεί πειθαρχικά, οι κοπανατζήδες καθώς και απασχολούμενοι με προσωρινές διαταγές και ασφαλιστικά μέτρα, οι οποίοι χάνουν τη δικαστική μάχη.
Τρεις κατηγορίες υπαλλήλων
Σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ενημέρωση των μελών της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, στο μικροσκόπιο των ελέγχων βρίσκονται τρεις βασικές κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων:
1. Στην πρώτη ανήκουν 9.873 επιτυχόντες σε 49 προκηρύξεις του ΑΣΕΠ κατά τη χρονική περίοδο 2003 – 2009.
2. Δεύτερη μεγάλη κατηγορία αποτελούν οι 3.800 προσληφθέντες το 2011 στο Πυροσβεστικό Σώμα. Πρόκειται για 3.400 πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης και 400 υπαλλήλους ως πολιτικό προσωπικό. Επειτα από καταγγελίες, έχουν εντοπιστεί 170 περιπτώσεις υποψηφίων οι οποίοι είχαν υποβάλει ψευδείς δηλώσεις σχετικά με την εκπλήρωση της στρατιωτικής θητείας τους.
Οι περιπτώσεις αυτές στάθηκαν αφορμή για την εκτενή έρευνα που έχει διατάξει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στο σύνολο των υποψηφίων αλλά και των δικαιολογητικών που είχαν καταθέσει για την επιλογή τους και η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί πριν από το Πάσχα.
3. Από κόσκινο θα περάσουν και οι 35.239 μονιμοποιηθέντες στο Δημόσιο βάσει του διατάγματος Παυλόπουλου του 2004, μετά και την υπόθεση συμβασιούχων σε Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, στους οποίους με ψευδείς βεβαιώσεις προϋπηρεσίας δόθηκε από το αρμόδιο υπηρεσιακό συμβούλιο του υπουργείου Πολιτισμού πράσινο φως για μονιμοποίηση.
Μηχανισμός Ελέγχου
Οπως προανήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης, «κατατίθεται άμεσα νομοθετική ρύθμιση, με την οποία δημιουργείται ένας αντικειμενικός και αδιάβλητος μηχανισμός επανελέγχου κάθε είδους μετατροπής σύμβασης εργασιακής σχέσης σε αορίστου χρόνου».
Επιπλέον ο υπουργός άφησε ανοιχτό για άλλη μία φορά άφησε το ενδεχόμενο άρσης της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, η οποία θα συνδεθεί – όπως επανέλαβε – με την αποδοτικότητά τους. «Δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη η παραμονή τους» ανέφερε χαρακτηριστικά.