Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αλέξης Τσίπρας: Θα λαμβάνουμε συνεχώς μέτρα στήριξης για τα νησιά μας

Αλέξης Τσίπρας: Θα λαμβάνουμε συνεχώς μέτρα στήριξης για τα νησιά μας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Νησιά Αιγαίου, ΦΠΑ - Φόρος Προστιθέμενης Αξίας,

«Η διατήρηση χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά που δέχονται την πίεση της προσφυγικής κρίσης, είναι ένα μόνο μέτρο ενίσχυσής τους» γράφει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε ανάρτησή του στο Twitter, προσθέτοντας: «Εξισώνοντας το κόστος μετακίνησης, πιλοτικά για το 2018 και με προγραμματισμένη επέκταση του μέτρου για το 2019, η πολιτεία στηρίζει έμπρακτα τη νησιωτικότητα.

Κυβερνητικοί κύκλοι: Με διαδοχικές παρατάσεις και για όσο διαρκεί η προσφυγική κρίση ο μειωμένος ΦΠΑ

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η πράξη νομοθετικού περιεχομένου που προβλέπει την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου (Λέρο, Κω, Λέσβο, Σάμο και Χίο).

Με διαδοχικές παρατάσεις, όσο διαρκεί η προσφυγική κρίση, θα ισχύει ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στα νησιά, δήλωσαν στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων κυβερνητικοί κύκλοι.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, ανακοίνωσε χθες, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες ότι η κυβέρνηση θα καταργήσει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου την αύξηση του ΦΠΑ στα πέντε νησιά του ανατολικού Αιγαίο, που δέχονται προσφυγικές ροές.

Σε ερώτηση για πόσο χρονικό διάστημα θα ισχύσει η κατάργηση της αύξησης του ΦΠΑ ο πρωθυπουργός απάντησε: «Όσο διαρκεί η προσφυγική κρίση σε αυτά τα νησιά και σε ό,τι με αφορά όσο είμαι εγώ στη θέση του πρωθυπουργού και από ό,τι φαίνεται και τα δυο θα διαρκέσουν πολύ, δεν θα υπάρξει άνοδος του συντελεστή του ΦΠΑ».

Σήμερα, εξάλλου, ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρ. Μιχαηλίδης, σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων τόνισε ότι η αναφορά στην ημερομηνία 31/12/2018 στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύτηκε χθες, «γίνεται για καθαρά τυπικούς λόγους δημοσιονομικής τάξης».

Όπως διευκρίνισε ο κ. Μιχαηλίδης, «επειδή η υλοποίηση του μειωμένου κατά 30% ΦΠΑ έχει ένα δημοσιονομικό κόστος το οποίο δεν είχε προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του 2018, ο οποίος και θα πρέπει να αναπροσαρμοστεί, γι’ αυτό και αναφέρεται η συγκεκριμένη ημερομηνία εφαρμογής του μέτρου.

Άλλωστε, συνέχισε ο βουλευτής Χίου, οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου έχουν εκ του Συντάγματος ισχύ για συγκεκριμένη χρονική περίοδο (λίγων μηνών), ως τη λήξη της οποίας πρέπει να εισαχθούν στη Βουλή για κύρωση ώστε να γίνουν νόμος του κράτους.

Η επιλογή της νομοθέτησης δια Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου έγινε εν προκειμένω, όπως έχει ήδη εξηγηθεί, λόγω της εξαιρετικά σύντομης προθεσμίας της 1ης Ιουλίου» κατέληξε ο κ. Μιχαηλίδης σημειώνοντας πως «κατά τα λοιπά, ισχύουν οι δημόσιες δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι το μέτρο θα ισχύσει επ’ αόριστον».

Σχετικά άρθρα