Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αυτογκόλ Μητσοτάκη από τη σέντρα με τη διαγραφή Μίχαλου – Νέο χτύπημα στον Καραμανλή

Αυτογκόλ Μητσοτάκη από τη σέντρα με τη διαγραφή Μίχαλου – Νέο χτύπημα στον Καραμανλή
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΕΒΕΑ, Εκλογές, Ευάγγελος Αντώναρος, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, Κατερίνα Παπακώστα, ΚΕΕΕ, Κυριάκος Μητσοτάκης, Κωνσταντίνος Μίχαλος, Λευτέρης Αυγενάκης, Νέα Δημοκρατία, Σκόπια,

“Ο Λευτέρης Αυγενάκης διέγραψε τον Κωνσταντίνο Μίχαλο; Ο Λευτέρης ο Αυγενάκης; Τον Μίχαλο”; Με αυτή τη φράση υποδέχθηκε εμβρόντητος χθες το βράδυ τα νέα από το στρατόπεδο της ΝΔ κορυφαίο ιστορικό στέλεχος της παράταξης πολύ κοντά στο περιβάλλον του Κώστα Καραμανλή.

Μετά τη χθεσινή διαγραφή του Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του ΕΒΕΑ, την οποία “παρήγγειλε” ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Βερολίνο και κατάφερε να βυθίσει εκ νέου σε ατζέντα εσωστρέφειας της ΝΔ ενώ το Μαξίμου βρισκόταν σε γραμμή άμυνας μετά την ανεξαρτητοποίηση Λαζαρίδη, κατάφερε να επιβεβαιώσει δύο πράγματα.

Αφενός ότι δεν μπορεί να σταθεί καμία φωνή πραγματισμού και λογικής μέσα στο νεοφιλελεύθερο και ακροδεξιό παροξυσμό, στον οποίο έχει βυθιστεί η ΝΔ επί ημερών Κυριάκου Μητσοτάκη, Άδωνι Γεωργιάδη και στο βάθος… Σαμαρά.

Αφετέρου, ότι μετά την Κατερίνα Παπακώστα και Ευάγγελο Αντώναρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέρχεται με ένα ακόμη πιο εμβληματικό χτύπημα στον πρώην Πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, επιβεβαιώνοντας πως αποτελεί στρατηγικό στόχο του η αποκαραμανλοποίηση της παράταξης, προκειμένου ο ίδιος να μπορέσει να σταθεί στο κόμμα του.

Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα είχε ακολουθήσει διακριτή τοποθέτηση στα μείζονα ζητήματα, μένοντας σταθερός στην κεντροδεξιά σκοπιά του κοινωνικού φιλελευθερισμού και της πραγματικής οικονομίας, την οποία εξάλλου και εκπροσωπούσε, ηγούμενος άνω των 100.000 επιχειρήσεων ανά την Ελλάδα.

Η θεσμική και ρεαλιστική του θεώρηση από την πρώτη στιγμή ήρθε σε μετωπική σύγκρουση με τη μηδενιστική προσέγγιση της ηγεσίας της ΝΔ, η οποία ακολουθεί τη γραμμή της πλήρους αντίθεσης με ό,τι αγγίζει η σημερινή κυβέρνηση.

Για αυτό το λόγο και η διαγραφή του Κωνσταντίνου Μίχαλου ήρθε με μία εξαιρετικά σκληρή ανακοίνωση, που τον εγκαλεί για “μη τήρηση και σεβασμό στις αρχές και τις αξίες και τις βασικές θέσεις της παράταξης”, χαρακτηρίζοντάς τον μάλιστα “Δούρειο Ίππο”.

Η αντιδράσεις από την επιλογή διαγραφής Μίχαλου δεν άργησαν να γίνουν εμφανείς ακόμα και σε πηγαδάκια στη Βουλή, με βουλευτές να σχολιάζουν δεικτικά πως αυτός είναι που τήρησε τις αρχές της παράταξης, σε αντίθεση με τη σημερινή ηγεσία της.

Υποστηρικτής του Μεϊμαράκη

Αλλά τι ενόχλησε τόσο την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας ώστε να φτάσει να αυτοπροσδιορίζεται ως πολιορκούμενη Τροία;

Ας βάλουμε τα πράγματα στη σειρά. Κατά την εσωκομματική εκλογή αρχηγού ο Κων. Μίχαλος ήταν ένθερμος υποστηρικτής του βασικού αντιπάλου του κ. Μητσοτάκη δηλαδή του Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Και η αποπομπή του από το κόμμα αποτελεί άλλο ένα χτύπημα στην καραμανλική πτέρυγα μετά τη διαγραφή της Κατερίνας Παπακώστα και του Ευάγγελου Αντώναρου Την ώρα που ο Κώστας Καραμανλής με τη λιτή τοποθέτησή του για το Μακεδόνικο δεν έκανε τη χάρη στη σκληρή δεξιά πτέρυγα της Ν.Δ που έχει το εσωκομματικό πάνω χέρι να ταυτιστεί μαζί της.

Αρχικά η ηγεσία της Ν.Δ ενοχλήθηκε σφόδρα διότι ο κ Μίχαλος δέχτηκε να συμμετάσχει στην Επιτροπή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, όπου συμμετέχουν προσωπικότητες από διαφορετικούς
χώρους και με τη θεσμική τους ιδιότητα. Εκτοτε δυσφορία στην ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν προκαλέσει και μια σειρά από μετριοπαθείς τοποθετήσεις του σε κεντρικά ζητήματα.

“Γενίτσαρος του ΣΥΡΙΖΑ”

Τον περασμένο Μάιο ο επικεφαλής του ΕΒΕΑ είχε διαφωνήσει με το αίτημα του κ. Μητσοτάκη για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, επισημαίνοντας ότι θα φέρουν χαοτική κατάσταση στην αγορά και την κοινωνία. Για αυτήν του την άποψη είχε τότε στοχοποιηθεί από τη φίλα προσκείμενη στη Ν.Δ εφημερίδα Φιλελεύθερος, που απηχεί τις θέσεις Μητσοτάκη, που τον είχε χαρακτηρίσει γενίτσαρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας Τσίπρα-Ζάεφ ο κ. Μίχαλος τόνιζε ότι εφόσον τηρηθεί η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes υπάρχουν θετικές προεκτάσεις στην οικονομία μας και έβλεπε οικονομικά και γεωπολιτικά οφέλη.

Και τέλος μετά την πρόσφατη συμφωνία στο Eurogroup ο κ Μίχαλος δήλωσε ότι πρόκειται “για μία ιστορική συμφωνία καθώς βάζει τέλος μετά από σχεδόν εννέα σκληρά χρόνια κρίσης στα Μνημόνια και δίνει τη δυνατότητα με πολύ κόπο και δουλειά βέβαια η Ελλάδα να μπει σε ένα
νέο δρόμο λιγότερο δύσβατο”.

Συνάντηση με τον Νίκο Παππά

Ωστόσο η αφορμή για τη διαγραφή του φαίνεται ότι ήταν μια πρόσφατη συνάντησή του με τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκο Παππά, με αφορμή μια εκδήλωση Athens Startup Awards 2018 όπου θα ήταν και οι δύο ομιλητές.

Και η διαγραφή αυτή έχει βέβαια προκαλέσει μεγάλη έκπληξη και σφοδρή ενόχληση σε ηγετικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας Κάποια μάλιστα πιστεύουν ότι στην παρούσα συγκυρία πρόκειται και για άλλο ένα επικοινωνιακό αυτογκόλ που φέρνει τηη μπάλα από το γήπεδο των ΑΝ.ΕΛΛ σε αυτό της Ν.Δ.

Απάντηση Μίχαλου

Ο κ Μητσοτάκης και οι σύμβουλοι του έχουν μπερδευτεί για το τι είναι ο επιμελητηριακός θεσμός και ποιους εκπροσωπεί απαντά ο Κων Μίχαλος θυμίζοντας ότι είναι πρόεδρος του ΕΒΕΑ και της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων και σημειώνοντας ότι σε αυτό το πλαίσιο οι δημόσιες τοποθετήσεις του είναι υπέρ της εξόδου από τα μνημόνια και κινούνται στην κατεύθυνση της πάγιας θέσης του επιχειρηματικού κόσμου για πολιτική σταθερότητα και ως εκ τούτου αποφυγή μακροχρόνιων προεκλογικών περιόδων και πρόωρων εκλογών.

Για τη συμφωνία στο Μακεδόνικο επισημαίνει ότι τάχθηκε υπέρ μιας λύσης, όπως άλλωστε ήταν και η αρχική θέση της Ν.Δ, πριν ο κ Μητσοτάκης αλλάξει απόψεις.

Αναφέρει επίσης ότι ακόμη και η συμμετοχή του στην επιτροπή για τη συνταγματική αναθεώρηση θεωρείται μείζον ατόπημα από τον κ. Μητσοτάκη και καταλήγει ότι με την αψυχολόγητη και αντιδημοκρατική απόφαση και διαδικασία της διαγραφής μου αυτός που θίγεται είναι ο ίδιος ο κ.
Μητσοτάκης που προφανώς θεωρεί ότι όποιος εκφράζει διαφορετικές απόψεις από αυτόν
είναι και εχθρός του.”

Σχετικά άρθρα