Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τον Ιούνιο του 2019 -μετά τις ευρωεκλογές- ξεκινούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις Αλβανίας και ΠΓΔΜ με την ΕΕ

Τον Ιούνιο του 2019 -μετά τις ευρωεκλογές- ξεκινούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις Αλβανίας και ΠΓΔΜ με την ΕΕ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλβανία, Βαλκάνια, Ευρωπαϊκή Ένωση, Νίκος Κοτζιάς, Σκόπια, Υπουργείο Εξωτερικών,

Για τον Ιούνιο του 2019, μετά τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών του Μαΐου του ίδιου έτους, μετατέθηκε η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Ε.Ε. για την ΠΓΔΜ και την Αλβανία, μετά τις αντιρρήσεις που εξέφρασαν Γαλλία, Ολλανδία και Δανία στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε. για τη Διεύρυνση, στο Λουξεμβούργο, χθες Τρίτη.

Οι τρεις χώρες επέμειναν για αναβολή της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων χωρίς σαφή διατύπωση για συγκεκριμένη ημερομηνία, ωστόσο τελικώς αποφασίστηκε ως «μέση λύση» ο ορισμός ημερομηνίας για τον Ιούνιο του 2019.

Γαλλία, Ολλανδία και Δανία εξέφρασαν την άποψη πως η εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων στην Ε.Ε. προέχει έναντι της διεύρυνσης, ενώ δήλωσαν ανήσυχες για το ζήτημα της διαφθοράς και αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος που δεν έχει επιλύσει η Αλβανία, αλλά και της εφαρμογής του κράτους δικαίου και της διοικητικής ικανότητας της ΠΓΔΜ.

Στον αντίποδα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ανέφερε πως η γεωπολιτική κατάσταση της περιοχής απαιτεί τη βοήθεια προς αυτές τις δύο χώρες και όχι την αναβολή της, καθώς και ότι η εσωτερική τους κατάσταση απαιτεί σταθερότητα και ασφάλεια και όχι δημιουργία καινούριων προβλημάτων.

Σε παρέμβαση τους οι ΗΠΑ, δια του υφυπουργού Εξωτερικών αρμοδίου για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Γουές Μίτσελ, εξέφρασαν πάντως αισιοδοξία για την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ.

Ωστόσο, χαρακτηρίζεται απογοητευτικό το γεγονός ότι τα εύσημα που έλαβαν Σκόπια και Αθήνα από την Ε.Ε. για τη συμφωνία στο ονοματολογικό δεν εκπλήρωσαν τις προσδοκίες για άμεση έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αν και ο συμβιβασμός που επιτεύχθηκε για αναβολή ενός μόνον έτους θεωρείται διόλου ευκαταφρόνητος.

Σε ό,τι αφορά τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, το πράσινο φως σε έναν χρόνο δεν είναι το ίδιο υποστηρικτικό προς τη συμφωνία των Πρεσπών.

Η δυναμική όμως έστω και της «μισής νίκης» στην Ε.Ε. δίνουν τη δυνατότητα στα Σκόπια να διαχειριστούν με το «χαρτί της ευρωπαϊκής επιτυχίας» τα επόμενα δύσκολα βήματα προς την κύρωση της συμφωνίας για το όνομα, με φόντο το δημοψήφισμα που αναμένεται προς τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Σχετικά άρθρα