Με στόχο την εκπόνηση μίας κοινής ατζέντας για τη σταθερότητα, την ασφάλεια και τη συνεργασία πάνω σε νευραλγικούς τομείς της οικονομίας, όπως οι τηλεπικοινωνίες και οι μεταφορές, συνεχίζονται και σήμερα Παρασκευή οι εργασίες της 3ης Διάσκεψης για την Ασφάλεια και Σταθερότητα στη ΝΑ Μεσόγειο, που διοργανώνεται στη Ρόδο, ύστερα από πρωτοβουλία που ανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.
Έχοντας ως πυξίδα τα συμπεράσματα από τις συνεδρίες και τις επαφές της πρώτης ημέρας, οι σύνεδροι καλούνται να συνθέσουν τις απόψεις τους για τη δημιουργία μίας θετικής ατζέντας συνεργασίας, βάσει αυτού που ο κ. Κοτζιάς έχει αποκαλέσει «πνεύμα της Ρόδου».
Η ατζέντα θα εδράζεται στις κοινές αρχές και θεμιτές επιδιώξεις των κρατών της περιοχής και κύριος στόχος της είναι να περιέχει προβλέψεις που θα αποτρέπουν, ή θα μετριάζουν, τριβές και διενέξεις στην ευρύτερη περιοχή.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ, με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται και οι διμερείς συναντήσεις του Έλληνα υπουργού, που πρόκειται να πραγματοποιηθούν στα περιθώρια της Διάσκεψης, τόσο με τον Αλβανό ομόλογό του Ντίτμαρ Μπουσάτι, όσο και με τον Αιγύπτιο αν. υπουργό Εξωτερικών, αλλά και τον ομόλογό του της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη, καθώς τον τελευταίο καιρό διαπιστώνεται θετικό κλίμα και πρόοδος σε πολλά θέματα που απασχολούν διμερώς και τριμερώς τις αντίστοιχες χώρες.
Με δεδομένο ότι οι σύνεδροι συμφωνούν πως κύριος παράγοντας για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου είναι η κατάσταση των οικονομιών και την ευημερία των τοπικών κοινωνιών, η τρίτη συζήτηση θα εστιάσει σε μία ειδικότερη πτυχή της οικονομικής ανάπτυξης, την ψηφιακή οικονομία και την παγκόσμια μετεξέλιξή της.
Για τον λόγο τούτο στη συνεδρίαση θα παραστεί και θα τη συντονίσει ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης κ. Ν. Παππάς.
Συμπερασματικά, η προσπάθεια που καταβάλλεται από τους συμμετέχοντες είναι να μετατραπεί η Διάσκεψη της Ρόδου σε συλλογικό εργαλείο που θα προωθεί τη διάδραση μεταξύ κρατικών φορέων και μη, της κοινωνίας των πολιτών και της ακαδημαϊκής κοινότητας για θέματα ασφάλειας και θα αντλεί από την εμπειρία και την τεχνογνωσία του ΟΑΣΕ, επί των αρχών της διαφάνειας, της αλληλεγγύης, της διασυνδεσιμότητας, της αρχής του μη αποκλεισμού, της ομοφωνίας στην λήψη των αποφάσεων, των καλών σχέσεων γειτονίας και του σεβασμού στο Διεθνές Δίκαιο.