Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γράφεται ιστορία: Τελευταίο μνημονιακό Eurogroup – Απόφαση «βόμβα» για το χρέος

Γράφεται ιστορία: Τελευταίο μνημονιακό Eurogroup – Απόφαση «βόμβα» για το χρέος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Eurogroup, Αλέξης Τσίπρας, Αναδιάρθρωση Χρέους, Άνγκελα Μέρκελ, Γιώργος Σταθάκης, ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ελληνικά Ομόλογα, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Κλάους Ρέγκλινγκ, Μνημόνιο, Όλαφ Σολτς, Πιέρ Μοσκοβισί,

Η αναφορά σε «ιστορικό Eurogroup» που έκανε το γύρο του διαδικτύου χθες είναι ενδεικτική της κρισιμότητας της σημερινής συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών στο Λουξεμβούργο, όπου αναμένεται να γραφτεί το τελευταίο κεφάλαιο της οχταετούς μνημονιακής περιπέτειας της Ελλάδας.

Στις 16.00 το μεσημέρι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα ξεκινήσουν να κάνουν αυτό που μέχρι πριν από τρία χρόνια φάνταζε ουτοπία.

Το τελευταίο βήμα για την ολοκλήρωση της μνημονιακής περιόδου.

Την ελπίδα και την αξιολόγηση που εξέφρασε προχθές η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ για το ελληνικό πρόγραμμα, ότι θα οδηγηθεί τώρα σε καλό τέλος, συμμερίζεται και ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, σύμφωνα με την αναπληρώτρια εκπρόσωπό του Ζανέτ Σβάμπεργκερ, η οποία έκανε επιπλέον λόγο για «επιτυχία», αν λάβει κανείς υπόψη τις επιτυχίες της ελληνικής οικονομίας.

Στόχος της σημερινής συνεδρίασης είναι να καθοριστεί η επιπλέον ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ο τρόπος με τον οποίο θα πορευτεί η χώρα μεταμνημονιακά, αλλά και η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης με τη συνεπακόλουθη έγκριση της τελευταίας δόσης του προγράμματος που λήγει στις 20 Αυγούστου.

Περιμένουμε μια απόφαση για τη ρύθμιση του χρέους, που θα σηματοδοτήσει το τέλος της λιτότητας τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στο σημερινό Eurogroup κάνοντας λόγο για εξαιρετικά θετική συγκυρία.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε: «Βρισκόμαστε πολύ κοντά στη στιγμή που θα δρέψουμε καρπούς μιας πολυετούς δύσκολης προσπάθειας θυσιών από την πλευρά του ελληνικού λαού».

Παράλληλα, η χθεσινή αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, σε μία λύση για το χρέος «που δεν την είχαν φανταστεί οι προηγούμενες κυβερνήσεις», είναι ενδεικτική των συσχετισμών που έχουν δημιουργηθεί από την πλευρά της ελληνικής οικονομικής διπλωματίας, με το Μέγαρο Μαξίμου να περιμένει μία λύση που θα δώσει σαφές σήμα στις αγορές για οριστική έξοδο από την κρίση και θα σηματοδοτήσει την απρόσκοπτη πρόσβαση της χώρας στις αγορές χρήματος.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και στη σημερινή συνέντευξή του στο 247 ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος για πρώτη φορά προσδιόρισε το χρόνο επιμήκυνσης των ωριμάνσεων των ελληνικών ομολόγων κοντά στα 9 με 10 χρόνια, σενάριο το οποίο εάν επιβεβαιωθεί αποτελεί μεγάλη νίκη, δεδομένου ότι το Βερολίνο έκανε λόγο στην αρχή των διαπραγματεύσεων μόλις για 3 χρόνια.

«Θα κλείσει μέσα στη μέρα η συμφωνία. Η συζήτηση αφορά από 5 έως 15 χρόνια. Νομίζω ότι μπορούμε να πάμε στα 9-10. Θα είναι μια ικανοποιητική βάση, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες.

»Η λύση που θα δοθεί απόψε πρέπει να ικανοποιεί και τις αγορές ώστε να είναι ασφαλής η έξοδός μας για δανεισμό.

»Σήμερα τα επιτόκια είναι υψηλά γιατί υπάρχει μια αναστάτωση στις αγορές κυρίως λόγω οι Ιταλίας.

»Όμως, οι αγορές θα αντιδράσουν πολύ θετικά μετά το τέλος του προγράμματος και αυτό θα φανεί αμέσως» σημείωσε ο κ. Σταθάκης.

Η έκθεση των θεσμών σημειώνει ότι όλες «οι προϋποθέσεις για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος» εκπληρώνονται, ενώ καλεί την Ελλάδα «να στηριχθεί στην πρόοδο που επιτεύχθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος και να ενισχύσει τις βάσεις για βιώσιμη ανάκαμψη, κυρίως με τη συνέχιση και ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που δρομολογήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος και διασφαλίζοντας ότι οι στόχοι των μεταρρυθμίσεων που έχουν υιοθετηθεί θα διατηρηθούν».

Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί ξεκαθάρισε χθες ότι το πλαίσιο μεταμνημονιακής εποπτείας που αναμένεται να συμφωνηθεί αύριο δε θα είναι ένα «καμουφλαρισμένο» πρόγραμμα.

«Το λέω κατηγορηματικά: δεν θα υπάρξει μεταμφιεσμένο τέταρτο πρόγραμμα για την Ελλάδα», τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Παρίσι, υπογραμμίζοντας πως θα ήταν «αναξιοπρεπές» να επιβληθεί στην Αθήνα ένας «σχολαστικός και παρεμβατικός» μηχανισμός επαλήθευσης των δεσμεύσεών της μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος.

Τέλος, στην ερώτηση για το τι είδους ελάφρυνση χρέους είναι πιθανή για την Ελλάδα, ο Ρέγκλινγκ απάντησε:

«Το είδος των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους διευκρινίσθηκε από το Eurogroup πριν από δύο χρόνια. Αναφέρθηκε πολύ καθαρά ποια είδη μέτρων ελάφρυνσης του χρέους είναι πιθανά.

»Επομένως, γνωρίζουμε ακριβώς το μενού που είναι διαθέσιμο και το Eurogroup θα εξετάσει την πιο πρόσφατη ανάλυση βιωσιμότητας και στη συνέχεια θα αποφασίσει ποια μέτρα είναι κατάλληλα υπό αυτές τις συνθήκες.

»Γνωρίζουμε, επίσης, ότι η Ελλάδα έχει λάβει μεγάλη ελάφρυνση χρέους στο παρελθόν. Και αυτό ωφελεί ήδη πολύ τον ελληνικό προϋπολογισμό σήμερα. Επομένως, το ερώτημα είναι πόσο περισσότερη χρειάζεται. Σίγουρα όχι «κούρεμα», αλλά πιθανόν κάποια μέτρα για να υπάρχει και πιο μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα».

Με αυξημένες προσδοκίες για συμφωνία και ελάφρυνση του χρέους στο σημερινό Eurogroup εμφανίζεται και η πλειονότητα του διεθνούς Τύπου.

«Είναι καιρός η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της», «Το δράμα ολοκληρώνεται. Εξυγιασμένη στα μισά του δρόμου η Ελλάδα μπορεί τώρα και πάλι να αυτοκαθοριστεί» είναι μερικοί από τους τίτλους που σχολιάζουν τις επικείμενες αποφάσεις τα μέσα ενημέρωσης.

Σχετικά άρθρα