Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

25 χώρες συμμετέχουν φέτος στη Διάσκεψη της Ρόδου – Κορυφαίο γεωπολιτικό γεγονός υπό την προεδρία Κοτζιά

25 χώρες συμμετέχουν φέτος στη Διάσκεψη της Ρόδου – Κορυφαίο γεωπολιτικό γεγονός υπό την προεδρία Κοτζιά
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Διάσκεψη της Ρόδου για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα, Δωδεκάνησα, Νίκος Κοτζιάς, Ρόδος, Υπουργείο Εξωτερικών,

Η Τρίτη Διάσκεψη της Ρόδου για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα θα πραγματοποιηθεί στις 21 και 22 Ιουνίου και με τη συμμετοχή Υπουργών Εξωτερικών και υψηλών αξιωματούχων προερχομένων από χώρες της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής, Οργανισμούς συνεργασίας αραβικών χωρών, καθώς και παρατηρητών από χώρες εκτός της περιοχής, όπως το Βιετνάμ, η Κολομβία και η Ινδονησία.

Επικεφαλής της ελληνικής Αντιπροσωπείας θα είναι ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος θα είναι και ο προεδρεύων των εργασιών της Διάσκεψης.

Στη Διάσκεψη, οι συμμετέχοντες θα επιδιώξουν να αναλύσουν και να εκτιμήσουν τις τρέχουσες προκλήσεις ασφαλείας στην περιοχή και να πραγματοποιήσουν ένα ακόμη βήμα προς την υλοποίηση της ιδέας που τέθηκε κατά τη 2η Διάσκεψη της Ρόδου, για ένα σχήμα διαλόγου και συνεργασίας για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή, αναζητώντας ταυτόχρονα νέους τρόπους ενίσχυσης της περιφερειακής συνεργασίας σε ποικίλους τομείς προς όφελος των λαών της περιοχής.

Ειδικότερα, η Διάσκεψη θα έχει ως θέμα τη διαμόρφωση μίας θετικής ατζέντας για τη σταθερότητα και την ευημερία («The Spirit of Rhodes: Shaping a Positive Agenda for Stability and Prosperity»).

Οι εργασίες θα ξεκινήσουν την Πέμπτη, 21 Ιουνίου, με την εξέταση των γεωπολιτικών προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο (Πρώτη Συνεδρίαση) και συνεχίζοντας με τη συζήτηση για τη διαμόρφωση μίας νέα δομής ασφαλείας (Δεύτερη Συνεδρίαση).

Αναγνωρίζοντας τη σημασία της σύγχρονης οικονομικής ανάπτυξης για την περιφερειακή σταθερότητα και ευημερία, η Τρίτη Συνεδρίαση που θα λάβει χώρα την Παρασκευή 22 Ιουνίου θα εστιάσει στην αναζήτηση τρόπων συνεργασίας σε θέματα ψηφιακής οικονομίας (Digital Economy), υπό το συντονισμό του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, κ. Ν. Παππά.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, σε δήλωση του Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για την Τρίτη Διάσκεψη της Ρόδου, είπε:

»Η Υπουργική Διάσκεψη της Ρόδου για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα, που πραγματοποιείται φέτος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, αποτελεί μια ιδιαίτερη πρωτοβουλία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

»Με συμμετοχή 25 υψηλόβαθμων αντιπροσωπειών από χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής, του ΟΗΕ, Οργανισμών συνεργασίας αραβικών χωρών, καθώς και παρατηρητών από το Βιετνάμ, την Κολομβία και την Ινδονησία, η Διάσκεψη φιλοδοξεί να αποτελέσει -για ακόμα μια χρονιά- γέφυρα προσέγγισης μεταξύ των χωρών της ευρύτερης γειτονιάς μας.

»Το «Πνεύμα της Ρόδου» -όπως αυθόρμητα ονομάστηκε από τους συμμετέχοντες- προτάσσει μια θετική ατζέντα συνεργασίας σε πλήθος τομέων (λ.χ. τουρισμός, εκπαίδευση, καινοτομία, ψηφιακή οικονομία, περιβαλλοντική και τεχνολογική συνεργασία).

»Φιλοδοξεί όμως να εξελιχθεί σε κάτι ακόμα μεγαλύτερο.

»Μέσα σε ένα περιβάλλον πολλαπλών προκλήσεων για την περιοχή, αλλά και μεγάλων προοπτικών συνεργασίας και κοινής ανάπτυξης, η φετινή Διάσκεψη επιδιώκει να θέσει τις βάσεις για τη θεσμική κατοχύρωση μιας καινούριας δομής ασφάλειας στην περιοχή, στο πρότυπο του ΟΑΣΕ και της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι.

»Οι πολεμικές συρράξεις στην περιοχή, με προεξάρχουσα τη συνεχιζόμενη εμπόλεμη κατάσταση στη Συρία, οι εντεινόμενοι γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί, η αντιμετώπιση του εξτρεμισμού, η διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ρευμάτων και η πρόκληση της επιστροφής των εκτοπισμένων πληθυσμών στις εστίες τους, καθώς και ζητήματα όπως η προστασία του περιβάλλοντος, η διαφύλαξη της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, η δημιουργία δικτύων και η ενίσχυση των αναπτυξιακών δράσεων αποτελούν το στοίχημα για τις χώρες της περιοχής ώστε να διασφαλίσουν ένα πιο ειρηνικό και ελπιδοφόρο μέλλον.

»Με γνώμονα τις αρχές της διαφάνειας, της αλληλεγγύης, της διασυνδεσιμότητας, του μη αποκλεισμού, της ομοφωνίας στην λήψη των αποφάσεων, των σχέσεων καλής γειτονίας και του σεβασμού στο διεθνές δίκαιο, η νέα αυτή δομή -όπως θα αποτυπωθεί μέσα από την Κοινή Διακήρυξη της Διάσκεψης- θα επιδιώξει να διαφυλάξει αυτό που ενώνει και φέρνει τους λαούς της περιοχής εγγύτερα.

»Αντί της μονοσήμαντης ενασχόλησης με προβλήματα, εμείς προτάσσουμε την εξεύρεση λύσεων μέσα από τη συνεργασία, την εμπιστοσύνη, την αλληλοκατανόηση και του σεβασμού για μια ευρύτερη συνεργασία των χωρών και των λαών μας.

»Η πρωτοβουλία αυτή εγγράφεται στο πλαίσιο μιας σειράς σχημάτων συνεργασίας που προωθεί η χώρα μας.

»Μέσα από μια ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική δημιουργείται ένα «γεφυροποιό» πλέγμα ανάμεσα στις χώρες της περιοχής.

»Μέσα από αυτές τις προσπάθειες, η θέση της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας ενισχύεται και αναγνωρίζεται, όπως επίσης ενισχύεται η διεθνής εμπιστοσύνη στις ικανότητες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής να προωθήσει μια ευρύτερη συνεννόηση για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της ευρύτερης γειτονιάς μας».

Σχετικά άρθρα