Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Βουκεφάλας είναι γυμνός: Αποκαλυπτήρια FAZ για Μητσοτάκη και διάσπαση της ΝΔ

Ο Βουκεφάλας είναι γυμνός: Αποκαλυπτήρια FAZ για Μητσοτάκη και διάσπαση της ΝΔ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Frankfurter Allgemeine Zeitung, Αλέξης Τσίπρας, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Κυριάκος Μητσοτάκης, Νέα Δημοκρατία, Σκόπια,

Ταφόπλακα στον ανένδοτο του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά της συμφωνίας με την πΓΔΜ έβαλε χθες η Frankfurter Allgemeine Zeitung και ο δημοσιογράφος Michael Martens, σκορπώντας στους πέντε ανέμους την εθνικιστική ρητορεία των Σαμαρά – Γεωργιάδη, την οποία έχει υιοθετήσει ο Πρόεδρος της ΝΔ.

Αργά χθες το βράδυ ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, καταλόγισε στον Πρόεδρο της ΝΔ υποκρισία και εμπόριο πατριωτισμού με αφορμή το δημοσίευμα της FAZ.

«Ο κ. Μητσοτάκης είναι βαρύτατα εκτεθειμένος. Κάνει φασαρία για τη συμφωνία με την πΓΔΜ για να μη διασπαστεί το κόμμα του, επιμένει ο ρεπόρτερ της FAZ» σημείωσε σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο κ. Τζανακόπουλος, αμέσως μετά την ανάρτηση του αρθρογράφου της γερμανικής κορωνίδας του συντηρητικού Τύπου, με την οποία επέμεινε στην ορθότητα του ρεπορτάζ του.

Ο κ. Μάρτενς σημείωνε χαρακτηριστικά πως «προκληθείσα από τον ΣΥΡΙΖΑ η ΝΔ ισχυρίζεται πως το ρεπορτάζ της FAZ, σύμφωνα με το οποίο ο κ. Μητσοτάκης είχε επανειλημμένα δεσμευθεί πως δεν θα ακυρώσει τη συμφωνία με την πΓΔΜ εάν γίνει πρωθυπουργός, είναι “απολύτως ψευδές”.

«Επιμένω, δύο πηγές στο Βερολίνο μου είπαν ότι ο κ. Μητσοτάκης είπε επί λέξει πως είναι οκ με τη συμφωνία αλλά θα πρέπει να κάνει φασαρία για να κρατήσει ενωμένη τη ΝΔ» πρόσθεσε ο δημοσιογράφος της FAZ.

Στο τουίτ του Γερμανού δημοσιογράφου απάντησε η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, η οποία αποφεύγοντας να διαψεύσει για δεύτερη φορά το ρεπορτάζ – υπό το φόβο νέων αποκαλύψεων; – αρκέστηκε να πει:

«Είναι επίσημο : η ΝΔ είναι έτοιμη να καταψηφίσει την επικύρωση της συμφωνίας. Να τσεκάρετε τις πηγές σας».

Είχε προηγηθεί το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της FAZ, η οποία επικαλούμενη πηγές υπό τον όρο της ανωνυμίας από το Βερολίνο τόνιζε πως «έχει δεσμευτεί επανειλημμένως ότι ως πρωθυπουργός δεν θα ακύρωνε μια συμφωνία στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ».

Σύμφωνα με τη FAZ «πηγές στο Βερολίνο διαβεβαιώνουν ότι ο Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί επανειλημμένως ότι ως πρωθυπουργός δεν θα ακύρωνε μια συμφωνία στο ονοματολογικό».

Δικαιολογώντας τη στάση του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης φέρεται να είπε ότι «πρέπει να επιδείξει αντιπαλότητα, προκειμένου να μη χάσει τη δεξιά πτέρυγα του κόμματός του αλλά και για να αποτρέψει τη δημιουργία νέου κόμματος στα δεξιά της ΝΔ”.

Με αυτά τα δεδομένα, που εμμέσως πλην σαφώς επιβεβαιώνουν τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος από το βήμα της Βουλής κατήγγειλε τον κ. Μητσοτάκη πως «διχάζει τους Έλληνες για να ενώσει την τριχοτομημένη παράταξή του», το Μέγαρο Μαξίμου έσπευσε να εκμεταλλευθεί την επιβεβαίωση των όσων τονίζει τόσο καιρό για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον κάλεσε «να απαντήσει με παρρησία:

»1) Ισχύει ότι έχει δεσμευθεί επανειλημμένως πως «δεν θα ακυρώσει μια συμφωνία στο ονοματολογικό»;

»2) Ισχύει ότι ομολόγησε εκτός συνόρων πως κρατά αυτή τη στάση στη συμφωνία με την πΓΔΜ «προκειμένου να μην χάσει τη δεξιά πτέρυγα του κόμματος του αλλά και για να αποτρέψει τη δημιουργία νέου κόμματος στα δεξιά της ΝΔ»;

«Εάν δεν διαψεύσει άμεσα τις αποκαλύψεις της FAZ, επιβεβαιώνει πως είναι όχι μόνο πατριδοκάπηλος αλλά και τσάμπα μάγκας».

Υπενθυμίζεται ότι η αποκάλυψη της γερμανικής εφημερίδας δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία, αλλά σε συνέχεια μίας σειράς γεγονότων που επιβεβαίωναν εδώ και καιρό πως η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης τηρούν αντιδιαμετρικά αντίθετη στάση εκτός Ελλάδος από αυτήν που επιχειρούν να συντηρήσουν εντός συνόρων για το ελληνικό ακροατήριο γύρω από το θέμα της συμφωνίας με την πΓΔΜ.

Προς επίρρωση τούτων υπενθυμίζονται:

– οι προ δύο εβδομάδων δηλώσεις του Σλοβάκου ευρωβουλευτή Eduard Kukan που είχε δηλώσει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τονίσει στο ΕΛΚ πως “δε θα είναι εντελώς αρνητικός στην επίλυση του θέματος της ονομασίας”.

– η απάντηση της Ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι πως “όλες οι ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου χειροκρότησαν τη συμφωνία Ελλάδας – πΓΔΜ”, δηλαδή και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

– η δήλωση του ίδιου του κ. Μητσοτάκη στη Σόφια, ο οποίος προσερχόμενος στη Σύνοδο του ΕΛΚ τάχθηκε υπέρ μίας συμφωνίας με σύνθετη ονομασία erga omnes και συνταγματική αλλαγή.

ΝΔ: Ψευδές το δημοσίευμα για τη στάση Μητσοτάκη

Σχολιάζοντας το εν λόγω δημοσίευμα αλλά και την διαρροή κυβερνητικών πηγών, η Νέα Δημοκρατία τονίζει πως είναι «ψευδές από την πρώτη ως την τελευταία του λέξη.

»Εν αντιθέσει με τον Αλ. Τσίπρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά την ίδια ακριβώς γλώσσα και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό:

»Όπως ακριβώς η Νέα Δημοκρατία έθεσε προ των ευθυνών της την Κυβέρνηση με την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε, το ίδιο ακριβώς θα πράξει καταψηφίζοντας τη συμφωνία, όταν οι κ. Τσίπρας και Καμμένος τη φέρουν προς επικύρωση στη Βουλή».

Σχετικά άρθρα