«Ηγετική ικανότητα, πολιτικό θάρρος και κούραση συνέβαλαν στον τερματισμό μιας χρόνιας, περίπλοκης πολιτικής αντιπαράθεσης», γράφουν οι Times του Λονδίνου σε κύριο άρθρο τους. «H απόφαση συμβιβασμού για το όνομα Βόρεια Μακεδονία δείχνει πολιτική σοφία εκ μέρους της Ελλάδας.
Ηγετική ικανότητα, πολιτικό θάρρος και κούραση συνέβαλαν στον τερματισμό μιας χρόνιας, περίπλοκης πολιτικής αντιπαράθεσης. Ένα τεράστιο βήμα πραγματοποιήθηκε για να διασφαλιστεί μεγαλύτερη σταθερότητα στα βόρεια Βαλκάνια», τονίζει η λονδρέζικη εφημερίδα και προσθέτει:
«Ο κ. Τσίπρας πήρε μεγάλο ρίσκο, καθώς το θέμα πυροδοτεί έντονες συγκινήσεις στην Ελλάδα. Προς τιμήν του, ο κ. Τσίπρας κράτησε την ψυχραιμία του και το λόγο του. Στο παρελθόν δεν δίστασε να παίξει το λαϊκιστικό “χαρτί” και να προκαλέσει την ΕΕ -καταλήγοντας να αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα δημαγωγικής ανευθυνότητας. Τα πράγματα όμως πήγαν καλύτερα τόσο για την Ελλάδα όσο και για τον πρωθυπουργό της».
Οι Times σημειώνουν ότι «η ελληνική οικονομία ανακάμπτει. Ο κ. Τσίπρας έχει δείξει υπομονή και ανεκτικότητα. Παρά την αθρόα εισροή προσφύγων -η κυβέρνηση του κάνει ότι μπορεί, αν και οι συνθήκες στους καταυλισμούς παραμένουν θλιβερές. Η απόφασή του να πιάσει το μακεδονικό “αγκάθι” ήταν συνέπεια της μειωμένης βούλησης προηγούμενων πρωθυπουργών να επιδείξουν διάθεση συμβιβασμού. Και ο Ζόραν Ζάεφ, επίσης, αξίζει συγχαρητήρια για τον τερματισμό του αδιέξοδου», αναφέρει η βρετανική η εφημερίδα.
“Αθόρυβα και μετά από πολλές απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας από όσους έχουν πληγεί από την αύξηση των φόρων, η ελληνική οικονομία έχει αρχίσει να ανακάμπτει. Ο κ. Τσίπρας έδειξε υπομονή και μακροθυμία παρά την τεράστια εισροή σύρων προσφύγων και μεταναστών, πολλοί εκ των οποίων παραμένουν παγιδευμένοι στην Ελλάδα. Έχει ζητήσει, εν πολλοίς μάταια, ειδική βοήθεια από τους ευρωπαίους εταίρους του, αλλά η κυβέρνησή του έκανε ό,τι μπορούσε με περιορισμένα μέσα, για να φιλοξενήσει πρόσφυγες – αν και οι συνθήκες στα κέντρα προσφύγων παραμένουν άσχημες.
Η απόφασή του να αντιμετωπίσει με γενναιότητα το μακεδονικό θέμα ήρθε ενώ πρώην Πρωθυπουργοί είχαν δείξει μικρή προθυμία για συμβιβασμό. Κέρδισε την κρίσιμη προσθήκη της λέξης «Βόρεια», θυμίζοντας στην κόσμο ότι η απλή Μακεδονία είναι ελληνική περιοχή. Ο Zoran Zaev αξίζει επίσης τα εύσημα για τον τερματισμό του αδιεξόδου. Τώρα βρίσκεται αντιμέτωπος με τα εμπόδια της επικύρωσης από τη Βουλή, του δημοψηφίσματος και της συνταγματικής αναθεώρησης. Αν τα ξεπεράσει και τα τρία, τότε αξίζει βοήθεια, ώστε να εντάξει τη χώρα του στις αμυντικές και οικονομικές δομές της Ευρώπης” καταλήγει η εφημερίδα.