Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Καραμανλής μίλησε και άδειασε τον Μητσοτάκη – Στα βράχια το σχέδιο Σαμαρά

Ο Καραμανλής μίλησε και άδειασε τον Μητσοτάκη – Στα βράχια το σχέδιο Σαμαρά
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Άδωνις Γεωργιάδης, Αλέξης Τσίπρας, Αντώνης Σαμαράς, Βουκουρέστι, Κυριάκος Μητσοτάκης, Κώστας Καραμανλής, Μνημόνιο, Νέα Δημοκρατία, Νίκος Κοτζιάς, Ντόρα Μπακογιάννη, Προκόπης Παυλόπουλος, Σκόπια,

Με μία λιτή και εξόχως συβιλλική δήλωση ο πρώην Πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής έσπασε τη σιωπή του για το ονοματολογικό και τη συμφωνία με την πΓΔΜ, χωρίς ωστόσο επί της ουσίας να πάρει θέση στα μείζονα διακυβεύματα που έχουν τεθεί επί τάπητος.

Σε απάντηση σχετικής ερώτησης του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το σκοπιανό, από το γραφείο του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή επισημαίνονται τα εξής: «Η ομιλία της κας Μπακογιάννη αποτυπώνει με ακρίβεια το πλαίσιο της πολιτικής της τότε κυβέρνησης για το θέμα των Σκοπίων, με κατάληξη το Βουκουρέστι, όπως και τις ουσιώδεις διαφορές της από την πολιτική και την τακτική της σημερινής κυβέρνησης».

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την χθεσινή της ομιλία η κ. Μπακογιάννη έκανε ευθεία επίθεση στον Αντώνη Σαμαρά, κάνοντας λόγο για λαϊκισμό και πατριδοκαπηλία τη δεκαετία του 1990, όταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης επιχείρησε να λύσει το Σκοπιανό.

«Υπάρχουν στιγμές που κανείς δεν δικαιούται να μείνει σιωπηλός, δεν συνομιλούμε με το εκλογικό ακροατήριο αλλά με τις προηγούμενες και τις επόμενες γενιές. Σήμερα θα μιλήσω όχι μόνο ως ένας άνθρωπος που έζησε το Σκοπιανό από την πρώτη ώρα, αλλά και ως υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή που σχεδίασε και υλοποίησε τη στρατηγική του Βουκουρεστίου. Οφείλουμε στον λαό την αλήθεια. Από το τέλος του ψυχρού πολέμου, 30 χρόνια τώρα το Σκοπιανό έχει στιγματίσει τη διεθνή παρουσία της χώρας. Όσο προσεγγίζαμε το θέμα ψύχραιμα και νηφάλια, όχι μόνο μπορούσαμε αλλά έπρεπε από τις αρχές του 1990 να βρεθεί λύση. Όμως τότε μας κάλυψε το κύμα του λαϊκισμού, της πατριδοκαπηλίας, και κέρδισε ο λαϊκισμός, κέρδισε η πατριδοκαπηλία», είπε η κυρία Μπακογιάννη.

Και μόνο αυτό δείχνει ότι ο ο Κώστας Καραμανλής παίρνει ευδιάκριτη απόσταση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη που σύρεται από τον Αντώνη Σαμαρά και την ακροδεξιά παρέα του εντός της ΝΔ.

Με τον τρόπο αυτόν ο κ. Καραμανλής επιβεβαιώνει πως υποχώρησε στις αφόρητες και εκβιαστικές πιέσεις που κλιμακώνονται από την πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Άδωνι Γεωργιάδη τις τελευταίες ημέρες, προκειμένου να πάρει θέση για τη συμφωνία. (Διαβάστε εδώ όλο το παρασκήνιο)

Ωστόσο, μία προσεκτική ανάγνωση της δήλωσης καταδεικνύει πως ο κ. Καραμανλής παραπέμπει μεν στην ομιλία Μπακογιάννη, η οποία χαρακτήρισε “κακή” τη συμφωνία, αλλά ο ίδιος αποφεύγει να τοποθετηθεί ξεκάθαρα.

Χωρίς να παίρνει καμία απολύτως θέση για τα συλλαλητήρια, τα οποία διοργανώνει το σαμαρικό μπλοκ και η Χρυσή Αυγή, κάνει λόγο για “ουσιώδεις διαφορές της πολιτικής της τότε κυβέρνησης από την τακτική της σημερινής”, χωρίς ωστόσο να αποσαφηνίζει ποιες είναι οι διαφορές αυτές και εάν υπάρχουν αλλαγές επί τα βελτίω στη σημερινή συμφωνία.

Το βασικότερο ωστόσο μήνυμα πίσω από τη δήλωση του Κώστα Καραμανλή, είναι ότι το μόνο το οποίο τον ενδιέφερε ήταν να διαφυλάξει και να υπερασπιστεί την πολιτική της κυβέρνησής του και σε καμία περίπτωση να στηρίξει τις επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη, οι οποίες ταυτίζονται με το εμφυλιοπολεμικό – εθνικιστικό παραλήρημα των Αντώνη Σαμαρά και Άδωνι Γεωργιάδη. Εξού και στη δήλωσή του ο πρώην πρωθυπουργός δεν έχει καμία αναφορά στον σημερινό Πρόεδρο της ΝΔ, ούτε για να τηρηθούν τα προσχήματα ότι έστω καλύπτεται από τον νυν Πρόεδρο της παράταξης.

Παρά μονάχα η παραπομπή στα όσα είπε η τότε υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησής του και η διαφύλαξη της ιστορίας του Βουκουρεστίου, στα οποία ωστόσο αναμένεται να απαντήσουν σήμερα τόσο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς με αποχαρακτηρισμένα έγγραφα από τις παλαιότερες διαπραγματεύσεις προηγούμενων κυβερνήσεων, όπως αποκάλυψε χθες το TRIBUNE, όσο και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Το παρασκήνιο της εκτροπής

Την ίδια ώρα που ο Κώστας Καραμανλής με έναν λεκτικό ελιγμό επιχείρησε να ξεπεράσει τους εκβιασμούς των τελευταίων ωρών, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται σχέδιο θεσμικής εκτροπής με διοργανωτή τον ίδιο τον πρώην Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, προκειμένου να οδηγήσει στην πτώση της κυβέρνησης με πρόσχημα τη συμφωνία για την ονομασία της ΠΓΔΜ.

Τις τελευταίες ώρες συγκλίνουν οι πληροφορίες που φθάνουν στα δημοσιογραφικά γραφεία, σύμφωνα με τις οποίες ο Αντώνης Σαμαράς, έχοντας φορέσει εκ νέου τον μανδύα του Μακεδονομάχου, ετοιμάζεται να ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, να παραιτηθεί, προκειμένου να δρομολογήσει πολιτικές εξελίξεις και να μην προλάβει να υπογραφεί η συμφωνία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η απόφαση για τον επίμαχο σχεδιασμό ελήφθη σε μυστικό δείπνο που διοργανώθηκε εκτάκτως δύο ημέρες πριν την ανακοίνωση της συμφωνίας.

Διοργανωτής ήταν ο Αντώνης Σαμαράς και «επίτιμοι» προσκεκλημμένοι ανώτατα στελέχη της ΝΔ καθώς και γνωστός επιχειρηματίας με έντονη δραστηριότητα στον εκδοτικό χώρο.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως μετά και τη συμφωνία στο σχέδιο που απεργάζεται ο πρώην πρωθυπουργός έχει προσχωρήσει και ο ίδιος ο αρχηγός της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Είναι εξάλλου αυτός που σήμανε το «άρξατε πυρ» με την επίσκεψή του στο Προεδρικό Μέγαρο, όταν και επί της ουσίας ζήτησε από τον Προκόπη Παυλόπουλο να συμβάλλει σε θεσμική εκτροπή, με τον ανώτατο πολιτειακό άρχοντα να του υπενθυμίζει εύσχημα πως… υπάρχει και Σύνταγμα, απορρίπτοντας τα σχετικά σενάρια.

Διόλου τυχαία, αμέσως μετά ο Αντώνης Σαμαράς σε ένα θεσμικό ατόπημα και με μία πρωτοφανή επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έκανε με δήλωσή του λόγο για «σύμπλευση Αλέξη Τσίπρα και Προκόπη Παυλόπουλου», εκκινώντας την ανοιχτή σφοδρή επίθεση στο πρόσωπο του Προέδρου.

Ακολούθησε ο Μάκης Βορίδης, ο οποίος με συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ κλιμάκωσε έτι περαιτέρω την επίθεση στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, σημειώνοντας πως «δεν είναι στο απυρόβλητο» και υπερθεματίζοντας για τα όσα είχε πει την προηγούμενη μέρα ο Αντώνης Σαμαράς, για να ολοκληρώσει την ολομέτωπη επίθεση, αυτή τη φορά προς την κυβέρνηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την πρόταση μομφής.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στο εσωτερικό της ΝΔ είναι και το προχθεσινό επεισόδιο μεταξύ του Ευάγγελου Μεϊμαράκη και του Άδωνι Γεωργιάδη, παρουσία πλήθους κόσμου στην κηδεία του Παύλου Γιαννακόπουλου, με τον πρώτο να κατηγορεί τον δεύτερο πως με τη στάση τους στο «Μακεδονικό» «εσύ και ο αρχηγός σου (σ.σ. Σαμαράς) θα διαλύσετε το κόμμα που σας δέχθηκε», με τον Αντιπρόεδρο της ΝΔ να απαντά μπροστά σε τρίτους με αλαζονικό ύφος πως αυτός κάνει κουμάντο στη Νέα Δημοκρατία.

Και όλα αυτά, την ίδια ώρα που ήδη από το γραφείο του γραμματέα του κόμματος έχουν αρχίσει τηλεφωνήματα για να υπάρξει συμμετοχή στα συλλαλητήρια, τα οποία έχουν διχάσει εκ νέου τη ΝΔ, αφού πολλοί έχουν ταχθεί ανοιχτά κατά των συλλαλητηρίων για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής (Δένδιας, Μεϊμαράκης, Μπακογιάννη).

Ο στόχος

Στόχος δεν είναι άλλος από τον ίδιο τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, με μέσο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου, αφού εξωθηθεί σε παραίτηση ο δεύτερος να εκπέσει από την πρωθυπουργία ο πρώτος, αφού η πρόταση μομφής είναι γνωστό στο γαλάζιο στρατόπεδο πως αποτελεί εν δυνάμει κίνδυνο για την ίδια τη ΝΔ, δεδομένου ότι θεωρείται βέβαιο ότι όχι μόνο δεν θα οδηγήσει σε πτώση της κυβέρνησης αλλά πιθανόν η διαδικασία να τη βγάλει πέρα από συσπειρωμένη ακόμα και ενισχυμένη.

Με το blitzkrieg αυτό, εφόσον ευοδωθεί, επί της ουσίας ακυρώνεται η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια, στερώντας από την ανακάμπτουσα δημοσκοπικά κυβέρνηση την επιτυχία του βασικού στόχου για τον οποίον είχε εκλεγεί το Σεπτέμβρη του 2015, αλλά παράλληλα βυθίζοντάς την στη χάος και τα αχαρτογράφητα νερά ενός νέου μνημονίου.

Δεν πρέπει να περνά στα ψιλά, ότι τυχόν πτώση της κυβέρνησης στη δεδομένη συγκυρία, πέραν από τον οικονομικό αντίκτυπο, θα έχει ενδεχομένως και αντίκτυπο στο πεδίο των δικαστικών εκκρεμοτήτων που έχουν πολλοί πολιτικοί και επιχειρηματικοί κύκλοι, με πρώτη από όλες την υπόθεση της Novartis, η διερεύνιση της οποίας προχωρά από την Εισαγγελία Διαφθοράς για τα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται, μεταξύ των οποίων δέκα και οι Αντώνης Σαμαράς και Άδωνις Γεωργιάδης.

Το τρίτο και ήσσονος σημασίας για αυτούς που απεργάζονται τα σενάρια αυτά, είναι η μη υπογραφή της συμφωνίας με την πΓΔΜ, δεδομένου ότι το «Μακεδονικό» δεν αποτελεί τίποτε άλλο παρά μονάχα το όχημα για την επίτευξη του στόχου που είναι η πτώση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Σχετικά άρθρα