Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Λιάνης «λιάνισε» τον Κουμουτσάκο: «Ο Ράλλης κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΝΔ για εθνική μειοδοσία στο Σκοπιανό»

Ο Λιάνης «λιάνισε» τον Κουμουτσάκο: «Ο Ράλλης κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΝΔ για εθνική μειοδοσία στο Σκοπιανό»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βίντεο, Γιώργος Κουμουτσάκος, Γιώργος Λιάνης, Νέα Δημοκρατία, Σκόπια,

Τους «αδέξιους χειρισμούς» και τις ευθύνες Σαμαρά υπενθύμισε ο Γ. Λιάνης παραπέμποντας στον Γ. Ράλλη παρέδωσε «μαθήματα ιστορίας» που δεν ήθελε να ακούσει ο κ. Κουμουτσάκος.

Συγκεκριμένα ο Γιώργος Λιάνης σε εκπομπή της ΕΡΤ τη Δευτέρα το βράδυ αναφέρθηκε στο βιβλίο του κ. Ράλλη που σημειώνει στο βιβλίο του ότι «οι αδέξιοι ελληνικοί χειρισμοί στη διαφορά με τα Σκόπια, οι συνέπειες εις βάρος της Ελλάδος».

«Οι αδέξιοι χειρισμοί» αναφέροταν στον υπουργό Εξωτερικών κ. Σαμαρά.

Ο κ. Ράλλης περιγράφει ότι ενώ είχε ακούσει τον κ. Σαμαρά να πανηγυρίζει στον ΣΚΑΪ ότι «πέτυχε να συμπληρώσει τον κύκλο των εθνικών θεμάτων», «μία μέρα αργότερα, όταν είδα την απόφαση του συμβουλίου των υπουργών διαπίστωσα ότι σε αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις του κ. Σαμαρά, η απόφαση εκείνη δεν εξασφάλιζε δυστυχώς την αποφυγή της ονομασίας με τη λέξη Μακεδονία».

Καταλήγει ο Γ. Ράλλης λέγοντας: «Η ελληνική κυβέρνηση είχε συμφωνήσει στη σύσταση μιας επιτροπής διαιτησίας με το όνομα του προέδρου της Μπατεντέρ προκειμένου να καθορίσει τους όρους και τα προσόντα αναγνωρίσεως της περιοχής της Γιουγκοσλαβίας».

«Η Ελλάδα δεν ζήτησε να μετέσχει με εκπρόσωπό της» η εκ των υστέρων υπόδειξη του αντιπροέδρου του Συμβουλίου Επικρατείας, ο Βασίλης Μποτόπουλος, (ο οποίος ήταν ο άνθρωπος που δεν ήθελε ο κ. Μητσοτάκης).

Η ελληνική κυβέρνηση επέμενε να αγνοήσει τον κ. Μποτόπουλο και τελικά η Ελλάδα δεν εκπροσωπήθηκε στις εργασίες της Επιτροπής.

Πρόκειται περί τραγωδίας. Δεν υπάρχει παρόμοιο προηγούμενο υπουργοί Εξωτερικών ή Πρωθυπουργοί οποιασδήποτε ελληνικής κυβερνήσεως να απεμπόλησαν το δικαίωμα της χώρας να διορίσει εκπρόσωπό της. Αποτέλεσμα αυτού του πρωτοφανούς αδεξιότητας χειρισμού ήταν να εκδώσει η Επιτροπή το πόρισμά της με απούσα την Ελλάδα.

Ο κ. Ράλλης, ο πρωθυπουργός σας κατηγορεί το γεγονός αυτό ως «εθνική μειοδοσία, κατηγορεί δηλαδή την κυβέρνησή σας«» πρόσθεσε ο κ. Λιάνης.

Αξιοσημείωτες ήταν οι αντιδράσεις του κ. Κουμουτσάκου, την ώρα που ο κ. Λιάνης διάβαζε το βιβλίο του τότε πρωθυπουργού της Ν.Δ., κ. Ράλλη.

«Μα τι ακριβώς κάνουμε; τι συζητάμε; πρόκειται περί αστειότητος», «δεν τα ξέρετε καλά, δεν τα λέτε καλά», «να φέρνουμε βιβλία να διαβάζουμε»…

Λογικό να ενοχληθεί ο κ. Κουμουτσάκος στην υπενθύμιση της Ιστορίας που καθόλου δεν θέλουν να θυμούνται στη Ν.Δ. όπως και τις σοβαρές ευθύνες του Αν. Σαμαρά στο «Σκοπιανό».

Συγκεκριμένα, στην «Επιτροπή Μπαντεντέρ» συμμετείχαν πρόεδροι Συνταγματικών Δικαστηρίων χωρών της ΕΚ (Γαλλίας, Γερμανίας, Ισπανίας, Βελγίου, Ιταλίας) και ζήτησε να συμμετάσχει, λόγω προφανούς εννόμου συμφέροντος, και η Ελλάδα.

Επειδή η Ελλάδα δεν διαθέτει Συνταγματικό Δικαστήριο, ζητήθηκε από την Επιτροπή η συμμετοχή του τότε Προέδρου του Συμβουλίου Επικρατείας Βασίλη Μποτόπουλου.

Όμως η τότε κυβέρνηση, ο συνταγματολόγος, πρ. Ευρωβουλευτής και Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κώστας Μποτόπουλος σε άρθρο του στο The Caller, θεωρώντας το συγκεκριμένο ανώτατο δικαστή persona non grata, αρνήθηκε τη συμμετοχή του και αντιπρότεινε έναν Αντιπρόεδρο του ίδιου Δικαστηρίου, που δεν έγινε δεκτός από την Επιτροπή.

Επιπλέον ο συνταγματολόγος σημειώνει ότι:

«Επιβαρυντική της κατάστασης ήταν και η παρατεταμένη επίσημη ελληνική διγλωσσία, αφού επί του θέματος υπήρχε για μήνες ανοιχτή διάσταση απόψεων μεταξύ του Πρωθυπουργού Κων/νου Μητσοτάκη και του Υπουργού Εξωτερικών Αντώνη Σαμαρά.

»Το ζήτημα τελικά «λύθηκε» με την αντικατάσταση/αποπομπή του Υπουργού Εξωτερικών, αλλά εν τω μεταξύ το κακό είχε γίνει, τόσο όσον αφορά τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας μας, όσο και ως προς την επικράτηση των συναισθηματικών εξάρσεων επί των διπλωματικών χειρισμών».

Δείτε το βίντεο με το απόσπασμα:

Σχετικά άρθρα