Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αύριο «κληρώνει» συμφωνία ή χάος για τον Ζάεφ – Αφόρητες πιέσεις στα Σκόπια

Αύριο «κληρώνει» συμφωνία ή χάος για τον Ζάεφ – Αφόρητες πιέσεις στα Σκόπια
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Ζόραν Ζάεφ, Μέγαρο Μαξίμου, Νίκολα Ντιμιτρόφ, Νίκος Κοτζιάς, Σκόπια, Υπουργείο Εξωτερικών,

Με ένα τηλεφώνημα μίας ώρας και με συμφωνία να συνεχιστούν αύριο το πρωί οι συνομιλίες σε νέα τηλεφωνική επικοινωνία ολοκληρώθηκε η επαφή που είχε σήμερα ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τον ομόλογό του από την πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ είχαν σήμερα το μεσημέρι τηλεφωνική επικοινωνία, η οποία πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως «οι δύο Πρωθυπουργοί συμφώνησαν να ολοκληρώσουν τις συνομιλίες τους σε νέα τηλεφωνική επικοινωνία το πρωί της Τρίτης».

Ήδη από νωρίς το πρωί ο Νίκος Κοτζιάς είχε ενημερώσει εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό για όλες τις τελευταίες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις και το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό της γείτονος, πως το περιβόητο τηλεφώνημα θα πραγματοποιηθεί σήμερα.

Η κορύφωση των διαπραγματεύσεων έρχεται την ώρα που οι πιέσεις στα Σκόπια έχουν κλιμακωθεί σε πρωτοφανές επίπεδο, με την κυβέρνηση Ζάεφ να επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις χθες εξαιτίας των οργιωδών φημών για σκληρή σύγκρουση Ζάεφ – Ντιμιτρόφ.

Εν τω μεταξύ, ήδη από το πρωί το TRIBUNE τόνιζε πως ο Ζόραν Ζάεφ βρίκεται πλέον αντιμέτωπος με την κλεψύδρα που αδειάζει σε βάρος των Σκοπίων αλλά και τις εσωτερικές πιέσεις που εμφυλοχωρούν πλέον και στο κυβερνητικό σχήμα της γείτονος, με όλα τα δεδομένα να συγκλίνουν πως τις προσεχείς 48 ώρες θα γίνει πιθανότατα το τηλέφωνο που θα προκρίνει είτε την αποδοχή της ελληνικής πρότασης είτε θα οδηγήσει σε ναυάγιο που θα βυθίσει τη γείτονα σε νέο κύκλο αποσταθεροποίησης.

Και τούτο, διότι τυχόν ναυάγιο για τον Ζάεφ αποτελεί επί της ουσίας και το πολιτικό του τέλος, γεγονός που θα ανοίξει το δρόμο εκ νέου στα «παιδιά» του Γκρουέφσκι, καθιστώντας όχι μόνο αδύνατη κάποια λύση στο προσεχές μέλλον αλλά και θέτοντας εκ νέου τη χώρα σε καθεστώς αποσταθεροποίησης, κάτι το οποίο δεν θέλει ούτε η Ελλάδα, ούτε η ΕΕ αλλά ούτε και το ΝΑΤΟ.

Οι προθεσμίες, πάντως, για εξεύρεση λύσης εκ των πραγμάτων στενεύουν.

Η Ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής είναι προγραμματισμένη για τις 28 Ιουνίου και η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 12 Ιουνίου.

Την ίδια ώρα, ο Ζόραν Ζάεφ ετοιμάζεται να ταξιδέψει στο Βερολίνο την Τετάρτη, με όλες τις πληροφορίες να συγκλίνουν στο ότι αναγκάζεται να έχει στις αποσκευές του συμφωνία με την Ελλάδα, αναγκάζοντάς τον να υποχωρήσει από τις διαρκείς υπαναχωρήσεις σε ζητήματα που είχαν κλείσει σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών και τεχνικών κλιμακίων.

Η συνάντηση αυτή παίζει ως εκ τούτου ρόλο στις εξελίξεις που αναμένονται. Διπλωματικές πηγές θεωρούν πως ο Ζάεφ θα ήθελε να πάει εκεί με τη λύση.

Σε αυτή την περίπτωση θα της ζητούσε τη στήριξη της απέναντι σε Γαλλία, Βέλγιο και Ολλανδία που αντιτάσσονται στην είσοδο της χώρας στην ΕΕ.

Εκτός αν επιλέξει να επισκεφτεί την καγκελάριο και να εκφράσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό του.

Οι ίδιες πηγές ωστόσο τονίζουν πως δεν μπορούν να αποκλείσουν τίποτα και θεωρούν όλα τα σενάρια πιθανά με βάση και τις ανατροπές των τελευταίων ημερών.

Αισιοδοξία Ζάεφ για συμφωνία

Όπως μεταδίδει το σκοπιανό πρακτορείο ειδήσεων MIA, απαντώντας σήμερα σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο Πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, εξέφρασε την ελπίδα ότι πολύ σύντομα θα επιτευχθεί λύση στο θέμα του ονόματος, προσθέτοντας ότι επιθυμία της πΓΔΜ είναι αυτό να συμβεί πριν τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 28 και 29 Ιουνίου και πριν την Σύνοδο του Συμβουλίου των Υπουργών της ΕΕ, στις 25 και 26 Ιουνίου. «Μετράμε μέρες», σημείωσε.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο Ζάεφ ανέφερε ότι είναι σημαντικό να επιτευχθεί μία ποιοτική λύση, που θα είναι τεκμηριωμένη νομικά, θα είναι αξιοπρεπής και θα διαφυλάσσει την ταυτότητα, επειδή, όπως είπε, η λύση αυτή θα πρέπει να γίνει θετικά δεκτή από τους πολίτες της πΓΔΜ που θα κληθούν να αποφασίσουν με δημοψήφισμα.

Ακόμα, όπως αναφέρει το MIA, ο Ζάεφ σημείωσε ότι για το θέμα του ονόματος υπάρχει διαρκής επικοινωνία στο εσωτερικό της κυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα και ότι εξετάζονται διάφορες στρατηγικές για τον τερματισμό αυτής της 25ετούς διαφοράς. Πρόσθεσε ότι αμέσως μόλις επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, η κοινή γνώμη θα ενημερωθεί.

«Πρόκειται για τις τελευταίες στιγμές στις προσπάθειες προσέγγισης των απόψεων. Όταν συμβεί, μαζί θα ανακοινώσουμε την ευχάριστη είδηση στους πολίτες της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας” και στους πολίτες της Ελληνικής Δημοκρατίας», είπε ο Ζάεφ, σύμφωνα με το MIA.

Πρόσθεσε, όπως αναφέρει το πρακτορείο, ότι θα πρέπει πρώτα να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο Πρωθυπουργών και των ΥΠΕΞ και, όταν αυτό συμβεί, θα ενημερωθούν αμέσως ο Πρόεδρος της χώρας, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, οι άλλοι πολιτικοί ηγέτες και οι πολίτες.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, ερωτηθείς αν το νέο όνομα που θα συμφωνηθεί είναι το «Republika Severna Makedonija» («Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας»), ο Πρωθυπουργός της πΓΔΜ είπε ότι δεν θέλει να κάνει εικασίες.

Ερωτηθείς σε σχέση με την επίσκεψή του στην Γερμανία, ο Πρωθυπουργός της πΓΔΜ σημείωσε, όπως αναφέρει το πρακτορείο, ότι εκεί δεν θα έχει συναντήσεις με υψηλά ιστάμενους Γερμανούς αξιωματούχους που θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση στην επίλυση του θέματος της ονομασίας.

Επισήμανε ότι το θέμα του ονόματος επιλύεται σε διμερές επίπεδο μεταξύ της Ελλάδας και της πΓΔΜ και ότι η υποστήριξη της ΕΕ, των ΗΠΑ και άλλων διεθνών παραγόντων είναι σημαντική για την όλη διαδικασία.

Ανέφερε, ακόμα, ότι οι συναντήσεις που θα έχει στην Φραγκφούρτη εστιάζονται στην συνεργασία στους τομείς της υγείας και της οικονομίας.

Πρόσθεσε ότι την ίδια στιγμή ο ΥΠΕΞ Νίκολα Ντιμιτρόφ θα επισκέπτεται το Βερολίνο, επανέλαβε ωστόσο ότι ούτε η δική του επίσκεψη, ούτε η επίσκεψη του ΥΠΕΞ στη Γερμανία συνδέονται με την διαδικασία των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του θέματος της ονομασίας.

Τέλος, σύμφωνα με το πρακτορείο, ο Ζάεφ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η επίσκεψή του στην Γερμανία να μην πραγματοποιηθεί λόγω της σημασίας των διαπραγματεύσεων για το θέμα του ονόματος και της επιθυμίας να βρεθεί λύση και να επιτευχθεί συμφωνία.

Σχετικά άρθρα