Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Νέο τελεσίγραφο Παυλόπουλου στην Τουρκία: Το Πολεμικό Ναυτικό θα υπερασπιστεί την ΑΟΖ

Νέο τελεσίγραφο Παυλόπουλου στην Τουρκία: Το Πολεμικό Ναυτικό θα υπερασπιστεί την ΑΟΖ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Βίντεο, Πολεμικό Ναυτικό, Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, Τουρκία, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας,

Η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανεχθεί οποιαδήποτε αμφισβήτηση ή προσβολή των συνόρων της και της εθνικής της κυριαρχίας, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, σε δηλώσεις του μετά από την επιθεώρηση του στόλου στο πάρκο ναυτικής παράδοσης στο Τροκαντερό.

Ο στόλος όλη την περασμένη εβδομάδα ήταν εν πλω στο Αιγαίο, στο πλαίσιο της μεγάλης άσκησης «ΚΑΤΑΙΓΙΣ 2018» του Πολεμικού Ναυτικού.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέβηκε στην Φ/Γ «ΣΑΛΑΜΙΣ» από όπου και επιθεώρησε επίσημα όλα τα πλοία του στόλου που δεν βρίσκονται σε κάποια αποστολή.

Ο κ. Παυλόπουλος εξήρε «το απαράμιλλο φρόνημα και την υποδειγματική αποτελεσματικότητα» του Πολεμικού Ναυτικού, που υπερασπίζεται –όπως υπογράμμισε- τα θαλάσσια σύνορα της χώρας και, συνακόλουθα, τα θαλάσσια σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Τα σύνορα αυτά είναι σαφώς, αμετακλήτως και δίχως ίχνος ‘γκρίζας ζώνης’ καθορισμένα από το διεθνές και το ευρωπαϊκό Δίκαιο.

»Την ίδια αποστολή θα φέρει σε πέρας το πολεμικό μας ναυτικό και για την υπεράσπιση της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, μετά τον καθορισμό της σύμφωνα με τις διατάξεις του Δικαίου της Θάλασσας» ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Επισήμανε παράλληλα πως «με τη στάση του αυτή το πολεμικό μας ναυτικό διαμηνύει, προς κάθε κατεύθυνση, και ιδίως προς την φίλη και γείτονα Τουρκία, ότι θέλουμε το Αιγαίο θάλασσα ειρήνης, που ενώνει τους λαούς στον δρόμο της συνεργασίας και της δημιουργίας».

Διαμήνυσε πάντως ότι «δεν πρόκειται να ανεχθούμε οιαδήποτε αμφισβήτηση και, πολύ περισσότερο, οιαδήποτε προσβολή των συνόρων μας και της εθνικής μας κυριαρχίας» για να προσθέσει πως «έχουμε αποδείξει, ως λαός και ως έθνος, ότι αυτό το κάνουμε πράξη κάθε φορά που το εθνικό μας χρέος το απαιτεί».

Η πλήρης δήλωση του Προέδρου:

«Το Πολεμικό μας Ναυτικό επιβεβαιώνει, διαχρονικώς, το έμβλημά του, το οποίο συντίθεται από το ιστορικό απόφθεγμα του Περικλή, κατά την μαρτυρία του Θουκυδίδη: «Μέγα το της θαλάσσης κράτος».

»Με το απαράμιλλο φρόνημα και την υποδειγματική αποτελεσματικότητα των Ενόπλων μας Δυνάμεων εν γένει, το Πολεμικό μας Ναυτικό υπερασπίζεται, στο πλαίσιο της Εθνικής του αποστολής, τα θαλάσσια σύνορά μας και, συνακόλουθα, τα θαλάσσια σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

»Τα σύνορα αυτά είναι σαφώς, αμετακλήτως και δίχως ίχνος «γκρίζας ζώνης» καθορισμένα από το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

»Την ίδια αποστολή θα φέρει σε πέρας το Πολεμικό μας Ναυτικό και για την υπεράσπιση της Ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, μετά τον καθορισμό της σύμφωνα με τις διατάξεις του Δικαίου της Θάλασσας.

»Το οποίο, όπως έχω τονίσει επανειλημμένως, κατά τη νομολογία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης είναι δεσμευτικό, με την μορφή γενικώς παραδεδεγμένων κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, και για τα κράτη που δεν έχουν προσχωρήσει στην Συνθήκη του Montego Bay του 1982.

»Με την στάση του αυτή το Πολεμικό μας Ναυτικό διαμηνύει, προς κάθε κατεύθυνση, και ιδίως προς την φίλη και γείτονα Τουρκία, ότι θέλουμε το Αιγαίο θάλασσα Ειρήνης, που ενώνει τους Λαούς στον δρόμο της συνεργασίας και της δημιουργίας.

»Δεν πρόκειται να ανεχθούμε, όμως, οιαδήποτε αμφισβήτηση και, πολύ περισσότερο, οιαδήποτε προσβολή των συνόρων μας και της Εθνικής μας Κυριαρχίας. Και έχουμε αποδείξει, ως Λαός και ως Έθνος, ότι αυτό το κάνουμε πράξη κάθε φορά που το Εθνικό μας Χρέος το απαιτεί».

Σχετικά άρθρα