Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τέλος χρόνου: Αποδοχή της πρότασης Τσίπρα ή χάος για τον Ζάεφ

Τέλος χρόνου: Αποδοχή της πρότασης Τσίπρα ή χάος για τον Ζάεφ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Ζόραν Ζάεφ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, Νίκος Κοτζιάς, Σκόπια, Υπουργείο Εξωτερικών,

Αντιμέτωπος με την κλεψύδρα που αδειάζει σε βάρος των Σκοπίων αλλά και τις εσωτερικές πιέσεις που εμφυλοχωρούν πλέον και στο κυβερνητικό σχήμα της γείτονος βρίσκεται ο Ζόραν Ζάεφ, με όλα τα δεδομένα να συγκλίνουν πως τις προσεχείς 48 ώρες θα γίνει πιθανότατα το τηλέφωνο που θα προκρίνει είτε την αποδοχή της ελληνικής πρότασης είτε θα οδηγήσει σε ναυάγιο που θα βυθίσει τη γείτονα σε νέο κύκλο αποσταθεροποίησης.

Και τούτο, διότι τυχόν ναυάγιο για τον Ζάεφ αποτελεί επί της ουσίας και το πολιτικό του τέλος, γεγονός που θα ανοίξει το δρόμο εκ νέου στα «παιδιά» του Γκρουέφσκι, καθιστώντας όχι μόνο αδύνατη κάποια λύση στο προσεχές μέλλον αλλά και θέτοντας εκ νέου τη χώρα σε καθεστώς αποσταθεροποίησης, κάτι το οποίο δεν θέλει ούτε η Ελλάδα, ούτε η ΕΕ αλλά ούτε και το ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με ελληνική διπλωματική πηγή, τα Σκόπια προσπαθούν εδώ και δέκα ημέρες να αποσπάσουν θετικές (για την ΠΓΔΜ) αλλαγές στο κείμενο της συμφωνίας που αφορά στην ουσία του erga omnes. Μεταξύ άλλων, ζητούν μεγάλο χρονικό εύρος στη διαδικασία αλλαγής του Συντάγματός τους (περίπου… δύο χρόνια), χωρίς να μετατεθούν οι ενταξιακές διαδικασίες σε ΕΕ και ΝΑΤΟ. Θέλουν δηλαδή η Αθήνα να πει «ναι» στις Συνόδους της 28ης Ιουνίου (για ΕΕ) και 12ης Ιουλίου (για ΝΑΤΟ), αποδεχόμενη διετή αναμονή των συνταγματικών αλλαγών. Ως «αντάλλαγμα» εμφανίζονται θετικοί να αλλάξουν άλλα σημεία της συμφωνίας, υπέρ των αρχικών ελληνικών προτάσεων, κάτι που, συν τοις άλλοις, σημαίνει επανέναρξη των πολύμηνων διαπραγματεύσεων.

Μαξίμου και ΥΠΕΞ απορρίπτουν τόσο τις εν λόγω «διορθώσεις» όσο και την επαναδιαπραγμάτευση, διαμηνύοντας ταυτόχρονα ότι «ο χρόνος πιέζει την ΠΓΔΜ και όχι την Ελλάδα».

Διπλωματικοί κύκλοι που γνωρίζουν το power game της διαπραγμάτευσης για το ονοματολογικό εκτιμούν ότι για να συνάγει κανείς ασφαλή συμπεράσματα για το μέλλον τυχόν λύσης, αρκεί να εξετάσει το πολιτικό σκηνικό στο εσωτερικό των Σκοπίων και δη της κυβέρνησης Ζάεφ.

Οι έντονες αντιδράσεις και η υπόγεια σύγκρουση Ζάεφ – Ντιμιτρόφ για τη λύση όχι μόνο δεν καταλάγιασαν, αλλά αντίθετα φούντωσαν μετά τη χθεσινή «έμπνευση» των δύο να αναρτήσουν με χιουμοριστική διάθεση κοινές φωτογραφίες, στις οποίες υπογράμμιζαν ως σχόλιο πως είναι στην ίδια γραμμή.

Δεν είναι τυχαίο εξάλλου πως όλες τις προηγούμενες ημέρες έχουν οργιάσει τα σενάρια ακόμη και για παραίτηση Ντιμιτρόφ με αφορμή την αντίθεσή του στη συμφωνία που έχει ρίξει στο τραπέζι ο Αλέξης Τσίπρας με τον Νίκο Κοτζιά, δεδομένου ότι ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος έχει ισχυρούς δεσμούς με το αλβανικό εθνικιστικό στοιχείο.

Παράλληλα, οι πιέσεις δεν περιορίζονται σε χρονικές αλλά και ο διεθνής παράγοντας σύμφωνα με πληροφορίες κλιμακώνει τη δραστηριότητά του προς τα Σκόπια, προκειμένου η κυβέρνηση Ζάεφ να αποδεχθεί την ελληνική πρόταση, παρά το γεγονός ότι είναι εξαιρετικά δύσκολα διαχειρίσιμη στο εσωτερικό της χώρας.

Από το Μέγαρο Μαξίμου πάντως, καλωσορίζουν την κοινή γραμμή της πολιτικής ηγεσίας της γείτονος, εκτιμώντας πως επιβεβαιώνεται η διολίσθηση του «μπουρλοτιέρη» Ντιμιτρόφ στη γραμμή Ζάεφ.

Την ίδια ώρα ο στενός πυρήνας των συνεργατών του πρωθυπουργού εκτιμά ότι οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες τις επόμενες ημέρες, με την Αθήνα να παραμένει αμετακίνητη στις θέσεις της για λύση με σύνθετη ονομασία σε εσωτερικό και εξωτερικό (erga omnes), αφαίρεση των αλυτρωτικών βλέψεων και αλλαγή του συντάγματος.

Το μεγάλο ερωτηματικό κατά βάθος που απασχολεί τα υψηλά κλιμάκια του Μαξίμου είναι αν «ο Ζάεφ πιέζεται πραγματικά, ή θέλει να ροκανίσει το χρόνο ώστε να πάρει ό,τι περισσότερο μπορεί» για να για το «πουλήσει» στο εσωτερικό της χώρας του.

Οι προθεσμίες, πάντως, για εξεύρεση λύσης εκ των πραγμάτων στενεύουν. Η Ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής είναι προγραμματισμένη για τις 28 Ιουνίου και η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 12 Ιουνίου.

Σχετικά άρθρα