Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σφάζονται Ζάεφ με Ντιμιτρόφ για τη συμφωνία – Πώς η Αθήνα τους έκανε μπάχαλο

Σφάζονται Ζάεφ με Ντιμιτρόφ για τη συμφωνία – Πώς η Αθήνα τους έκανε μπάχαλο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Ζόραν Ζάεφ, Μέγαρο Μαξίμου, Νίκολα Ντιμιτρόφ, Νίκος Κοτζιάς, Σκόπια, Υπουργείο Εξωτερικών,

Την ποιότητα της πρότασης που έχει ρίξει εν είδει τελεσιγράφου στο τραπέζι ο Αλέξης Τσίπρας με τον Νίκο Κοτζιά αναδεικνύει η πρωτοφανής σύγκρουση στη γείτονα μεταξύ του Ζόραν Ζάεφ και του Νικολά Ντιμιτρόφ.

Τα Σκόπια βρίσκονται σε εξαιρετικά δεινή θέση, δεδομένου ότι πέραν των χρονικών πιέσεων, της Αθήνας αλλά και του διεθνούς παράγοντα, πιέζονται εκ των έσω, με τον Ζόραν Ζάεφ να γνωρίζει πως «παίζει» την ύπαρξη της ίδιας της χώρας του αλλά συγχρόνως και το πολιτικό του μέλλον.

Στην εξαιρετικά δυσχερή θέση, στην οποία έχουν περιέλθει τα Σκόπια, αποδίδουν διπλωματικές πηγές το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει πραγματοποιηθεί το περιβόητο τηλεφώνημα του Ζάεφ στον Αλέξη Τσίπρα, με το οποίο θα αποδεχθεί τη συμφωνία.

Οι όποιες προσπάθειες για να ξαναανοίξουν στη διαπραγμάτευση ζητήματα τα οποία είχαν κλείσει σε επίπεδο νομικών – τεχνικών κλιμακίων και υπουργών Εξωτερικών έχει πέσει στο κενό, δεδομένου ότι η Αθήνα εμφανίζεται αδιάλλακτη και επιμένει στην τήρηση των συμφωνηθέντων, έχοντας στο πλευρό της και τη διεθνή σκηνή, αφού η πρόοδος που είχε επιτευχθεί είχε κοινοποιηθεί παντού.

Ως εκ τούτου, το blame για τυχόν υποχώρηση από τα συμφωνηθέντα και ναυάγιο πέφτει στα Σκόπια, κάτι το οποίο δε μπορεί να σηκώσει το Ζόραν Ζάεφ που έχει εγκλωβιστεί.

Η κατάσταση για τον Ζάεφ γίνεται ακόμη πιο δύσκολη από το γεγονός ότι ο Νικολά Ντιμιτρόφ ετοιμάζεται όπως όλα δείχνουν να φορέσει το κουστούμι του Αντώνη Σαμαρά το 1992, λειτουργώντας ως υπουργός Εξωτερικών υπονομευτικά για τη συμφωνία για την οποία εργάζεται ο Πρωθυπουργός του.

Η χθεσινή διαρροή του σκοπιανού υπουργείου Εξωτερικών, με την οποία ο Νικολά Ντιμιτρόφ επιχείρησε να απομακρύνει το ενδεχόμενο συμφωνίας, τονίζοντας πως προέχει η ποιότητα της λύσης και όχι ο χρόνος, πριν καλά καλά απαντηθεί από την Αθήνα και το Μέγαρο Μαξίμου, απαντήθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό του, Ζόραν Ζάεφ.

Ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ αμέσως μετά την ανακοίνωση του υπουργού του βγήκε αναφανδόν υπέρ της συμφωνίας, υπογραμμίζοντας, σε πλήρη αντίθεση με τον Ντιμιτρόφ, την πίεση του χρόνου.

“Θ δοθεί λύση πολύ σύντομα. Δεν θα σχολιάσω κάτι περαιτέρω από τη δήλωση του ΥΠΕΞ πως είμαστε πολύ κοντά, αλλά είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει μια βιώσιμη και με διάρκεια λύση και 100% ασφαλής για τις επόμενες γενιές» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Οπως βλέπετε παραμένω αισιόδοξος παρότι δεν είναι πολύ εύκολο, είναι ευαίσθητο αλλά είναι πολύ σημαντικό» πρόσθεσε ο Ζάεφ.

Παραδέχθηκε πάντως πως τα χρονοδιαγράμματα είναι σφιχτά και βάσει αυτών η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα, υπενθυμίζοντας ότι έρχεται το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (28-29/6), και πριν από αυτό η σύνοδος των υπουργών της Ε.Ε. (25-26/6).

Διάσταση απόψεων

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν πως η διάσταση απόψεων μεταξύ Ζάεφ και Ντιμιτρόφ επί της ουσίας έχει διαμηνυθεί επίσημα και σε διπλωματικό επίπεδο από τον ίδιο τον Πρωθυπυοργό της ΠΓΔΜ, ο οποίος σε επικοινωνία με διεθνή παράγοντα πρόσφατα σημείωσε χαρακτηριστικά:

«Μην υπολογίζετε τα θέματα που θέτει το υπουργείο Εξωτερικών. Εγώ θέλω να το τελειώσω».

Στο πλαίσιο αυτό, κανείς δε μπορεί να αποκλείσει ακόμα και πολιτικές εξελίξεις εντός του κυβερνητικού σχήματος της γείτονος με αφορμή αυτή τη διασταση απόψεων.

Κυβερνητικός αξιωματούχος κληθείς να σχολιάσει την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ «κάρφωσε» τη διάσταση απόψεων Ντιμιτρόφ – Ζάεφ, εγκαλώντας επί της ουσίας τον Σκοπιανό υπουργό για προσπάθεια υπονόμευσης της συμφωνίας.

«Έχουμε μία καλή συμφωνία στο τραπέζι, η οποία όπως είπε και ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ πρέπει να κλείσει πολύ σύντομα.

»Δυστυχώς κάποιοι επιμένουν να παίζουν παιχνίδια» σημείωσε χαρακτηριστικά, αποδίδοντας επί της ουσίας τα «παιχνίδια» του Ντιμιτρόφ στις εξαιρετικές σχέσεις που διατηρεί με το εθνικιστικό στοιχείο των Σκοπίων.

«Δόκτωρ Τζέκιλ στο εξωτερικό και μίστερ Χάιντ στο εσωτερικό ο Μητσοτάκης»

Την ίδια ώρα στο εσωτερικό το Μέγαρο Μαξίμου επενδύει εκ νέου στη διγλωσσία του Κυριάκου Μητσοτάκη αναφορικά με το θέμα της ενδεχόμενης λύσης στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.

Με ένα εξαιρετικά καυστικό σχόλιο το γραφείο τύπου του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για το «σύνδρομο χαμαιλεοντισμού» που κατατρέχει τελευταία τη Ν.Δ. αναφορικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ’ σχολίασε τις δηλώσεις Μητσοτάκη στο ΕΛΚ, τις οποίες αποκάλυψε ο Σλοβάκος ευρωβουλευτής, Eduard Kukan.

Ο Έντουαρντ Κούκαν ο οποίος είναι συχνά μεσολαβητής για πολιτικά θέματα της πΓΔΜ δήλωσε ακόμη πως «δεν μπορώ να σας πω τι ακριβώς μας είπε ο ηγέτης της Νέας Δημοκρατίας, αλλά είπε ότι δεν θα ήταν εντελώς αρνητικός στην επίλυση του θέματος της ονομασίας», όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ από τις Βρυξέλλες.

Όταν ζητήθηκε από τον Κούκαν να διευκρινίζει τι ακριβώς είπε ο κ. Μητσοτάκης, ανέφερε:

«Ξέρετε, αυτό είναι θέμα παρασκηνίου, υπάρχουν πράγματα για τα οποία δεν μπορείτε να μιλάτε μπροστά στους δημοσιογράφους γιατί θα πλήξετε τη δική σας υπόθεση».

Ο Σλοβάκος ευρωβουλευτής πρόσθεσε ότι από την πλευρά τους τα μέλη του ΕΛΚ είπαν στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ότι το κόμμα του «πρέπει να βλέπει τα πράγματα από μία ευρύτερη προοπτική», ότι πρέπει να λαμβάνει υπόψη όλες τις θετικές επιπτώσεις που θα έχει η λύση για τις δύο χώρες και ότι «πρέπει να είναι οραματιστής».

Με τη δήλωσή του ο Σλοβάκος ευρωβουλευτής, Eduard Kukan, σύμφωνα με τον οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε στα μέλη του ΕΛΚ, ότι «δεν θα είναι εντελώς αρνητικός στην επίλυση του θέματος της ονομασίας» της ΠΓΔΜ, επιβεβαίωσε ένα πράγμα για τον Πρόεδρο της ΝΔ.

Ότι έγινε συνήθεια του κ. Μητσοτάκη, όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ, να εμφανίζεται ως δόκτωρ Τζέκιλ στο εξωτερικό και ως μίστερ Χάιντ στο εσωτερικό.

Αναρωτιόμαστε αν πρόκειται μόνο για επιπολαιότητα και υποκρισία, ή για μόνιμο σύνδρομο χαμαιλεοντισμού.

Σχετικά άρθρα