Στο καταφύγιο που έχει αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής καριέρας του Αντώνη Σαμαρά, αυτό της πατριδοκαπηλείας, προσφεύγει από χθες Τρίτη ο Πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, φθάνοντας στο ακρότατο σημείο να εγκαλέσει την κυβέρνηση ούτε λίγο ούτε πολύ για εθνική μειοδοσία!
Ο κ. Μητσοτάκης, επιμένοντας στο δόγμα αναζήτησης λύσης σε «άλλη συγκυρία», προκειμένου να μην επιτείνει τους τριγμούς στο εσωτερικό του κόμματός του από τυχόν λύση, εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση, ισχυριζόμενος πως «δεν διαθέτει καμία πολιτική νομιμοποίηση για να προχωρήσει σε μία διεθνή συμφωνία».
Αυτό που ωστόσο προκάλεσε ρίγη ανατριχίλας ήταν η πρωτοφανής αποστροφή του στην ομιλία του στους γαλάζιους τομεάρχες για τον Νίκο Κοτζιά, για τον οποίο ισχυρίστηκε πως «μοιάζει περισσότερο να υπερασπίζεται τα επιχειρήματα των γειτόνων μας, παρά τις αυτονόητες αξιώσεις της χώρας» και ότι η κυβέρνηση θέλει «πάση θυσία και όσο γίνεται ταχύτερα μία λύση στο Σκοπιανό, προκειμένου να εξυπηρετηθούν διεθνείς σκοπιμότητες».
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Μητσοτάκη η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, μίλησε για «παλινωδίες Μητσοτάκη», προσθέτοντας πως «από το σύνθετη ονομασία erga omnes της Σόφιας, σήμερα δηλώνει ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει καμία νομιμοποίηση για συμφωνία και κάνει άθλια επίθεση στον ΥΠΕΞ.
Στο ίδιο μήκος κύματος το Γραφείο του Πρωθυπουργού υπογράμμισε πως «ο πανικός του κ. Μητσοτάκη για το ενδεχόμενο επίλυσης του ονοματολογικού, που οι κυβερνήσεις της ΝΔ κληροδότησαν στη χώρα, γίνεται κάθε μέρα και πιο έκδηλος».
Και κατέληξε τονίζοντας πως «το μόνο που μένει να δούμε είναι εάν θα συνεχίσει να υποκρίνεται ότι τάχα είναι υπέρ της λύσης, όταν συναντιέται με ξένους αξιωματούχους στο εξωτερικό, την ίδια στιγμή που στο εσωτερικό ακολουθεί κατά γράμμα, τη γραμμή που του επιβάλλουν οι επαγγελματίες πατριδοκάπηλοι, Σαμαράς και Γεωργιάδης».
Μακεδονική… σαλάτα στη ΝΔ
Η πρωτοφανής διολίσθηση της ηγεσίας της ΝΔ σε χαρακτηρισμούς που παραπέμπουν σε σκοτεινές εποχές της μετεμφυλιοπολεμικής Δεξιάς προ σαρακονταετίας ωστόσο, δεν επιλέχθησαν τυχαία από την ηγεσία της ΝΔ και τον ίδιο τον κατά δήλωσή του «μετριοπαθή κεντροδεξιό» πολιτικό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Μπροστά στο ενδεχόμενο επίλυσης του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ και με τα «φαντάσματα» του παρελθόντος από τους χειρισμούς κυβερνήσεων της ΝΔ στο ίδιο θέμα, τα οποία επανέφερε προχθές ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς στην επιφάνεια της δημόσιας συζήτησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποχώρησε στις εισηγήσεις προκειμένου να υιοθετήσει τη γραμμή των δήθεν «εθνικοφρόνων», δημιουργώντας μία de facto αντιπαραβολή με τους «μειοδότες».
Προς αυτή την κατεύθυνση εξάλλου πίεζαν την ηγεσία της ΝΔ και όσοι προσέβλεπαν στη στήριξη της ΝΔ στα σημερινά συλλαλητήρια, τα οποία διοργανώνονται σε πόλεις της χώρας, κατά της χρήσης του όρου «Μακεδονία» σε μία ενδεχόμενη λύση.
Οι προχθεσινές αποκαλύψεις Κοτζιά, τις οποίες επανέφερε και το Μέγαρο Μαξίμου στην χθεσινή ανακοίνωσή του, έχουν προκαλέσει έντονους τριγμούς στο εσωτερικό της ΝΔ, δεδομένου ότι αποκαλύπτεται το προσχηματικό των κραυγών της για το ονοματολογικό, αφού όλες οι κυβερνήσεις της ΝΔ στο παρελθόν έχουν έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μονάχα στη βάση της σύνθετης ονομασίας, όχι αναγκαστικά erga omnes και μάλιστα με πολύ χαμηλότερα τον πήχη από ότι τον έχει θέσει μέσα από τις κόκκινες γραμμές της η σημερινή κυβέρνηση.
Στην παραδοχή πως όλες οι κυβερνήσεις ανεξαιρέτως διαπραγματεύθηκαν στο Μακεδονικό για σύνθετη ονομασία με τον όρο Μακεδονία προχώρησε εξάλλου χθες και η Ντόρα Μπακογιάννη, πίσω από τις κλειστές πόρτες της συνεδρίασης των γαλάζιων τομεαρχών.
Η κα Μπακογιάννη, επιβεβαίωσε μάλιστα και τη δήλωση του Νίκου Κοτζιά πως «προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν προτείνει – υιοθετήσει τον όρο Μακεδονία – Σκόπια, πρόταση την οποία η σημερινή κυβέρνηση έχει απορρίψει.
»Δεν υπήρξε καμία κυβέρνηση στο παρελθόν που να μη διαπραγματεύθηκε τη σύνθετη ονομασία» επισήμανε σύμφωνα με πληροφορίες η κα Μπακογιάννη, πρώην υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Καραμανλή, αναφερόμενη στη δήλωση Κοτζιά και πρόσθεσε πως «εξυπακούεται πως υπήρχαν πολλοί και διαφορετικοί τρόποι διαπραγμάτευσης κάθε φορά».
Με αυτά τα δεδομένα, η κ. Μπακογιάννη υποστήριξε πως σήμερα η αξιωματική αντιπολίτευση θα πρέπει να απαντήσει στη σχετική επιχειρηματολογία της κυβέρνησης για τις τότε θέσεις της κυβέρνησης ΝΔ πως «πολλές από τις διαπραγματευτικές επιλογές μας απέβλεπαν στο να καταδείξουν την αδιαλλαξία της κυβέρνησης Γκρουέφσκι», προσθέτοντας ότι «στο blamegame που υπήρχε, καταδεικνύαμε εμπράκτως με τις προτάσεις μας, που ήταν γνωστές στη διεθνή κοινότητα, ότι δεν μπλοκάραμε εμείς τη διαπραγμάτευση αλλά ο κ. Γκρουέφσκι».
Την ίδια ώρα ο κ. Κουμουτσάκος, διπλωμάτης, πρώην στενός συνεργάτης του Π. Μολυβιάτη και εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ επί Ντόρας Μπακογιάννη, προχώρησε ακόμα ένα βήμα πιο κοντά στη γραφικότητα, ισχυριζόμενος πως δεν δύναται να γνωρίζει εάν η «μακεδονική γλώσσα» έχει παραδοθεί στα Σκόπια από το 1977 επί κυβερνήσεων Κωνσταντίνου Καραμανλή, διότι «ήμουν πολύ μικρός το 1977 και δε γνωρίζω τι έγινε», παραπέμποντας στις δηλώσεις Μπαμπινιώτη.