Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κοτζιάς: Δεν υπάρχει διπλωματικό ναυάγιο στο Σκοπιανό – Όποιος με προκαλέσει θα καταθέσω στοιχεία

Κοτζιάς: Δεν υπάρχει διπλωματικό ναυάγιο στο Σκοπιανό – Όποιος με προκαλέσει θα καταθέσω στοιχεία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Νίκος Κοτζιάς, Σκόπια, Τουρκία, Υπουργείο Εξωτερικών,

Συνέντευξη στην ΕΡΤ παραχώρησε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς όπου αναφέρθηκε στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων ενώ έστειλε ξανά ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία.

Για το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ , ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είπε πως δεν υπάρχει διπλωματικό ναυάγιο και πως είναι θέμα ημερών για να διευθετηθούν οι εκκρεμότητες.

«Βέβαια, ποτέ μη λες ποτέ, μέχρι να πέσουν οι υπογραφές, που πιστεύω πως θα είναι μέσα στις επόμενες ημέρες, χρειάζεται υπομονή».

«Η συμφωνία με τα Σκόπια θα είναι ένα καλός συμβιβασμός και για τα δυο κράτη υπό την έννοια ότι και οι δυο χώρες θα κερδίσουν» υπογράμμισε.

«Αναπτύξαμε επιμέρους συνεργασίες με τη γειτονική χώρα, έχουμε μέτρα που δένουν τις δυο πλευρές αρκεί να λύσουμε το ονοματολογικό, είπε εν συνεχεία ο υπουργός Εξωτερικών συμπληρώνοντας πως το συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στα Σκόπια δεν ήταν τόσο μεγάλο, δεν αφορούσε μόνο την ονομασία αλλά τη συνολική πολιτική της κυβέρνησης Ζάεφ.

»Για το όνομα δεν θα μιλήσω, είναι στο πακέτο που λύνουμε», σχολίασε σχετικά με τα υποψήφια ονόματα.

«Δεν κάνω εγώ δημοσιογραφία», τόνισε ακόμα ο Νίκος Κοτζιάς και έστειλε μήνυμα προς το εσωτερικό της χώρας λέγοντας τα εξής:

«Αδόξως με κατηγορούν όσοι έδιναν ολόκληρο το όνομα Μακεδονία, ούτε καν σύνθετο. Θα έπρεπε να είναι πιο σεμνοί. Αν με προκαλέσει κανείς ξανά, θα καταθέσω το αρχείο που έχω.

»Τους προστατεύω αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δικαιούνται ανεύθυνων κατηγοριών. Το “Μακεδονία-Σκόπια” το είχαν δεχθεί οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

»Υπήρξαν κυβερνήσεις που υιοθέτησαν το “Μακεδονία-Σκόπια” ως ονομασία για το εξωτερικό και “Μακεδονία” για το εσωτερικό».

Σχολιάζοντας την επίθεση που εξαπέλυσε ο Τούρκος κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπεκίρ Μποζντάγ, σχετικά με την απελευθέρωση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που κρατούνταν στην Ελλάδα, ο Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Η μόνη δέσμευση που έχει αναλάβει ο Αλέξης Τσίπρας και η ελληνική κυβέρνηση, είναι να εξασφαλίζει τη λειτουργία Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα.

»Μια μερίδα Τούρκων πολιτικών δεν μπορούν να αντιληφθούν το τί σημαίνει Κράτος Δικαίου.

»Είναι ανάξιο σχολιασμού και απαράδεκτο το περιεχόμενο των δηλώσεων Μποζντάγ.

»Τέτοιες άτοπες δηλώσεις είναι για αυτούς που κάνουν εξωτερική πολιτική με το βλέμμα στραμμένο στα μέσα της χώρας τους, εμείς κάνουμε πολιτική για το πώς θα αναβαθμιστεί η χώρα διεθνώς».

Στη συνέχεια ο Νίκος Κοτζιάς πρόσθεσε, σχετικά με τις προκλήσεις από την τουρκική πλευρά εν μέσω προεκλογικής περιόδου στη γειτονική μας χώρα:

«Η Τουρκία δεν μπορεί να κάνει παιχνίδια με την Ελλάδα. Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης μίλησε κάτω από την επιρροή του προεκλογικού τους αγώνα με τρόπο απαράδεκτο.

»Δεν φοβόμαστε την Τουρκία, την αξιολογούμε και την αναλύουμε και φερόμαστε με τρόπο που εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας μας».

Σχετικά άρθρα