«Η λιτότητα τελειώνει και αρχίζει η δυνατότητα της επέκτασης, από το 2019 κιόλας» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στην ανοικτή συνεδρίαση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και επανέλαβε ότι «η διαρκής ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, γρήγορα, από το ’19 και μετά θα αρχίσει να μας αφήνει δημοσιονομικό χώρο, παρά τις δεσμεύσεις μας για 3,5% πλεόνασμα, που όχι μόνο τους πιάνουμε, αλλά τους υπερβαίνουμε αυτούς τους στόχους».
Αυτό σημαίνει, όπως είπε «ότι ανοίγονται δυνατότητες σταδιακής μεν αλλά ουσιαστικής φορολογικής ελάφρυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων» και έφερε ως παράδειγμα ότι «στο μεσοπρόθεσμο που θα καταθέσουμε στη Βουλή, για το 2019 προβλέπεται δημοσιονομικός χώρος άνω των 700 εκατ. ευρώ, για το 2020 κοντά στο 1,3 δισ. ευρώ». Υπογράμμισε δε, ότι για το 2019 αυτά τα 700 εκατ. «αποφασίσουμε να είναι στην ελάφρυνση των φόρων».
«Σήμερα είναι η κατάλληλη στιγμή να θέσουμε σε πιο σωστές βάσεις το εργασιακό πλαίσιο και να εξετάσουμε το βέλτιστο επίπεδο του κατώτατου μισθού» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ότι «για κάποιους αυτό είναι έγκλημα καθοσιώσεως, αλλά για εμάς είναι επιβεβλημένο, τόσο ηθικά αλλά και οικονομικά».
Επεσήμανε ότι η «αναδιανομή είναι ο πραγματικός κινητήρας της ανάπτυξης» και σημείωσε ότι «είναι δίκαιο, ο κόσμος της εργασίας να λάβει το μερίδιο που του αναλογεί από τη βελτίωση των συνθηκών».
Όπως είπε, «το επιχείρημα ότι η ανταγωνιστικότητα σημαίνει χαμηλό εργατικό κόστος έχει αποδειχθεί ότι είναι λανθασμένο», προσθέτοντας πως «όσο ελαστικοποιείται η εργασία, και αυτή είναι τάση στον παγκόσμιο καπιταλισμό, τόσο μειώνεται η αποδοτικότητα της εργασίας. Για τον απλούστατο λόγο ότι οι εργαζόμενοι δεν αισθάνονται δέσμευση με την εργασία τους και δεν τους ενδιαφέρει το αποτέλεσμα της δουλειά τους».
«Πιστεύω λοιπόν ότι η βελτίωση των αποδοχών θα τονώσει την αισιοδοξία αλλά και την αποδοτικότητα του κόσμου της εργασίας» είπε ο πρωθυπουργός.
Προωθούμε μία σειρά δράσεων για την διετία 2018-2019, είπε ο Αλ. Τσίπρας και αναφέρθηκε συγκεκριμένα:
-Στη βελτίωση του ανταγωνιστικού πλαισίου για την προσέλκυση επενδύσεων στον τουριστικό τομέα με βελτίωση της χωροθέτησης, της αδειοδότησης, και την παροχή φορολογικών κινήτρων
-Στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη ενός σύγχρονου συστήματος δημόσιας τουριστικής παιδείας και η σύνδεση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων με την αγορά εργασίας,
-στη δημιουργία ενός ψηφιακού οικοσυστήματος για τον ελληνικό τουρισμό σε 4 στρατηγικούς πυλώνες:
-τη ψηφιακή μετατροπή των υπηρεσιών προς πολίτες – εταιρείες,
-τη ψηφιακή αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης,
-το ολοκληρωμένο σύστημα διαδικτυακής συλλογής και επεξεργασίας πληροφοριών και
-την χρήση νέων τεχνολογιών στην προώθηση του τουρισμού.
Παράλληλα προχωρούμε,
-στον εκσυγχρονισμό των δημόσιων υποδομών στον τουρισμό, όπως αεροδρόμια, λιμάνια, μαρίνες και τουριστικά καταφύγια
-τη ρύθμιση επιτέλους του AirBnB.
Το νομικό πλαίσιο ολοκληρώθηκε το 2017 και ο μηχανισμός ελέγχου μπαίνει σε εφαρμογή εντός του 2018.
Ανάπτυξη ενός πολύ φιλόδοξου πλαισίου πολιτικής για την προώθηση της κινηματογραφικής βιομηχανίας στην Ελλάδα, που αναμένεται να έχει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα στη διαφήμιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.