Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τζανακόπουλος: Ευελπιστούμε για καλή συμφωνία με την ΠΓΔΜ – Όμηρος ακροδεξιών ο Μητσοτάκης

Τζανακόπουλος: Ευελπιστούμε για καλή συμφωνία με την ΠΓΔΜ – Όμηρος ακροδεξιών ο Μητσοτάκης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Γιώργος Κουμουτσάκος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Ζόραν Ζάεφ, Κυριάκος Μητσοτάκης, Νέα Δημοκρατία, Σκόπια,

«Ευελπιστούμε ότι θα καταφέρουμε να πετύχουμε συμφωνία με την ΠΓΔΜ» δήλωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ δηλώνοντας αισιόδοξος για την πορεία των διαπραγματεύσεων ενώ χαρακτήρισε «ανόητη» και «ανατριχιαστική» τη δήλωση του αρχηγού της Ν.Δ. Κ. Μητσοτάκη ότι οι 17χρονοι δεν πρέπει να ασχολούνται με την Ιστορία.

Η κυβέρνηση συζητά στη βάση των προτάσεων Νίμιτς και όχι νέα ονόματα ξεκαθάρισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Πρέπει να είμαστε υπομονετικοί για να υπάρξει μια καλή συμφωνία πρόσθεσε σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει συμφωνία αν δεν συμφωνηθούν όλα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «από το 1944 η τότε κυβέρνηση αναγνώριζε το κρατίδιο της Δημοκρατίας της Μακεδονίας που ήταν μέρος της Ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, ενώ από το 1977 με κινήσεις ή παραλείψεις που είχαν γίνει από την κυβερνήση Καραμανλή είχε αναγνωριστεί και η γλώσσα τους ως «Μακεδονική».

«Από τη στιγμή που υπάρχουν 140 χώρες μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία τους αναγνωρίζουν με το συνταγματικό τους όνομα, επιδιώκουμε μια συμφωνία που θα βάλει τα πράγματα στη σωστή τους βάση» εξήγησε τονίζοντας ότι «μάξιμουμ στόχος είναι η αποδοχή της σύνθετης ονομασίας που πρέπει να ισχύει erga omnes, πράγμα που προϋποθέτει και συνταγματική αναθεώρηση».

«Κανείς δεν μπορεί να προεξοφλεί το αποτέλεσμα, σε ένα τόσο κομβικό σημείο.

»Η συμφωνία εάν έρθει θα δημιουργήσει ευρύτερη αποδοχή πρόσθεσε ενώ εκτίμησε ότι η θέση του προέδρου των ΑΝΕΛ και υπουργού Εθνικής Άμυνας δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα στην κυβερνητική συνοχή».

Ο κ. Τζανακόπουλος κάλεσε τη Ν.Δ. να ξεκαθαρίσει τι εννοεί ότι «δουλεύει για μια καλή λύση» όπως είπε ο κ. Κουμουτσάκος.

Η Ν.Δ. θα πρέπει να δηλώσει ποια είναι η θέση της ξεκάθαρα, διότι κάθε εβδομάδα μετατοπίζεται προς τη μία, ή την άλλη κατεύθυνση.

Η συμφωνία εφόσον έρθει θα δημιουργεί ευρύτερες συγκλίσεις

«Η Ν.Δ. αποφεύγει να τοποθετηθεί στο θέμα διότι ο κ. Μητσοτάκης είναι όμηρος ακροδεξιών πολιτικών που ελέγχουν μεγάλο μέρος της κοινοβουλευτικής του ομάδας» εξήγησε ο κ. Τζανακόπουλος αναδεικνύοντας την αντίφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη διότι στη Σόφια μίλησε για σύνθετη ονομασία έναντι όλων, μια δήλωση που δεν έχει τολμήσει να κάνει στην Ελλάδα σε κανένα μέσο ενημέρωσης.

«Ας περιμένουμε να δούμε ποια θα είναι η συμφωνία σε όλες τις λεπτομέρειες της.

»Εφόσον έρθει θα έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει ευρύτερες συγκλίσεις.

»Κανένα θέμα δεν θα υπάρξει με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία ξεκαθάρισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος τονίζοντας ότι η δυσκολία θα είναι στα κόμματα της αντιπολίτευσης και την ευθύνη προς τις αποφάσεις που στο παρελθόν είχαν λάβει».

«Θα έχουν μεγάλη δυσκολία να μην στηρίξουν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ τη συμφωνία που θα έρθει διότι θα αποδειχθούν ανακόλουθοι σε σχέση με το τι έχουν πει στο παρελθόν» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κουμουτσάκος βρέθηκε στη δυσάρεστη θέση να υπερασπιστεί τα μη υπερασπίσιμα όπως η δήλωση του Κ. Μητσοτάκη ότι οι 17χρονοι δεν πρέπει να ασχολούνται με την Ιστορία.

Το λιγότερο «ανόητη» η δήλωση αυτή και «ανατριχιαστική» που είχε στόχο να ξεφύγει από την πραγματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται καθώς «δεν τολμά να καταδικάσει την ακροδεξιά βία».

Σχετικά άρθρα