Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πώς ο Τσίπρας σπρώχνει τον Ζάεφ στο… χαντάκι: Οργιώδες παρασκήνιο για το erga omnes

Πώς ο Τσίπρας σπρώχνει τον Ζάεφ στο… χαντάκι: Οργιώδες παρασκήνιο για το erga omnes
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Ζόραν Ζάεφ, Μάθιου Νίμιτς, Νίκολα Ντιμιτρόφ, Νίκος Κοτζιάς, Σκόπια, Υπουργείο Εξωτερικών,

Ένα… χοπ που θα γεφυρώσει την απόσταση μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων περιμένει από την πλευρά του Ζόραν Ζάεφ ο Αλέξης Τσίπρας, με το επίδικο εν προκειμένω να μην είναι άλλο από την αποδοχή του erga omnes.

Οι πολύωρες διαπραγματεύσεις σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών έχουν αδιαμφισβήτητα γεφυρώσει σημαντικές διαφορές, με τον Νίκο Κοτζιά να έχει φέρει εκ νέου τη διαπραγμάτευση στη βάση των προτάσεων Νίμιτς και το «Ίλιντεν» να αποτελεί και επίσημα «καμμένο» χαρτί για τα Σκόπια.

Παρά τη φημολογία για οριστική συμφωνία, η οποία πυροδοτήθηκε χθες μετά τις δηλώσεις Κοτζιά – Ντιμιτρόφ, η πραγματικότητα είναι πως η όποια συμφωνία είναι πιο κοντά από ποτέ αλλά δεν έχει επέλθει ακόμη.

Και τούτο, διότι όπως τονίζει κυβερνητικός αξιωματούχος στο TRIBUNE, ή θα κλείσουν όλα μαζί ή δεν θα υπάρξει συμφωνία.

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, το Μέγαρο Μαξίμου έσπευσε χθες Δευτέρα να στείλει σαφές μήνυμα στα Σκόπια να… πηδήξουν το χαντάκι του erga omnes, δηλαδή της μίας ονομασίας για όλες τις χρήσεις, πριν αρχίσει να διατυμπανίζει πως υπάρχει συμφωνία προκειμένου να στρέψει τον διεθνή παράγοντα, ο οποίος πιέζει ασφυκτικά την πολιτική ηγεσία της γείτονος για υποχώρηση και λύση, προς την Αθήνα.

Τούτων δοθέντων, οι διαπραγματεύσεις, οι οποίες έχουν προχωρήσει όσο ποτέ άλλοτε και βρίσκονται στο κρισιμότερο σημείο για την επίλυση του ονοματολογικού, αναμένεται να προχωρήσουν έτι περαιτέρω ακόμη και εντός της εβδομάδας.

Ο Αλέξης Τσίπρας, έχοντας γεμάτη τη διπλωματική φαρέτρα του από τους χειρισμούς Κοτζιά στις εντατικές διαπραγματεύσεις όλων των προηγούμενων ημερών, αναμένεται να πιέσει εκ νέου τον Ζόραν Ζάεφ για αποδοχή του erga omnes για συμφωνία στη βάση των προτάσεων Νίμιτς.

Σε αυτό το σημείο αναμένεται να επιβεβαιωθεί και η σημασία του διπλωματικού ρουά και κατά πόσο θα εξελιχθεί σε μάτ σε βάρος των Σκοπίων, με αφορμή το σύρσιμο για δύο μέρες της «Μακεδονίας του Ίλιντεν», το οποίο οδήγησε στη διπλωματική νίκη με την αποδοχή για πρώτη φορά της ενιαίας χρήσεις έναντι όλων.

Έχοντας λοιπόν ήδη το προηγούμενο της αποδοχής για μία ονομασία, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να θέσει τον Ζάεφ προ των ευθυνών του εν είδει τελεσιγράφου.

Ή αποδοχή του erga omnes για ονομασία βάσει των προτάσεων Νίμιτς ή δεν υπάρχει συμφωνία.

Και από τοις πέντε προτάσεις, αυτές οι οποίες βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την Ελλάδα δεν είναι άλλες από τις εξής:

Βόρεια Μακεδονία (Severna Makedonija)

Νέα Μακεδονία (Nova Makedonija)

Άνω Μακεδονία (Gorna Makedonija)

Να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός την περασμένη Παρασκευή, από τη Θεσσαλονίκη, είχε κάνει λόγο για τους «βόρειους γείτονές μας». Αναφορά που δεν πέρασε απαρατήρητη, αν και από το Μαξίμου οι πληροφορίες για το όνομα βγαίνουν με το σταγονόμετρο.

Εφόσον ο Ζόραν Ζάεφ υποχωρήσει, οι δύο πρωθυπουργοί θα βάλουν την πολιτική σφραγίδα στις Πρέσπες.

Τι είπε ο Κοτζιάς για Σκόπια και Τουρκία μετά τη συνάντηση με τον Γερμανό ΥΠΕΞ

Η συμφωνία με την ΠΓΔΜ συνήφθη όχι επειδή η φίλη χώρα επιθυμεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ -κάτι το οποίο εμείς στηρίζουμε-, αλλά επειδή είναι προς το δικό μας εθνικό συμφέρον, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κατά την κοινή συνεντευξη Τύπου με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας, στο Βερολίνο.

Ο Έλληνας υπουργός εξέφρασε μάλιστα την απορία του για το γεγονός ότι δεν κατέστη έως τώρα δυνατή η επίλυση της διαφοράς, καθώς υπήρχαν, όπως είπε, κατά το παρελθόν καλύτερες ευκαιρίες.

Ο κ. Κοτζιάς επανέλαβε ότι η εργασία των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών έχει ολοκληρωθεί, εξηγώντας ότι τώρα συνεδριάζουν οι τεχνικές ομάδες και κατόπιν το θέμα θα παραπεμφθεί στους πρωθυπουργούς των δύο χωρών.

Από την πλευρά του ο κ. Μάας διευκρίνισε ότι η Γερμανία δεν έχει ανάμιξη στη διαδικασία επίλυσης της ονομασίας της ΠΓΔΜ – «το πολύ εκεί, όπου μας ζητήθηκε, επιδράσαμε προς τη μια ή την άλλη πλευρά παραγωγικά, εξισορροπητικά», δήλωσε χαρακτηριστικά- αλλά τόνισε ότι είναι αυτονόητο το ενδιαφέρον της Γερμανίας να επιλυθεί το χρονίζον ζήτημα.

Προσέθεσε δε ότι η κυβέρνησή του ενδιαφέρεται για τη σταθερότητα στην περιοχή των δυτικών Βαλκανίων και εκτιμά ότι είναι σημαντικό να δοθεί ώθηση στην μεταρρυθμιστική διαδικασία, η οποία, όπως είπε, πρέπει να αποκτήσει βιώσιμο χαρακτήρα.

Σχετικά άρθρα