Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Χαστούκι ΗΠΑ σε Ζάεφ: Όχι σε Ίλιντεν, κέρδος για την Ελλάδα το erga omnes

Χαστούκι ΗΠΑ σε Ζάεφ: Όχι σε Ίλιντεν, κέρδος για την Ελλάδα το erga omnes
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Ζόραν Ζάεφ, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Μάθιου Νίμιτς, Μάικ Πόμπεο, ΝΑΤΟ (Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου), Νίκος Κοτζιάς, Σκόπια, Υπουργείο Εξωτερικών,

Σε απότομη προσγείωση του Ζόραν Ζάεφ για τη «Μακεδονία του Ίλιντεν» οδήγησε η χθεσινή συνάντηση του Νίκου Κοτζιά με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μ. Πομπέο, στην Ουάσινγκτον.

Έχοντας στη διπλωματική φαρέτρα της η Αθήνα την αποδοχή για πρώτη φορά του erga omnes από την πλευρά των Σκοπίων, ο Νίκος Κοτζιάς εξερχόμενος της συνάντησης υπογράμμισε πως τα τέσσερα από τα πέντε ονόματα που πρότεινε ο Μάθιου Νίμιτς αποτελούν τη βάση διαπραγμάτευσης.

Με αυτόν τον τρόπο επιβεβαιώθηκε όχι μόνο το μεγάλο διπλωματικό κέρδος από τους χειρισμούς του Αλέξη Τσίπρα για την «καμμένη» πλέον «Μακεδονία του Ίλιντεν», αλλά και ότι τα σενάρια για πίεση στην Αθήνα από την πλευρά των ΗΠΑ πέφτουν στο κενό, καθώς οι πιέσεις προσανατολίζονται στην πλευρά των Σκοπίων που καλούνται πλέον να επανέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με βάση τα τέσσερα ονόματα που έχει προτείνει ο Μάθιου Νίμιτς στη βάση της σύνθετης ονομασίας με χρονικό ή γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes.

Έτσι λοιπόν η πρόταση για τη «Μακεδονία του Ίλιντεν» είναι πλέον εκτός συζήτησης με τον πιο επίσημο τρόπο ενώ η αμερικανική πλευρά δια στόματος του συμβούλου ασφαλείας Γ. Μίτσελ είπε στον Έλληνα υπουργό ότι επιθυμεί τη λύση της εκκρεμότητας.

«Η Ελλάδα έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων» δήλωσε ο κ. Κοτζιάς με νόημα και ενώ αποκτά μεγάλο ενδιαφέρον η συνάντηση που θα έχει την Πέμπτη με τον υπουργό εξωτερικών της πΓΔΜ Νικολά Ντιμιτρόφ στη Νέα Υόρκη.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έδειξαν ενδιαφέρον για την υπόθεση των δύο στρατιωτικών και έχει τη σημασία του ότι η Τουρκία κρατά στις φυλακές της και Αμερικανούς πολίτες.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έθεσε το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας και εισέπραξε τον σκεπτικισμό των συνομιλητών του.

Ελλάδα και Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν την καθιέρωση στρατηγικού διαλόγου μεταξύ τους σε βασικούς τομείς συνεργασίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επαίνεσε την Ελλάδα για τον ηγετικό της ρόλο στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών για την αντιμετώπιση των προκλήσεων στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο.

Προσέφερε επίσης σύμφωνα με το State Department συνεχή στήριξη στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας και υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο ρόλο τους ως τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση 2018 Θεσσαλονίκης.

Οι δύο συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επικοινωνία για αυτά και άλλα διμερή, περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και να συνεργαστούν στενά το επόμενο διάστημα για να εξασφαλίσουν τη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου.

Σχετικά άρθρα