Την αντίθεσή του στο όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν» όπως και στην αναθεώρηση του σκοπιανού Συντάγματος -για οποιοδήποτε νέο όνομα- εξέφρασε το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης της γειτονικής χώρας, το εθνικιστικό VMRO-DPMNE.
«Το VMRO- DPMNE δεν θα υποστηρίξει μια αλλαγή στο Σύνταγμα με σκοπό την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος», δήλωσε ο ηγέτης του κόμματος Χρίστιαν Μίτσκοσκι, μετά από συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.
Όπως αναφέρει το Reuters, o συνασπισμός του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ πρέπει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των δύο τρίτων στο 120μελές κοινοβούλιο προκειμένου να υποστηρίξει τις συνταγματικές αλλαγές που απαιτούνται για να εγκριθεί η νέα ονομασία.
Η ελληνική κυβέρνηση και η ελληνική αντιπολίτευση έχουν από το Σάββατο κάνει σαφές ότι το «Ίλιντεν» δεν είναι αποδεκτό από την ελληνική πλευρά, ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση χαιρέτησε τη συμφωνία του Σκοπιανού πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ σε μια ονομασία erga omnes και σε συνταγματική αναθεώρηση.
Όπως γίνεται σαφές, ανεξάρτητα από το ποιο θα είναι το νέο όνομα της χώρας, είναι το σκοπιανό πολιτικό σύστημα που οδηγεί σε αδιέξοδο την εύρεση λύσης στη διένεξη με την Ελλάδαν, η οποία στον σφετερισμό από την πλευρά τους του ονόματος της Μακεδονίας.