Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Tσίπρας: Ψάχνουμε λύσεις χωρίς να αλλοιώνουμε κόκκινες γραμμές

Tσίπρας: Ψάχνουμε λύσεις χωρίς να αλλοιώνουμε κόκκινες γραμμές
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Βαλκάνια, Ζόραν Ζάεφ, Σκόπια, Σόφια,

«Είχαμε εξαιρετικά ενδιαφέρουσες συνομιλίες που θα έχουν ιδιαίτερα σημαντικό αντίκτυπο για το μέλλον της περιοχής και συνολικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη Σόφια μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής Ε.Ε-Δυτικών Βαλκανίων.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι αναδείχτηκε η θετική ατζέντα της στήριξης των Δυτικών Βαλκανίων, στόχος της Ελλάδας είναι η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και αναφέρθηκε στο σημαντικό γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή.

«Πιστεύω ότι έχουμε διανύσει μεγάλο μέρος της απόστασης, αλλά υπάρχει ακόμα απόσταση να διανυθεί. Είναι μια δύσκολη διαδικασία, εξετάζουμε βήμα προ βήμα όλες τις λεπτομέρειες, αλλά δεν είμαστε ακόμα σε θέση να μιλήσουμε για συμφωνία», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για στη συνάντηση με τον Σκοπιανό ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ.

Απαντώντας σε ερώτηση του απεσταλμένου του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων Νίκου Λιονάκη, ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο και τόνισε πως τα τελευταία μέτρα της διαδρομής είναι και τα πιο δύσκολα.

«Ή συμφωνείς σε όλα ή δεν συμφωνείς σε τίποτε», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση για το σε ποια σημεία έχουν συμφωνήσει με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.

«Ψάχνουμε να βρούμε λύσεις, χωρίς να αλλοιώνουμε τις κόκκινες γραμμές», είπε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε ότι ούτε στο θέμα του ονόματος έχει υπάρξει συμφωνία.

Χωρίς κοινές δηλώσεις ολοκληρώθηκε νωρίτερα η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ στο περιθώριο της συνόδου Κορυφής της Σόφιας.

Η κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών διήρκεσε περίπου μία ώρα και ο Πρωθυπουργός φέρεται να επανέλαβε την ελληνική θέση περί χρήσης του ονόματος έναντι όλων (erga omnes) και συνταγματικές αλλαγές.

Tην Τετάρτη εξάλλου, ο πρωθυπουργός είχε προϊδεάσει για την μην ύπαρξη ουσιαστικού αποτελέσματος στη σημερινή συνάντηση, λέγοντας ότι «έχουμε κάνει βήματα, τα τελευταία μέτρα είναι πάντα τα πιο δύσκολα».

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι μια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον Ιούνιο.

«Συζητήσαμε μια (συγκεκριμένη) λύση στη διένεξη για την ονομασία η οποία θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή και από τις δύο πλευρές, όμως είναι ανάγκη να έχουμε περισσότερες συζητήσεις στις χώρες μας», δήλωσε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός.

Μετα την συνάντηση με τον κ. Ζάεφ, ο Αλέξης Τσίπρας είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, η οποία διήρκεσε περίπου μισή ώρα.

Σχετικά άρθρα