Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στη Σόφια με σκληρή γραμμή ο Τσίπρας – Τα δεδομένα στη συνάντηση με Ζάεφ

Στη Σόφια με σκληρή γραμμή ο Τσίπρας – Τα δεδομένα στη συνάντηση με Ζάεφ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Βαλκάνια, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ζόραν Ζάεφ, Νίκος Κοτζιάς, Σκόπια, Σόφια, Σύνοδος Κορυφής,

Έχοντας πάρει τη σκυτάλη από τις διαπραγματεύσεις του Νίκου Κοτζιά ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει σήμερα στη Σόφια και τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων, με το διπλωματικό θερμόμετρο να χτυπά κόκκινο για την πορεία των διαβουλεύσεων στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.

Έπειτα από την προωθητική συνάντησή τους στο Νταβός και ενώ έχουν μεσολαβήσει μήνες συνεχών διαπραγματεύσεων και διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο χωρών στην κατεύθυνση επίτευξης συμφωνίας και επίλυσης του ζητήματος, Αλ. Τσίπρας και Ζ. Ζάεφ συναντιούνται ξανά, αυτή τη φορά στη βουλγαρική πρωτεύουσα.

Με την ελληνική πλευρά έχει καταθέσει μια σειρά από προτάσεις της, σε ότι αφορά στο ευρύ φάσμα θεμάτων που επικεντρώνονται κυρίως σε αλυτρωτικά ζητήματα, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ θα βρεθούν στον ίδιο χώρο κατά την προπαρασκευαστική Σύνοδο του PES σήμερα το μεσημέρι, ενώ το κρίσιμο τετ α τετ θα είναι αύριο το πρωί στις 10:15, χωρίς να αποκλείεται να υπάρχει και προπαρασκευαστικό τετ α τετ για να διαρευνηθούν οι προθέσεις της γείτονος στα ανοιχτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης και συγκκεριμένα στην αναθεώρηση του Συντάγματος για την απαλειφή των αλυτρωτικών στοιχείων του.

Και τούτο, διότι από την απέναντι πλευρά δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν η πολιτική ηγεσία της γειτονικής χώρας είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε αποφασιστικές κινήσεις που θα οδηγούσαν σε αποδοχή μιας λύσεις έναντι όλων και, φυσικά, αλλαγής του Συντάγματος.

Σε αυτή τη φάση που βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις, έμπειροι παρατηρητές του ζητήματος υπογραμμίζουν πως είναι η πρώτη φορά που έχει ανοίξει ειλικρινής διάλογος τα τελευταία εικοσιπέντε χρόνια και που στο πλαίσιο αυτού του διαλόγου η Αθήνα έχει την πιο «καθαρή» θέση έναντι των συνομιλητών της.

Όπως σημειώνουν σε όλους τους τόνους κυβερνητικοί αξιωματούχοι, η κατεύθυνση στην οποία κινήθηκε η διαπραγμάτευση δεν απέχει καθόλου από τη στάση του Κώστα Καραμανλή και της Ντόρας Μπακογιάννη στο Βουκουρέστι, αλλά αντίθετα βρίσκεται ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο που από τότε έχει χαρακτηριστεί «εθνική γραμμή».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος φωτογράφισε χθες μία χρονοβόρα διαδικασία, μιλώντας για «αλλεπάλληλες δεσμεύσεις, δηλαδή δικαιώματα και υποχρεώσεις, που θα εκτείνονται στο μέλλον», διότι, όπως επισήμανε, «δεν είναι δυνατόν να είναι μια λύση η οποία θα ολοκληρωθεί με το πάτημα ενός κουμπιού».

Στο πλαίσιο αυτό ο Πρωθυπουργός, μετά και τη χθεσινή ενημέρωση που είχε από τον Νίκο Κοτζιά, ο οποίος του ανέλυσε την κατάσταση που διαμορφώθηκε στο εξάωρο ραντεβού με τον Ν. Ντιμιτρόφ στο Σούνιο, επισημαίνει σε συνεργάτες του σύμφωνα με πηγές του News247 πως «ο Κοτζιάς πήγε τη διαπραγμάτευση άριστα. Καλύτερα απ’ ότι περίμενα. Τώρα η υπόθεση είναι στα δικά μου χέρια».

Ενόψει της συνάντησης η κυβέρνηση επανέλαβε τις θέσεις και τις κόκκινες γραμμές της: «Η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να υπερασπίζεται με σταθερότητα και αποφασιστικότητα την εθνική γραμμή για σύνθετη ονομασία η οποία θα ισχύει έναντι όλων πράγμα που εξ ορισμού προϋποθέτει την αναθεώρηση του Συντάγματος στη γείτονα», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος. Υπογράμμισε δε ότι οποιαδήποτε εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της ΠΓΔΜ στους διεθνείς οργανισμούς προϋποθέτει επίλυση, προϋποθέτει μία βιώσιμη συμφωνία σε ό,τι αφορά το θέμα του ονόματος.

Η ατζέντα της συνάντησης περιλαμβάνει το σύνολο των ζητημάτων που σχετίζονται με τη διαπραγμάτευση για το όνομα. Ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι στις συνεχιζόμενες συζητήσεις με τους γείτονες μας «έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου, ωστόσο απέχουμε ακόμη αρκετά από την κατάληξη των διαπραγματεύσεων και την επίτευξη συμφωνίας». Έκανε λόγο για εξαιρετικά χρήσιμη και σημαντική συνάντηση, επισημαίνοντας ότι ωστόσο δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να προεξοφληθεί ότι θα καταλήξει σε συμφωνία και συνεπώς είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί και επόμενος γύρος ώστε να διανυθεί η απαιτούμενη απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές.

Το ζήτημα τέθηκε και σε χτεσινή τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, για την προετοιμασία της Συνόδου, με τον κ. Τουσκ να επικροτεί τις προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση για την επίλυση των διαφορών της με τις γειτονικές της χώρες, που άλλωστε αποτελεί και προϋπόθεση για την ενταξιακή προοπτική τους.

Κοινοτικός αξιωματούχους ανέφερε από τις Βρυξέλλες μετά την επικοινωνία Τσίπρα-Τουσκ ότι είναι θετικά τα μηνύματα που λαμβάνουν από την Αθήνα και τα Σκόπια σε σχέση με το ζήτημα της ονομασίας.

Αναφορικά με την αυριανή συνάντηση τόνιζε: «Ελπίζουμε ότι θα μας ενημερώσουν για θετικές εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη. Δεν θα ολοκληρωθεί η συμφωνία στη Σόφια, προφανώς, αλλά μέχρι τον Ιούνιο που είναι ο μήνας-κλειδί για αποφάσεις της ΕΕ σε σχέση με έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ, ευελπιστούμε να υπάρχει καλή έκβαση».

Σχετικά άρθρα