Στην πλήρη επιβεβαίωση των όσων από την πρώτη στιγμή μεταδίδει το TRIBUNE για τη διαφαινόμενη έξοδο του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα προχώρησε πριν από λίγο ο Πολ Τόμσεν, θέτοντας ξεκάθαρο τελεσίγραφο προς τη Γερμανία μέχρι το τέλος του μήνα για τις τελικές αποφάσεις για το χρέος.
Εξάλλου, νωρίτερα, αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ που παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εν εξελίξεις διαπραγματεύσεις σημείωνε πως μέχρι το τέλος του μήνα θα κριθεί αν το ΔΝΤ θα παραμείνει και θα ενεργοποιήσει το πρόγραμμά του για την Ελλάδα ή θα αποχωρήσει υπό το φως της κόντρας με τη Γερμανία για την ελάφρυνση του χρέους
Συγκεκριμένα τόνιζε ότι αν όχι μέχρι τις 14 Μαΐου τουλάχιστον μέχρι το τέλος του μήνα το Ταμείο μοιραία θα πρέπει να αποφασίσει αν θα ενεργοποιήσει το πρόγραμμα του ή θα αποχωρήσει.
Η ίδια πηγή παραδέχθηκε την οξεία αντιπαράθεση που υπήρξε χθες το πρωί κατά την συνεδρίαση της άτυπης ομάδας, γνωστής ως Washington Group στις Βρυξέλλες, μεταξύ του εκπροσώπου της Γερμανίας και του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ κ. Πολ Τόμσεν με τον τελευταίο να προειδοποιεί ότι αν η Γερμανία δεν υποχωρήσει στην απαίτηση της για ελάφρυνση χρέους σε δόσεις, το Ταμείο δεν μπορεί να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα.
Ο ίδιος αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ παραδέχθηκε ότι από την Παρασκευή η συζήτηση για το χρέος είναι δύσκολη. Οι Γερμανοί λένε ότι δεν γίνεται αυτόματος μηχανισμός χωρίς όρους, οι οποίοι θα πρέπει να ψηφιστούν από τη Βολή, σε αντίθεση με το με το ΔΝΤ που θέλει αυτόματη εφαρμογή των μέτρων διαφορετικά δεν μπορεί να κάνει θετική έκθεση βιωσιμότητας (DSA) του χρέος.
Πάντως η θέση τόσο των θεσμών όσο και των υπολοίπων χωρών που συμμετέχουν στο WG (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία) είναι ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί η απόφαση του Ιουνίου του 2017 που αναφέρει αυτόματη εφαρμογή των μέτρων για να δοθεί καθαρό σήμα στις αγορές.
Πάντως η ενδεχόμενη αποχώρηση του ΔΝΤ εκτός από το θέμα του χρέους θέτει νέα δεδομένα και για την εφαρμογή της περικοπής των συντάξεων του 2019 και του αφορολόγητου του 2020, καθώς αποτελούσαν μέτρα τα οποία ζητούσε μονάχα το Ταμείο λόγω των υπεραπαισιόδοξων προβλέψεών του για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας και τα πρωτογενή πλεονάσματα, προβλέψεις οι οποίες διαψεύδονται εκ νέου.
Τι συμβαίνει πραγματικά με το χρέος
Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως η εν εξελίξει συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους αφορά στην περαιτέρω απομείωσή του και όχι την εκκίνηση της διαδικασίας, όπως έχει περαστεί σε μεγάλο βαθμό στον εγχώριο Τύπο.
Και τούτο, διότι ήδη από το Eurogroup της 15ης Ιουνίου του 2017 έχει αποφασιστεί η ρύθμιση του χρέους μέσα από την επιμήκυνση των ωριμάνσεων των ομολόγων, η οποία θα κυμαίνεται μεταξύ 0 και 15 χρόνων. Όλα δείχνουν πως το σημείο ισορροπίας θα βρίσκεται τουλάχιστον στα δέκα χρόνια. Ως προς αυτό, δεν υπάρχει καμία διαφωνία ή συζήτηση, όπως επισημαίνουν και από το οικονομικό επιτελείο, καθώς έχει ήδη αποφασιστεί με τη σύμφωνη γνώμη όλων στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου του 2017.
Αυτό το οποίο συζητείται τώρα είναι ο βαθμός αυτοματισμού της λειτουργίας του λεγόμενου «γαλλικού μηχανισμού» που είναι το δεύτερο σκέλος της απομείωσης του χρέους, ο οποίος αφορά στην περαιτέρω ρύθμιση του χρέους και κατά πόσο δηλαδή εάν επιβεβαιωθούν τα δυσοίωνα σενάρια του ΔΝΤ για την ανάπτυξη.
Αυτό το οποίο βρίσκεται επί της ουσίας στο επίκεντρο της σύγκρουσης ΔΝΤ – Γερμανίας είναι κατά πόσο στην περίπτωση μικρότερων ρυθμών ανάπτυξης, όπως αυτοί που προβλέπει το ΔΝΤ, θα ενεργοποιείται αυτόματα ο «γαλλικός μηχανισμός» για την περαιτέρω επιμήκυνση των ωριμάνσεων των ελληνικών ομολόγων ή θα υπάρχουν προϋποθέσεις πολιτικών.
Ομαλά η αξιολόγηση
Σε ότι αφορά την αξιολόγηση που ξεκινά επισήμως αύριο η ίδια πηγή τόνισε ότι τα τεχνικά κλιμάκια δείχνουν διάθεση για επίλυση των διαφορών.
Δύσκολα θέματα όπως οι νέες αντικειμενικές ο ΕΝΦΙΑ η φορολογική διοίκηση και οι αποκρατικοποιήσεις προχωρούν με κλίμα συναίνεσης και από τις δύο πλευρές.
«Δουλεύουμε για τεχνική συμφωνία στις 24 Μαΐου» είπε η ίδια πηγή σημειώνοντας ότι η τέταρτη αξιολόγηση δεν αποτελεί πρόβλημα αλλά θα πρέπει να βρεθούν λύσεις και για το χρέος και την επόμενη μέρα.