Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τσίπρας-Ζάεφ για λύση στη Σόφια – Βόμβα για Μητσοτάκη από ΕΕ που προτείνει λύση με 180

Τσίπρας-Ζάεφ για λύση στη Σόφια – Βόμβα για Μητσοτάκη από ΕΕ που προτείνει λύση με 180
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Αντώνης Σαμαράς, Βαλκάνια, Γεωπολιτική, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Ζόραν Ζάεφ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ΝΑΤΟ (Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου), Νέα Δημοκρατία, Σκόπια, Φεντερίκα Μογκερίνι,

Νέα δεδομένα και πιθανή πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό προοιωνίζει η επικείμενη συνάντηση του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Ζόραν Ζάεφ την ερχόμενη Πέμπτη, 17 Μαΐου στο περιθώριο της Συνόδου ΕΕ- Δυτικών Βαλκανίων που θα γίνει στη Σόφια.

Η χθεσινή ανακοίνωση του ειδικού απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς μετά την εξάωρη συνάντηση που είχε με τους υπουργούς Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά και Νικόλα Ντιμιτρόφ έρχεται σε μία χρονική συγκυρία που η Αθήνα έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους πως ο ένας από τους δύο όρους που είχε θέσει για την επίλυση έχει ολοκληρωθεί, καθώς τα Σκόπια δέχονται τη σύνθετη ονομασία, αλλά η γείτονα δεν πληροί το δεύτερο που είναι το erga omnes, δηλαδή την αλλαγή του Συντάγματός της προκειμένου να αλλάξει και η συνταγματική της ονομασία.

Τούτων δοθέντων, οι διπλωματικές πιέσεις που ασκούνται στα Σκόπια για υποχώρηση στο θέμα του erga omnes είναι μεγάλες και κλιμακούμενες, όπως πληροφορείται το TRIBUNE.

Την ίδια ώρα, τυχόν προώθηση της διπλωματικής διαδικασίας αναμένεται να αποτελέσει θρυαλλίδα εξελίξεων και στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, δεδομένης της αποκάλυψης που κάνει η σημερινή Αυγή της Κυριακής, που κυκλοφορεί με τίτλο «Λύση στο Μακεδονικό με 180 προτείνουν οι Βρυξέλλες». (σ.σ. το TRIBUNE δεν αποδέχεται τον χαρακτηρισμό «Μακεδονικό», αφού αυτό λύθηκε το 1913 με την απελευθέρωση της Μακεδονίας. Μόνο «Σκοπιανό» μπορεί να χαρακτηριστεί το ζήτημα ή «Ονοματολογικό». Να το εμπεδώσουν στην «Αυγή».)

Σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ του Γιώργου Μελιγκώνη, οι Βρυξέλλες αλλά και η Βορειοατλαντική Συμμαχία (ΝΑΤΟ), προεξέχουσας της Ουάσιγκτον, επιδεικνύουν ιδιαίτερη ανησυχία για το μικροκοπολιτικό πρίσμα μέσα από το οποίο εξετάζουν το μείζον διπλωματικό και γεωπολιτικό ζήτημα της επίλυσης του Σκοπιανού πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα.

Σημειώνεται πως τόσο το ΝΑΤΟ όσο και η ΕΕ επιδιώκουν την προώθηση λύσης στο ονοματολογικό, ώστε η ΠΓΔΜ να μπει σε τροχιά εισόδου σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, προκειμένου να ανασχεθεί η ρωσική διείσδυση στα Βαλκάνια.

Με αυτό το δεδομένο, το βλέμμα των διεθνών συμμάχων δεν είναι «καρφωμένο» μόνο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των κυβερνήσεων Τσίπρα και Ζάεφ, αλλά και στη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης γύρω από το ζήτημα.

Για αυτόν ακριβώς το λόγο και το διεθνές ενδιαφέρον έχει εκφραστεί ποικιλοτρόπως και στον αρχηγό της σκοπιανής αντιπολίτευσης, Χρ. Μιτσικόσκι, ο οποίος παρά το γεγονός ότι είναι επικεφαλής του εθνικιστικού VMRO που ελέγχεται ακόμα από τον Ν. Γκρουέφσκι, είναι προσεκτικός στη στάση και τις παρεμβάσεις του.

Παράλληλα, παρά την παλαιότερη στάση της ΝΔ στο θέμα και στη βάση της σύνθετης ονομασίας ενιαίας έναντι όλων, ως ιδιαιτέρως ανησυχητικά εκλαμαβάνονται τα μηνύματα που έχει εκπέμψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η ανησυχία αυτή εντάθηκε στους διεθνείς κύκλους των συμμάχων, μετά τα συλλαλητήρια και τις πιέσεις του «σαμαρικού» στρατοπέδου, οι οποίες ανάγκασαν τον κ. Μητσοτάκη να αγκαλιάσει τα συλληλητήρια, προτείνοντας την αναζήτηση λύσης “σε άλλη συγκυρία”, προκειμένου να διασώσει την ενότητα της Νέας Δημοκρατίας.

Επειδή λοιπόν η εθνική υπευθυνότητα της ελληνικής αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι αντιστρόφως ανάλογη με την κρισιμότητα της δεδομένης συγκυρίας, αφού το Σκοπιανό εγκομονεί τον κίνδυνο να οδηγηθεί εν ευθέτω χρόνο σε de facto εθνική ήττα με αναγνώριση της γείτονος με τη Συνταγματική της ονομασία, φαίνεται πως στις Βρυξέλλες ανησυχούν για τυχόν μελλοντική υποχώρηση από όποια συμφωνία από την πλευρά των κομμάτων της σημερινής αντιπολίτευσης σε Ελλάδα και Σκόπια.

Δεδομένου ότι οι Βρυξέλλες ανησυχούν για τυχόν ακύρωση της συμφωνίας από μία μελλοντική κυβέρνηση υπό τον κ. Μητσοτάκη προς τέρψιν των εσωκομματικών του ισορροπιών, και δεδομένου ότι η αντιπολίτευση των Σκοπίων θα αναγκαστεί να υπερψηφίσει εάν υπάρξει λύση λόγω της πρότασης για erga omnes, οι Βρυξέλλες έχουν παραινέσει σύμφωνα με πληροφορίες την ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει αυξημένη πλειοψηφία στη βουλή.

Την ανάγκη συμφωνίας με 180 βουλευτές εφόσον υπάρχει λύση, σύμφωνα με πληροφορίες έχει υποστηρίξει και ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ καθώς και η Φ. Μονγκερίνι σε ανώτατα κυβερντητικά κλιμάκια.

Από την πλευρά του το Μέγαρο Μαξίμου έχει διαμηνύσει σαφώς προς κάθε ενδιαφερόμενο πως η ΝΔ υπό τον κ. Μητσοτάκη έχει αποδειχθεί παντελώς αναξιόπιστη και δεν μπορεί η κυβέρνηση να δεσμευθεί για τη στάση της.

Ωστόσο, στο ίδιο μήκος κύματος υπογράμμισε πως εφόσον σημειωθεί λύση εντός των εθνικών «κόκκινων γραμμών», η κυβέρνηση δεσμεύεται πως θα περάσει με πλειοψηφία από τη Βουλή.

Εξάλλου, αυτό που προέχει είναι να τελεσφορήσουν οι διαπραγματεύσεις, και όταν και εφόσον έρθει λύση στο ονοματολογικό, το μέγαρο Μαξίμου θα πάρει τις αποφάσεις του.

Ωστόσο, όπως συνάγεται από την αποκάλυψη της Αυγής, στις Βρυξέλλες προκύπτει μείζον έλλειμμα εμπιστοσύνης προς την ελληνική αντιπολίτευση.

Χαρακτηριστική είναι η σπουδή της ΝΔ μετά την προχθεσινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γιώργο Παπανδρέου να σημειώσει μέσω πηγών της πως ο αρχηγός της ΝΔ ξεκαθάρισε ότι «την αποκλειστική ευθύνη για τη διαχείριση ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής τη φέρει η κυβέρνηση», ενώ του ανέλυσε τις «δικές του σοβαρές επιφυλάξεις για τις επιλογές Τσίπρα, τις οποίες έχει διατυπώσει και δημοσίως».

Σχετικά άρθρα