Τον Τσελεμεντέ του νεοφιλελευθερισμού ξεδίπλωσε χθες στην ομιλία του για την Ψηφιακή Οικονομία ο Πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, φθάνοντας σε σημείο που η Μιράντα Ξαφά και η Μάργκαρετ Θάτσερ θα βούρκωναν από συγκίνηση.
Η τοποθέτηση αυτή του κ. Μητσοτάκη καθιστά ακόμη πιο σαφείς τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ενόψει των εκλογών του 2019 μετά την έξοδο από τα μνημόνια, θέμα το οποίο είχε θέσει και στο άρθρο του το ΄Σαββατο ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.
Και τούτο, διότι την ώρα που η κυβέρνηση, έχοντας το πράσινο φως και των θεσμών που δεν προέβαλαν ενστάσεις στο αναπτυξιακό σχέδιο που παρουσίασε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο Eurogroup πριν από δύο εβδομάδες, ετοιμάζεται να προχωρήσει στην επαναρύθμιση της αγοράς εργασίας από το Σεπτέμβρη με σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού και επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ο κ. Μητσοτάκης ρίχνει στο τραπέζι της δημόσιας συζήτησης την έτι περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς εργασίας προς όφελος των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων και πάντοτε σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του δεν αναφέρεται στη λέξη “εργασία” αλλά χρησιμοποιεί επανειλημμένα τη λέξη “απασχόληση”, προϊδεάζοντας για την πρόθεσή του για περαιτέρω νεοφιλελευθεροποίηση της αγοράς εργασίας ως μοχλό αναπτυξιακής δυναμικής.
Στην ομιλία του, η οποία ήρθε λίγο μετά την παρέμβασή του στη ΔΑΚΕ προκειμένου να βγάλει τη “ρετσινιά” των απολύσεων από το Δημόσιο, ο κ. Μητσοτάκης συμπεριέλαβε την πρότασή του για εκχώρηση δημοσίων υπηρεσιών σε ιδιώτες, χωρίς να αναφέρεται περαιτέρω ωστόσο πού θα οδηγηθούν οι εργαζόμενοι που θα μείνουν χωρίς αντικείμενο από την πρακτική αυτή.
Πέραν αυτών, ο κ. Μητσοτάκης στο πλαίσιο του Digital Economy Forum 2018, έκανε λόγο για “ευελιξία” προς όφελος των εργοδοτών και ελαστικές εργασιακές σχέσεις.
“Το κλασσικό δυτικό ωράριο “9 με 5″ στην ίδια δουλειά, να παίρνει κανείς σύνταξη από την ίδια δουλειά, από αυτήν στην οποία ξεκίνησε, αυτό είναι μάλλον ξεπερασμένο” τόνισε κατά την ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης για να προσθέσει λίγο αργότερα:
“Για αυτό η ευελικία στην αγορά εργασίας και η προώθηση νέων τύπων συμβάσεων απασχόλησης μπορεί να ιδωθεί και ως ευκαιρία αύξησης της απασχόλησης, σε ένα περιβάλλον γήρανσης του πληθυσμού, ιδίως στην Ευρώπη και στις ανεπτυγμένες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδος”. Η πριώθηση πιο ευέλικτων και εξειδικευμένων σχέσεων μορφών απασχόλησης θα επιτρέψει την προσέλκυση ευάλωτων ομάδων (γυναικών, ατόμων με αναπηρία, μειονοτήτων) στην αγορά εργασίας […] Όλα τα παραπάνω, πάντα με τρόπο που θα επιτρέπει στους εργοδότες να οργανώσουν αποτελεσματικά την παραγωγή και διάθεση των προϊόντων και υπηρεσιών τους, αλλά και που θα διασφαλίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων”.
Πέραν αυτών, μετά την ενημέρωση πως οι γιατροί πλεονάζουν στο Δημόσιο, ο κ. Μητσοτάκης χθες επανέλαβε την βούλησή του για παραχώρηση υπηρεσιών του Δημοσίου σε ιδιώτες, με αφορμή τη συζήτηση για την ψηφιακή οικονομία.
“Πολλές φορές έχω πει ότι το Δημόσιο δεν έχει να φοβάται τίποτα από τη μεγαλύτερη, την εντονότερη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Έχει μόνο να κερδίσει. Και οι συμπράξεις του Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα όχι μόνο στις υποδομές αλλ΄ακαι στις υπηρεσίες και η εκχώρηση δραστηριοτήτων σε πεδία υποστηρικτικά, θα προχωρήσουν αποφασιστικά σε μία δική μας διακυβέρνηση” σημείωσε ο Πρόεδρος της ΝΔ.
Με αφορμή τα όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του ο ΣΥΡΙΖΑ σχολίαζε πως “ο Πρόεδρος της ΝΔ, αφού προχθές μας ενημέρωσε πως πλεονάζουν γιατροί στη Δημόσια Υγεία, σήμερα υποσχέθηκε την εκχώρηση τομέων του Δημοσίου σε επιχειρηματικά συμφέροντα. Θέλει ο κ. Μητσοτάκης να κρυφτεί και η μανία τους κατά των δημοσίων υπαλλήλων και του Δημοσίου δεν τον αφήνει”.