Εντύπωση έχει προκαλέσει η αναφορά του Προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη στο θέμα του Δημοσίου και συγκεκριμένα, η αναφορά του στο attrition rule, γνωστό και ως περιορισμό προσλήψεων στο Δημόσιο που είχε συμφωνηθεί με τους θεσμούς.
Επιχειρώντας εκ νέου να βγάλει από πάνω του τη ρετσινιά του “υπουργού των απολύσεων”, την οποία του προσάπτει η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε ευκαιρία και κάθε αναφορά του σε “εξορθολογισμό” του Δημοσίου, ο κ. Μητσοτάκης στην κοινή συνέντευξη που παραχώρησε πως “οι Δημόσιοι Υπάλληλοι θα πρέπει να νιώθουν ασφαλείς. Ωστόσο, ο κανόνος 1 πρόσληψη για 5 αποχωρήσεις θα συνεχίσει να ισχύει”
Ωστόσο, η συγκεκριμένη αναφορά προκαλεί ερωτήματα, τα οποία μπορεί να έχουν δύο πιθανές εξηγήσεις:
Είτε κανείς από το επιτελείο του δεν τον ενημέρωσε πως το 1 προς 5 πλέον έχει φθάσει σε συμφωνία με τους θεσμούς στο 1 προς 3 και από το επόμενο έτος θα γίνει 1 προς 2,
είτε το γνωρίζει πολύ καλά, αλλά πίσω από την συγκεκριμένη αποστροφή του θέλει να στείλει ένα κεκαλυμμένο μήνυμα στους θεσμούς πως ο ίδιος προτίθεται να επιδεινώσει την αναλογία, επαναφέροντάς την στο 1 προς 5, προκειμένου να προχωρήσει σε έμμεσες απολύσεις στο Δημόσιο.
Για τα όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης η κα Γεροβασίλη σχολίασε:
Θα συνιστούσαμε στον κ. Μητσοτάκη να μην χρησιμοποιεί τη λέξη «παρελθόν», διότι η λέξη αυτή παραπέμπει αυτομάτως στον ίδιο.
Και παρά την απέλπιδα προσπάθεια του επικοινωνιακού του επιτελείου, να χρησιμοποιήσει νέους, για τον ίδιο, όρους στις ομιλίες του όπως «κοινωνικό κράτος» και «αλληλεγγύη» η ελληνική κοινωνία δεν θέλει και ούτε μπορεί να ξεχάσει.
Σήμερα μάλιστα θυμήθηκε το Σύνταγμα και πως «η μονιμότητα είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη» γιατί το είχε κάνει κουρελόχαρτο; Αλήθεια ήταν συνταγματικές οι απολύσεις που έκανε;
Όμως παρά τον «έντεχνο» του λόγο κατά του Δημοσίου, ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να κρυφτεί…
Διατυμπανίζει ότι «δεν θα απολυθεί κανένας μόνιμος από το Δημόσιο αλλά παράλληλα «θα καταργήσει τις περιττές δομές», οι οποίες φυσικά είναι στελεχωμένες με προσωπικό, από αυτό που δεν θα απολύσει!
«Δεν θα απολυθεί κανένας μόνιμος» αλλά θα βάλει σε αυστηρή δίαιτα το κράτος και τη δημόσια τηλεόραση η οπία κατά την άποψή του «είναι πλαδαρή». Προφανώς θα ψάχνει για περισσότερο «λίπος» από αυτό που διέκρινε στον δημόσιο τομέα πριν από ένα χρόνο.
Κάνει λόγο για υποστελέχωση όταν ταυτόχρονα εξαγγέλλει ότι θα επαναφέρει τον κανόνα προσλήψεων αποχωρήσεων στο 1 προς 5(δηλαδή 1 πρόσληψη στις 5 αποχωρήσεις), τη στιγμή που η χώρα με σκληρή διαπραγματευτική προσπάθεια της κυβέρνησης μετέτρεψε αυτή τη συνθήκη σε 1 πρόσληψη για 4 αποχωρήσεις το 2017 και 1 πρόσληψη σε 3 αποχωρήσεις για το 2018.
Είναι φανερό λοιπόν ότι χρειάζεται να κάνει λίγη προσπάθεια ακόμα…
Ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να σκοράρει πουθενά και σίγουρα όχι στη δημόσια διοίκηση.
Ας αφήσει το σκοράρισμα λοιπόν στον Νίκο Γκάλη.