Ισλαμικό ΚράτοςΛιβύη
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση βάζει τέλος στο ολιγοπωλιακό καθεστώς που επικρατούσε στον Τύπο

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση βάζει τέλος στο ολιγοπωλιακό καθεστώς που επικρατούσε στον Τύπο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ΣΥΡΙΖΑ,

Ο πλουραλισμός, η ελευθεροτυπία και η τήρηση των κανόνων της δημοσιογραφικής δεοντολογίας είναι απαραίτητα στοιχεία σε κάθε Δημοκρατία” ανεφέρει μεταξύ άλλων στο μήνυμά του ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Ελευθεροτυπίας.

Ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ διαπιστώνει πως “το κρίσιμο αγαθό της ενημέρωσης βρίσκεται υπό διαρκή απειλή. Όχι μόνο στα αυταρχικά, δικτατορικά καθεστώτα, αλλά και στις σύγχρονες, προηγμένες δημοκρατίες.

Η άσκηση κριτικής, ελέγχου των κάθε είδους ισχυρών, της πολιτικής, οικονομικής εξουσίας, των θεσμών, μετατρέπεται συχνά σε ένα εργαλείο εξυπηρέτησης ιδιοτελών συμφερόντων, των ιδιοκτητών και κατόχων Μέσων Ενημέρωσης”.

Αναφορικά με τον ελληνικό Τύπο, επισημαίνεται ότι “επί δεκαετίες, πολλοί ιδιοκτήτες ΜΜΕ δραστηριοποιούνται, ταυτόχρονα, και σε άλλους επιχειρηματικούς τομείς, δανειοδοτούνταν αφειδώς και αδιαφανώς, δημιουργώντας ένα ολιγοπωλιακό καθεστώς”, η θέληση της κυβέρνησης “βάζει τέλος σε αυτή την κατάσταση, που τόσο πολύ έπληξε την ελευθεροτυπία και την αντικειμενική ενημέρωση, και καταβαράθρωσε, τελικά, την εμπιστοσύνη των πολιτών στη δημοσιογραφία”.

Διαβάστε ολόκληρο το μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ για την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας

Η Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου μας θυμίζει ότι το δικαίωμα των πολιτών στην αντικειμενική, πλουραλιστική και σφαιρική ενημέρωση αποτελεί ακόμα και σήμερα ένα ζητούμενο, παρά τους αγώνες που έχουν δοθεί και δίνονται καθημερινά, σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το κρίσιμο αγαθό της ενημέρωσης βρίσκεται υπό διαρκή απειλή. Όχι μόνο στα αυταρχικά, δικτατορικά καθεστώτα, αλλά και στις σύγχρονες, προηγμένες δημοκρατίες.

Η άσκηση κριτικής, ελέγχου των κάθε είδους ισχυρών, της πολιτικής, οικονομικής εξουσίας, των θεσμών, μετατρέπεται συχνά σε ένα εργαλείο εξυπηρέτησης ιδιοτελών συμφερόντων, των ιδιοκτητών και κατόχων Μέσων Ενημέρωσης.

Δίπλα στη λογοκρισία της πολιτικής εξουσίας, προστίθεται και η έμμεση, αλλά το ίδιο επικίνδυνη, λογοκρισία και αυτολογοκρισία των ίδιων των λειτουργών της δημοσιογραφίας. Ένα φαινόμενο το οποίο εντείνεται, μάλιστα, εξαιτίας της κρίσης του Τύπου και της δαμόκλειου σπάθης της ανεργίας.

Στη χώρα μας, επί δεκαετίες, πολλοί ιδιοκτήτες ΜΜΕ δραστηριοποιούνται, ταυτόχρονα, και σε άλλους επιχειρηματικούς τομείς, δανειοδοτούνταν αφειδώς και αδιαφανώς, δημιουργώντας ένα ολιγοπωλιακό καθεστώς, εχθρικό προς τα συμφέροντα των πολιτών, ενώ και στον χώρο της ιδιωτικής τηλεόρασης, επικρατούσε μέχρι πρότινος ένα καθεστώς ασυδοσίας και ανομίας.

Η σημερινή κυβέρνηση βάζει ένα τέλος σε αυτή την κατάσταση, που τόσο πολύ έπληξε την ελευθεροτυπία και την αντικειμενική ενημέρωση, και καταβαράθρωσε, τελικά, την εμπιστοσύνη των πολιτών στη δημοσιογραφία.

Ο πλουραλισμός, η ελευθεροτυπία και η τήρηση των κανόνων της δημοσιογραφικής δεοντολογίας είναι απαραίτητα στοιχεία σε κάθε Δημοκρατία.

Ταυτόχρονα, όμως, είναι απαραίτητη και η λήψη των απαραίτητων μέτρων ώστε να αντιμετωπιστεί η αυθαιρεσία των εργοδοτών των ΜΜΕ, με την απαρέγκλιτη τήρηση της εργατικής νομοθεσίας.

Ο πλουραλισμός, η ελευθεροτυπία και η τήρηση των κανόνων της δημοσιογραφικής δεοντολογίας είναι απαραίτητα στοιχεία σε κάθε Δημοκρατία. Ταυτόχρονα, όμως, είναι απαραίτητη και η λήψη των απαραίτητων μέτρων ώστε να αντιμετωπιστεί η αυθαιρεσία των εργοδοτών των ΜΜΕ, με την απαρέγκλιτη τήρηση της εργατικής νομοθεσίας.

Σχετικά άρθρα