Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Βούτσης: Χρειάστηκε θάρρος απέναντι στην ανομία και τη διαπλοκή

Βούτσης: Χρειάστηκε θάρρος απέναντι στην ανομία και τη διαπλοκή
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βουλή των Ελλήνων, Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, Νίκος Βούτσης,

Συγχαρητήρια στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης για το θάρρος που επέδειξε απέναντι στην ανομία και τη διαπλοκή, καταλήγοντας ομόφωνα, με επιστημονικότητα και ακρίβεια, κάνοντας τομή σε όλα τα ερίζοντα θέματα, απέδωσε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης κηρύσσοντας το πρωί Πέμπτης την έναρξη των εργασιών της Ημερίδας της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Ανεξάρτητων Αρχών, που πραγματοποιείται στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, με θέμα «Ανεξάρτητες Αρχές: Η εξέλιξη του θεσμού στην ελληνική πραγματικότητα».

Ο πρόεδρος της Βουλής, αφού σημείωσε ότι παρακολουθεί το έργο των Ανεξάρτητων Αρχών και τα αιτήματά τους σε ό,τι αφορά το στελεχιακό δυναμικό τους αλλά και την ωρίμανση ενδεχόμενων αλλαγών για τον ιδιαίτερο ρόλο και τη θεσμική θωράκισή τους, σε μια πραγματικά κομβική στιγμή, διότι όλοι προετοιμαζόμαστε γι’ αυτό που λέμε «η χώρα μετά», μετά από το τυπικό κλείσιμο των μνημονιακών δεσμεύσεων, και άρα ο ρόλος καθενός και κάθε Αρχής και κάθε συστήματος θα πρέπει να επανακαθοριστεί στις νέες συνθήκες για να είναι δημιουργικός και να βοηθήσει σε αυτήν τη νέα περίοδο, τόνισε:

«Θέλω να σας πω ευθέως ότι είμαι ευτυχής που το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης προχωράει και προχώρησε με θάρρος, διότι χρειάστηκε θάρρος απέναντι στην ανομία, τη διαπλοκή και τα ρέστα τα οποία έπαιξαν πάρα πολλοί, από πάρα πολλές πλευρές και σε πάρα πολλούς θεσμούς, για να μην υπάρξει ποτέ τακτοποίηση στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο της χώρας, το οποίο αποτέλεσε για χρόνια -και είναι κοινή συνείδηση- καρδιά του συστήματος διαπλοκής που σε μεγάλο βαθμό άγγιξε και τα πολιτικά κόμματα και άλλους θεσμούς.

»Συγχαίρω απολύτως από αυτό το βήμα το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης για το θάρρος το οποίο επέδειξε, την ομοφωνία την οποία επέδειξε, την επιστημονικότητα, την ακρίβεια, έτσι ώστε να καταλήξει και να κάνει τομή σε όλα τα ερίζοντα θέματα στα οποία υπήρχαν μέχρι τότε.

»Και πιστεύω, ότι πολύ γρήγορα η χώρα και σε αυτόν τον τομέα θα έχει κάνει τα σωστά θεσμικά δημοκρατικά βήματα απέναντι σε κάποιες ρητορικές, που όλο και λιγότερο έχουν κοινό, για το ότι δεν ακολουθούνται τέτοιες δημοκρατικές διαδικασίες».

Ο κ. Βούτσης, αφού έκανε μια ιστορική αναδρομή στη λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών με τη θεσμοθέτηση του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου το 1987 και μετέπειτα, εξέφρασε την άποψη ότι «η ίδρυση των Ανεξάρτητων Αρχών ήρθε να καλύψει υπαρκτές ανάγκες και αδυναμίες στην άσκηση της κρατικής εξουσίας και, ως εκ τούτου, η αναγκαιότητα της ύπαρξής τους επιβεβαιώνεται από την ίδια την πραγματικότητα. Η εμπιστοσύνη των διοικουμένων στο θεσμό των Ανεξάρτητων Αρχών καταγράφεται επίσης ως πραγματικότητα και αποδεικνύει και αυτή του λόγου το αληθές».

Όπως είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, «η κατοχύρωσή τους στο Σύνταγμα με την αναθεώρηση του 2001, παρά τις εν γένει αστοχίες και αδυναμίες, αποτιμάται ως θετική. Και νομίζω ότι, ενόψει της επικείμενης συνταγματικής αναθεώρησης, έχει έρθει η ώρα να κάνουμε το επόμενο βήμα.

»Να ανοίξουμε την κουβέντα για τις Ανεξάρτητες Αρχές, κάνοντας μια συνολική αποτίμηση της λειτουργίας τους και προχωρώντας στην περαιτέρω κατοχύρωση και θωράκιση της ανεξαρτησίας τους. Επίσης, να στρέψουμε την προσοχή μας στην ενίσχυση της θεσμικής λογοδοσίας των Αρχών, ως αντιστάθμισμα στο έλλειμμα δημοκρατικής νομιμοποίησης που τις διέπει».

«Κυρίως, όμως», είπε, «πρέπει να επανεξετάσουμε τον τρόπο επιλογής των μελών των Ανεξάρτητων Αρχών, καθώς η διάταξη του άρθρου 101Α του Συντάγματος περί επιλογής των μελών τους με πλειοψηφία 4/5 της Διάσκεψης των προέδρων της Βουλής έχει οδηγήσει, ουκ ολίγες φορές, σε αδυναμία συγκρότησης και σε παράλυση της λειτουργίας τους».

Σε ό,τι τον αφορά, ως πρόεδρος της Βουλής, «έχοντας συνταγματικό καθήκον προς τούτο», ανέφερε πως κατέβαλε «κάθε προσπάθεια, ώστε η παρούσα οκτακομματική Βουλή να συγκροτήσει από την πρώτη κιόλας Σύνοδο και τις πέντε συνταγματικά κατοχυρωμένες Ανεξάρτητες Αρχές».

Ανέφερε ακόμη ότι η Βουλή στέκεται δίπλα στις Ανεξάρτητες Αρχές, ακούει τα προβλήματά τους και συμβάλλει -στο μέτρο του δυνατού- στη βελτίωση της λειτουργίας τους, παράλληλα όμως ασκεί τον συνταγματικά προβλεπόμενο κοινοβουλευτικό έλεγχο, χαράζοντας έτσι δημοκρατικά όρια και φραγμούς στην ανεξαρτησία τους και απέρριψε τις ρητορικές, που διαψεύδονται εξάλλου από τα γεγονότα, ότι δεν ενθαρρύνονται οι Ανεξάρτητες Αρχές.

Σχετικά άρθρα